Mam się nie doszukiwać pikanterii w propozycji Pikczera? :shock: :-D
Wersja do druku
No ja tylko chcialem zobaczyc jak ostre zdjecia robi ta stalka na f/8, a temat.... jakos tak sam z siebie... czy cos.... ;-)
Ja caly czas mysle o zamianie swojego 24-70L na stalke. 16-35L II mam tylko i wylacznie ze wzgledu na mozliwosc podpiecia polara kolowego bo jak wiemy w stalce 14L II jej nie ma :???:
Mam problem czy ma to byc 35L czy 50L i... sam nie wiem. 50L caly czas dla mnie za ciasno a 35L jest baaaardzo blisko 24L II wiec walcze z myslami i staram sie dojsc do tej "spacer stalki" :mrgreen:
To, co posiadam, to: fisheye, 24L II, 85L II, 135L i 24-70L oraz 16-35L II.
Najchetniej wymienilbym 24-70L, tylko wlasnie nie wiem na co... :confused: bo 16-35L II nie ma sensu zmieniac na stalke. Tym szklem i tak robie wszystko powyzej f/5.6 a z podpietym polarem daje super rezultaty.
Ale na co wymienic to 24-70L? :confused::rolleyes:
Nie wiem, ale jeśli już MUSISZ rezygnować z tego fajnego zooma (chociaż ja mam równie fajnego 24-105 ;-) ), to moim skromnym zdaniem - weź 50L. Jestem fanem tego szkła. Skoro masz opanowane 85 1.2, to dasz radę okiełznać 50-tkę, która odwdzięczy ci się rewelacyjnym obrazem.
Ja w ostatnich dniach zakochałem się w 70-200 2.8 L IS II. NIESAMOWITE szkło. "Rozwiodłem się" ze stałkami w tym zakresie i (na razie) nie żałuję. Choć i tak wiem, że pewnie, prędzej czy później,w mojej torbie z powrotem pojawi się 85mm jako tele-backup do lowlight'u .
Mariuszu.
Jesli jestes zdecydowany na sprzedaz @konia roboczego@ 24-70/2.8 a wiem, ze cenisz sobie klase stalek to jak zmieniac to zmieniac na stalke.
Wlasciwie 3 opcje:
35/1.4L - wiemy jak bylo z 35, wiec nie
50/1.2L - wiem, ze nie lezy Ci ta ogniskowa, no chyba, ze sie cos zmieni
i 100/2.8L IS macro.
To szklo warto wziac tylko pod jednym warunkiem. Ze wie sie, ze bedzie sie z niego korzystac i na prawde wie sie dlaczego chce sie go kupic.
Ja do dzis zastanawiam sie jakby pracowalo 85L z pierscieniami posrednimi. Gdybym wiedzial, ze ta wspolpraca jest cacy nie bralbym 100L macro lecz wlasnie dokupil pierscienie posrednie i rozwazyl 50L.
Tyle ode mnie.
To sie podlacze.
Czy 135L i 70-200/2.8 mk2 na 2.8 sa identyczne pod kazdym wzgledem. Naturalnie na 135mm.
pod wzgledem ostrosci:
http://www.the-digital-picture.com/R...mp=0&APIComp=2
A co do plastyki, rozmycia, kontrastu - pewnie stalka lepsza. Ale znowu w dzisiejszych czasach sporej obrobki zdjec to bedzie wazne?
Właściciele i fani 135L będą się pewnie upierać przy wyższości stałki, ale był kiedyś na forum wątek z dwoma identycznymi zdjęciami z obu obiektywów i były nie do odróżnienia. Z tego wynika, że za 135 przemawia tylko 2.0, fajny rozmiar i lepsza praca pod światło.