ale z tego zdjęcia możliwości szkła ani body nie ocenisz...
niech pokaże surowy raw :-D
Wersja do druku
ale z tego zdjęcia możliwości szkła ani body nie ocenisz...
niech pokaże surowy raw :-D
..ale my jesteśmy z tych co oglądamy zdjęcia, bo to one są celem, a nie body i obiektyw bo to tylko narzędzia :-D surowe rawy bywają niesmaczne i można zgagi od nich dostać czy innego rozstroju :???:
bo to jest chyba tak, ze majac kita + PSa + pomysly mozna zdzialac zadziwiajace rzeczy z rozmaitych dziedzin, ale jak ma sie pewne plany, w pewnych miejcach, o pewnym stopniu skomplikowania, ktore wymagaja dobrej swiatlosily, ostrosci, szybkosci, dlugich czasow z lapy itd... wtedy zaczyna przewazac 17-55 nad 18-55 ;) i czasem warto kupic 17-55 niz 5x tanszy uzywany 17-85 :)
patrząc na ceny: to jak obiektyw 17-85 IS USM jest teraz tani, bo poniżej 1tyś to jest niedobry, a jak niedawno kosztował około 2tyś to był dobry bo drogi :D
czyli jak 15-85 IS USM będzie kiedyś kosztował około 1,2tyś to już nie będzie dobry, bo tani :D
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a przy okazji, jak już będe kupować, to będe miał wybór z trzech takich samych obiektywów, to na co uwagę mam zwrócić ?
nigdy jeszcze nie kupowałem nowego obiektywu :D
i teraz pytanie, jak szybko ta cena 15-85 spadnie? jakby to było pół roku to bym poczekał, albo wziąć tego tańszego, poczekać na spadek ceny i wtedy wymiana, bo tak to kasa jak zwykle się rozejdzie na pierdoły
To lepiej sam nie kupuj. Jednak jak będziesz sam to zrób próbne zdjęcia tymi obiektywami i wybierz ten, które wg Ciebie będzie robił prawidłowe i ostre.
Co do 17-85, cena + właściwości = warty kupienia.
jak szybko ta cena 15-85 spadnie, kto to wie. Może stanieć może być droższy. Żyjemy w czasach w których nic nie jest pewne.
co do cen:
Fotojoker:
- 17-85 cena sklepowa 999pln
- 15-85 cena sklepowa 2444pln, internetowa ok. 2200pln
e-cyfrowe.pl
- 17-85 cena 1849pln
- 15-85 cena 2849pln
Różnica prawie 100% na obiektywie 17-85 ??? Chyba ich za przeproszeniem POSRAŁO
mają jakąś cenę sprzed 3 lat najwidoczniej i wolą się z tym bujać do upadłego...ich sprawa. pogięło by kogoś gdyby to od nich kupił :mrgreen:
Pozwolę sobie podłączyć się pod wątek i zapytać szanownych forumowiczów czy uważają za zasadną zamianę szkiełka T15-50VC (względy AF czyli nie zawsze mam gwarancję że będzie tam gdzie się chce - BF,FF, dodatkowo ostatnio podkreślany brak współpracy pkt. krzyżowych z puszką - mam 50D) na C15-85 ? Ewentualnie z czasem uzupełnić komplet o stałke S30 1.4 lub coś podobnego. Na chwilę obecną mam jeszcze 85 1.8 - najlepsze szkielko jakie do tej pory zagościło w mojej torbie. Czy pod względem jakości optycznej produkt C odstaje mocno od T - wtedy zamiana oczywiście nie miałaby sensu.