no dobrze ale czy w obliczu tego nie ma sensu kupowanie jak najmniejszej liczby obiektywow - czytaj zoomow ?
na zakres 28-200 potrzeba sztuk dwie - a stalki trzeba lekko liczac 5
i nie daj bog zeby kazda miala nieco inna plaszczyzne ...
Wersja do druku
no dobrze ale czy w obliczu tego nie ma sensu kupowanie jak najmniejszej liczby obiektywow - czytaj zoomow ?
na zakres 28-200 potrzeba sztuk dwie - a stalki trzeba lekko liczac 5
i nie daj bog zeby kazda miala nieco inna plaszczyzne ...
Technologia, jak widać, ma przypadłości wieku dziecięcego. Może z czasem to wszystko spoważnieje. Bo narazie to tylko nasze pieniądze są poważne...Cytat:
Zamieszczone przez eMILz
Przecież to jest jakas partyzantka! Zamiast męczyć się z korekcjami, pierdołami, nie lepiej ustawić położenie czujnika AF jak należy? Problem będzie z głowy, jakiegokolwiek obiektywu byś nie podpiął.
Kurczę, trzy śrubki dostępne po zdjęciu obiektywu, soft, który po zrobieniu testowego zdjęcia na referencyjnym obiektywie, mówi o ile przekręcić każdą z nich i gotowe!
Nie miałem doczynienia z serwisem Canona, ale z tego co widziałem z opisów problemów 20D dla przykładu i z tego - to dużo poważniej (normalniej) traktowany jest klient z 2x1dmkii i workiem L-ek, niż taki z 20D. Wpuścili kiedyś jeszcze kogoś na Żytniej na zaplecze? Muflon pisał, że tam u niego w tej zagranicy, to normalnie też brał udział w regulacji swojego aparatu, ale u nas? Pierwsze słyszę.Cytat:
Zamieszczone przez Duty
Cytat:
Zamieszczone przez piast9
Ustawienie czujnika AF w korpusie to jest pierwszy element kalibracji. Dodatkowo obiektywy mają swoje rozbieżnośći, które trzeba skorygować - stałki - 1 raz, zoomy - dla każdego zakresu ogniskowych.
3 śrubki? przecież to nie zenit! Po jakimkolwiek stuknięciu obiektywem drżałbym, czy śrubki nie zmieniły pozycji :)Cytat:
No to jeszcze niech ktoś mi wyjaśni, o jakie rozbieżności obiektywów chodzi. Bo ja tego nie rozumiem.Cytat:
Zamieszczone przez Duty
Jeśli dobrze ustawiony czujnik AF mówi, że trzeba wyostrzyć na dalej czy bliżej, to powinna to być prawda niezależnie od zastosowanego obiektywu. Obiektyw ma tylko zareagować odpowiednio przesuwając soczewki. Jedyne co tu może być źle, to niewłaściwa szybkość reakcji obiektywu, prowadząca do przestrzelenia ostrością w drugą stronę. Ale wtedy body nie stwierdzi ostrości.
No i sam sobie dopowiedz - na jakiej podstawie obiektyw wie, w którą stronę i o ile przeostrzyć? Jaka będzie poprawka dla jakiej ogniskowej? Wszystko jest wpisane w elektronikę obiektywu.Cytat:
Serwisanci mówili, że tylko nowsze L-ki mają możliwość ustawiania dla kilku zakresów zooma - wcześniej było to jedno ustawienie dla całego obiektywu :)
Więc postęp jakiś jest :D
Przecież to body wie. Czujnik fazowy wie, czy jest za blisko czy za daleko wyostrzone. I obiektyw ma kręcić póki body nie powie dość. Jaka poprawka? Gdy fazy z obu połówek są zgodne, to mamy 100% ostrość. Niezależnie od tego, jaki obiektyw jest.Cytat:
Zamieszczone przez Duty
W obiektywie można regulować szybkość działania serwomechanizmu. Aby ostrzył szybko, ale z drugiej strony nie przestrzeliwał przez punkt ostrości. Zresztą nawet jeśli obiektyw przestrzeli, to body wie o tym, że teraz trzeba trochę cofnąć.
Poprawki są potrzebne, gdy płaszczyna czujnika nie jest równo z płaszczyzną matrycy. Wtedy faktycznie, różne ogniskowe mogą wymagać różnych poprawek. Moim zdaniem prawidłowa regulacja położenia czujnika AF likwiduje całkowicie taką konieczność.
Dla 20D soft Canon Eos 20D Adjustment Software - odpala się na 100% pod Windowsem. Akurat przy mnie Pan technik tego nie zaslanial. Aparat podłaczony do kompa przez USB.Cytat:
Zamieszczone przez Duty
Dla obiektywów nie wiem czy pod WIndą czy starym dos-em - w każdym razie dziękuje Duty za info ze jest soft rownież do obiektywów. To znaczy ze w przypadku kalibracji szkieł są przynajmniej dwie metody - poprzez elektronikę na płytce i poprzez soft.
Co do rozrzutu AF w samych szkłach - Duty, potwierdzasz moje doświadczenia z autopsji - każdy egzemplarz jest inny.
Na zaplecze serwisu nie wpuszczają normalnie - chyba ze się zrobi awanturę ze spieprzyli szkło.
Pozdrawiam
Amber
Do 1DMKII tak samo jest program windowsowy - można nim zrobić wiele z body, ale pixele mapowane są czym innym. Obiektywy są przepinane do innej puszki w celu kalibracji - komunikują się z właściwym programem przez stopkę lampy.Cytat:
Zamieszczone przez Amber
Jeśli ktoś ma ochotę, można zajrzeć do źródeł (patent Canona na system AF w USA):
http://www.pat2pdf.org/patents/pat6603929.pdf
A tutaj Canon tłumaczy (już w pierwszym zdaniu), że nasza dyskusja jest bezcelowa! Wszystkie problemy są w normie :) - czyli +/- 1 głębia ostrości, tak ma działać AF :)
http://www.cps.canon-europe.com/kb/d...jsp?faqId=1110