hmmmmm prowokacja ? : )
chcesz mi powiedzieć że te górne zdjęcie nie jest w żaden sposób kręcone ?
pytam się bo podoba mi się kolorystyka bardzo =)
Wersja do druku
to jest wywolany raw, bez zadnych masek, zadnych graduated filters czy adjustments brushes. nie moge teraz dokladnie powiedziec bo jest pare tysiecy km od komputera, a zdjecie obrobione bylo pol roku temu, ale raczej poza kontrastem nic nie ruszone. w photoshopie to tylko image size kliknalem ;)
Zdecydowanie za dużo 'clarity'.
ide o zaklad ze nie ma wiecej niz +15. no moze +20. moze probem z monitorem?
spoko loko, generalnie chodziło mi o same kolory w tym zdjęciu jak i wcześniejszych
niektóre z nich (kolory) są w umiejętny sposób zniwelowane kosztem innych, zdjęcia mają przez to w mojej opinii świetny klimat dzięki takiemu zabiegowi.
sorry jezeli napisalem to w troche niezrozumiały sposób - mam nadzieje ze i tak załapałeś =)
chcialbym kiedys opanowac to wlasnie do takiego stopnia zeby swobodnie w tym się poruszać bez względu na histogram. wiedziec to magiczne zestawienie suwakow hehe
to wszystko nie jednego przepisu. ostatnie 2 zdjecia chyba nic nie mialy robione w kolorach akurat.
ale ogolnie zasady sa proste: histogram jest dla forumowych onanistow, odbiorcy nie interesuje jego rozklad tylko ladne zdjecie, wizje koncowa trzeba. miec w trakcie robie zdjecia (lub obrobki), bo krecenie sjwakami na chybil trafil jest bez sensu, dobrze jest znac teorie barw (tutaj ekspertem nie jestem, ale swoje poczytalem) i ogladac duzo zdjec, ale zdjec dobrych, takich co sie kupuje, oglada na wystawach itd. a nie w internecie.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
mialo byc "to wszystko nie ma jednego przepisu"
Niestety teraz to ciężko. Na studiach takie rzeczy miałem. To było tak dawno, że nie przypomnę sobie. Ale teoria to teoria. Nie ma znaczenia raczej jaka książka, bo w każdej to samo będzie ;-)
Popytaj może znajomych z ASP albo jakiejś historii sztuki..
Odrazu zaznaczę, nie jestem landszafciarzem, nie mam statywu, filtrów połówkowych i nie wstaje o 5 rano ;-)
Ale że akurat byłem na kole podbiegunowym i okolicach to kilka strzałów popełniłem na pamiątkę, a może komuś się spodobają.
Oczywiście jestem świadom różnych błędów na zdjęciach i wcale wklejając te zdjęcia nie mam emocji w stylu "o jezu, ale to są genialne klatki".
30.
31.
32.
33.
34.
35.
Jak ktoś zainteresowany to trochę więcej wrzuciłem standardowo na bloga:
http://www.far-from-breaking.net/201...t-looks-there/
Mam nadzieję, że komuś z CB się spodoba, a nie tylko znajomym hehe ;-)
31. Co to to pomarańczowe na środku?
33. Tak jasno, że aż asfalt pociemniał :D No i prawa strona też nienaturalnie.
35. Trochę syfa, wiadomo. Ciekawe jakby wyszło jakby było centralnie.
Fajne obrazki, aż mi się chce gdzieś jechać.