Uwazaj, bo zaraz podwaza Twoje umiejetnosci robienia zdjec :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez mmsza
Wersja do druku
Uwazaj, bo zaraz podwaza Twoje umiejetnosci robienia zdjec :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez mmsza
I nie miałbyś racji. Da się nad Tamronem zapanować, ale efekty ze szkła z USM-em są lepsze (przy pełnej automatyce, beż żadnych korekcji). Przy kontrastowej scenie Tamron na 75mm lekko mi przepalał, a 85/1.8 naświetlał idealnie. Robione na 5d + 420ex. Ale jeszcze raz zaznaczam - to nie jest jakaś ogromna różnica, ale jest.Cytat:
Zamieszczone przez KuchateK
Rozumiem, że cały Twój wywód odnosi się do 24-105L + body z cropem? Jeśli byś mówił o FF to tych wad będzie trochę wiecej (np dystorsje i winieta przy 24mm), a przewag trochę mniej (np 24 vs 28mm) itd.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Generalnie, Tamron nie jest substytutem 24-105 i na odwrót. Tamrona mam (u mnie na razie jest bardziej przydatny niż 24-105), a 24-105 miałem okazję się chwile pobawić. Problem jest jak zwykle w odczuciach organoleptycznych. Ta e-elka jest śliczna, i jak to niektórzy mówią "sexi". Tamron jest "zwykły" i w porównaniu z 24-105L wygląda na niedopracowany. Ale tylko wygląda. Podczas robienia zdjęć, z nie oglądaniu opakowań, wyjdzie na to, że nie da się zrobić przy pomocy 24-105 lepszego zdjęcia niż przy pomocy Tamrona i pewnie na odwrót również. A róznica w cenie jest dla zwykłego użytkownika powalająca - ca. 2 800 PLN., czyli np 70-200/4, 17-40/4 co oznacza, ze zderzamy funkcjonalność zestawu 17-40 + 28-75 (ew np 28-75 + 70-200/4) z 24-105. Chyba no comments - prawda? Bo, co - mam uwierzyć że IS w 24-105 jest tyle wart dla fotografa co 70-200/4L z topowym filtrem polaryzacyjnym? Wolne żarty.
Słusznie prawi.. polać mu..
Brawo Arkan IMO przedstawione przez ciebie argumenty sa nie do zbicia.
Napisałem przecież, że nie jest substytutem, a porównywać można, bo oba szkła to średnie zoomy, a i zakres na FF nie jest dramatycznie różny (wbrew pozorom od 75 do 105 nie jest bardzo daleko). Na cropie głowna różnica jest u dołu, bo wtedy każdy mm jest ważny. Cena nie jest jedynym argumentem, przynajmniej nie bez punktu odniesienia. Dla mnie jest nim jakość optyczna. I w takim zestawieniu Tamron będzie zawsze wypadał znacznie lepiej (bo szkła są porównywalne optycznie, a cena niższa ponad 3-krotnie). Jeszcze raz podkreślam, że 24-105L jest dobrym szkłem, i jak komuś różnica w cenie nie robi, to pewnie jest to świetny walkaround zoom. Jeśli natomiast poruszamy się w jakiś określonych funduszach i chcemy dostać komplet najlepszy optycznie, uniwersalny i za rozsądne pieniądze, to bez wątpienia Tamron wygrywa z 24-105L.Cytat:
Zamieszczone przez mmsza
Pierwszorzędna jest jakośc zdjęć "produkowanych" przez dane szkło. A jezeli ta jest porównywalna to potem liczy sie cena IMO.Cytat:
Zamieszczone przez mmsza
No słabo i przy 24mm tez Canon bije Tamrona :twisted: Ale ja zbudujesz za te pieniązki zestaw T 28-75 + C 70-200/4 to już tu twój Canon mółby miec problemy szczególnie przy ogniskowej powiedzmy 180 mm.:mrgreen:
do Tamrona mam jedna negatywna uwage: mechanicznie to amatorskie szklo; widzialem tamrona ktory byl okolo roku uzywany przez zawodowego fotografa: mechanika tego nie wytrzymala.
Ale to nic, bo mozesz ich sobie cztery kupic za jednego Canona i wtedy starczy na 4 razy dluzej :wink:Cytat:
Zamieszczone przez sven