Tak, ale spadek mocy jest mniejszy, bo Speedlighty zostały przystosowane do błyskania w hss-ie. No chyba że kupisz jakieś lampy studyjne z hiperkrótkim błyskiem.
Wersja do druku
Tak, ale spadek mocy jest mniejszy, bo Speedlighty zostały przystosowane do błyskania w hss-ie. No chyba że kupisz jakieś lampy studyjne z hiperkrótkim błyskiem.
Ale właśnie dzięki temu, że błysk jest długi można uzyskać krótkie synchro :)
Aż zmierzę jaka jest strata (o ile mnie pamięć nie myli przy speedlightach pisałeś o -1 1/3 EV)
Chyba raczej hiperdługim, bo hiperkrótki zostawi ślad tylko na szczelinie migawki.
Dziwię się że Canon jeszcze nie wypuścił lampy z E-TTL z większą mocą od 580EX i palnikiem jak w studyjnej. W ogóle w temacie błysku to jest u Canona jakaś porażka. Brak odpalania radiowo w korpusach, brak sterowania radiowego mięszy lampami master/slave do tego jakiś archaiczny ST-E2, który już nawet chińczycy zdążyli ulepszyć. Kicha panie, kicha....
O 2 i 1/3 EV i przy włączonym HSSie zachowuje się jak światło stałe (dość logiczne) -> jak skracam czas o 1EV to muszę albo iso albo przysłonę o 1EV w górę dać, żeby mieć tą samą ekspozycję.
Hiperkrótki błysk = Błysk 1/1 o długości równej x-sync aparatu (bo im dłuższy, tym więcej błysku idzie "w powietrze" (po zamknięciu migawki)) i w miarę płaskim przebiegu mocy przez ten okres czasu (żeby klatka była równo naświetlona)
mam małe pytanie odnośnie błyskania 580II w terenie, czy lepiej używać softboxa powiedzmy 60x60 czy okte 80 ??
A co to znaczy "mniejsza utrata mocy"? Wiadomo że softbox o większej powierzchni będzie potrzebował większej mocy, nie trzeba tu żadnej filozofii.
Jeżeli "lepszy efekt" oznacza bardziej miękkie światło to większy softbox lepszy. Montaż i użytkowanie przy takiej niewielkiej różnicy rozmiarów są bez znaczenia.
Da radę ale wszystko zależy od tego w jakich warunkach i przy jakim iso. Z bliska i z jasnymi szkłami będzie bez żadnego problemu.
Piszecie, że 580EX daje radę z softem 60x90...
Właśnie zastanawiam się nad zastąpieniem parasolki jakims softem, który mógłbym używać w plenerze oraz domowym studio i wewnątrz pomieszczeń razem z 580ką EXII.
Myślę o tych rozkładanych jak parasolki:
http://allegro.pl/listing.php/search...softbox+plener
Czy do 580ki oprócz 60x90 jest jeszcze jakąś alternatywa? Pomyślałem np o okcie 120. Do portretów fajne, ale zastanawiam sie czy lampa uciągnie to oraz czy jednak prostokąt nie jest bardziej uniwersalny...
Jakie macie doświadczenia?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Alternatywą miał byc soft reporterski, ale wydaje on mi sie bardzo mały...
np http://allegro.pl/softbox-reportersk...408265330.html
Stąd poszukiwanie czegos innego