Mam już Glidecama HD-2000 - nic tańszego i lepszego na razie chyba nie ma - chińczyka - sprzedałem
Wersja do druku
Mam już Glidecama HD-2000 - nic tańszego i lepszego na razie chyba nie ma - chińczyka - sprzedałem
Ja juz mam zmeczone rece od Glidecama i rozgladam sie za kamizelka i podwojnym ramieniem. Pojedyncze nie jest dobrym rozwiazaniem. Sam zreszta wiesz, ze dlugo biegac bez wsparcia sie nie da :)
Na swojego 2000 PRO (rozni sie ciezarkami od HD-2000) Zakladam zazwyczaj aprarat, smallhd dp6 z 2x bateriami canona, zoom h4n i at875r + mala sony 970 do zasilania... pomimo silowni itd itd po 15 min mam dosc :)
Btw witam wszystkich po paru latach przerwy w pisaniu :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
najlepsza praktyka jest miec ten sam format plytki na wszystkie urzadzenia. Czasami wymaga to zlozenia jednej na druga :) ja glownie uzywam plytek Giotto... mam je nakrecone na plytki manfrotto czy libec lub tez wlasnie glidecama lub riga (tam sa dwie .. pod i nad podstawka.
Jak ładujesz tyle sprzętu, to przyznaję, że łapa może wysiąść. Z samą puchą nie ma raczej problemu - jestem chucherko, ale mam już tak przyzwyczajoną łapę, że mogę bardzo długo go używać.
HD różni się przede wszystkim tym, że posiada śruby do adjustowania, podczas gdy Pro ma tylko śruby do blokowania płytki i jak je odkręcimy, to płytka przesuwa nam się luźno i trudniej jest dokonać precyzyjnych korekt. W HD nawet tych śrub blokujących nie zakręcam :D
w sumie mam rozpisane ustawienia dla poszczegolnych elementow wiec zalozenie czy zdjecie czegos nie robi wielkiego problemu ale.. nawet samo body z pro 2000 czasem boli :)
Cześć
witam wszytskich jestem nowy tutaj, ale ogólnie juz trochę sobie filmuję :)
Glidecam HD 2000 mam używam i stwierdzam, że jest mega :)
Za to balansowanie w pierwsze dni to była katorga.
Najpierw z Nikonem d90 potem i już dotychczas z Canon 7D.
Powiem tak, że balansować G HD 200 mozna na kilka sposobów.
Ja wychodze z założenia, że nie jestem osiłkiem i nie lubie się męczyć.
Mam po 2 ciężarki z obu sttron w tym jedna strona troche wysunieta (tylna):
Canon 7D + tokina 11-16.
Martwi mnie dodawanie platformy quick release p. bo wiem ze najprowdopodobniej bede musial dodac ciezarek co mnie nie zadowala. Mam już te platformę jeszcze nie zakladalem
A jeszcze chcialem dolozyc z gory Rode Vid Mic Pro.... i to juz mnie tym bardziej martwi
bo noszenie Glidecamu z 3 ciezarkami to lipa
Oczywiscie calyczas rozmowa dotyczy braku kamizelki i braku chęci jej posiadania :)
Czy ktos ma set Canon 7D + Tokina 11-16 + Glidecam HD 2000 i ma wywazone super i nawet zaryzykował założenie płytki?
Dawać znaki.
Używam bez płytki z 5d2 i 14 2.8 / 20 1.8 / 35L / 50 1.4 i mam po 1 ciężarku.
nom, ale po 1 to slabo to widze.
Kwestia jest taka ze teraz jest na styk i dodanie nawet plytki spowoduje ze bede musial dodac pewnie ciezar...chyba ze jest ktos kto wie cos.....
....czega ja nie wiem :0
Cześć
Nie szkoda wam kręgosłupów żeby nosić to bez kamizelki???
Żaden kręgosłup mnie nie boli. Prędzej nadgarstek, ale on to bolał przy pierwszych 2 razach, później już się wyrobiły mięśnie i teraz jest ok.