PremiumGold - ogólnie polecany na forum jako tani zamiennik. Sam mam taki w 400D i działa bez problemu, przy okazji wytrzymuję więcej niż oryginał :)
Wersja do druku
PremiumGold - ogólnie polecany na forum jako tani zamiennik. Sam mam taki w 400D i działa bez problemu, przy okazji wytrzymuję więcej niż oryginał :)
Moj PG trzyma mniej niz oryginał (350D) ale to wciaz wystarczajaco długo aby oryginał zdazyl sie naładować ;)
Ja też kupiłem premium gold 7.4v 2000mAh. Po roku używania robię około 300 zdjęć a potem kapa. Najciekawsze jest to, że po wyjęciu i ponownym włożeniu tej baterii mogę jeszcze cyknąć parę fotek. Ale w ten sposób wczoraj straciłem fajne ujęcie :evil:
Generalnie cena zamienników OK, jakość NIE!
no ale to są właśnie zamienniki! ;-)
rok temu kupiłem dwie sztuki premiumgold i jeden padł jakiś czas temu (nie ładuje się), a na drugim robię +/- połowę zdjęć w stosunku do tego, co na dwuletnim fabrycznym canona. mam jeszcze jakiś trzeci starszy noname zamiennik i też robi połowę tego, co oryginał.
muszę teraz kupic kolejne i znów pewnie będą to jakieś pg albo inne za 30,- ale ze świadomością, że po roku ich nie będzie.
choć w sumie nie wiem jeszcze - może warto kupić jakieś droższe zamienniki za 50,- czy 99,-?
Zamienniki mają to do siebie że potrzebują lepszego traktowania w stosunku do oryginałów z tytułu gorszych ogniw.
Używałem wielu zamienników, zarówno w telefonach komórkowych, aparatach i innych urządzeniach zasilanych innym źródłem niż paluszki i nie miałem nigdy większych problemów.
Niejednokrotnie zamienniki wytrzymywały dłużej niż oryginały (czas).
Podstawa używania zamienników jest pamiętanie o tym że nie wolno ich doładowywać gdy nie są do końca rozładowane jak i pamięć o tym że trzeba je czasem odświeżyć.
czyli jak widać kupując zamienniki jednej firmy jednym wytrzymują dłużej niż oryginały innym krócej, więc ciężko się doszukiwać jakichś 100% wniosków, a może po prostu takich że z jednej firmy zdarzają się gorsze i lepsze egzemplarze, tak samo jak i w obiektywach, więc pewnie każdy porównuje swój zamiennik do oryginału dostarczonego przy zakupie, a pewnie oryginał oryginałowi nie równy
U mnie z PG jest tak średnio - jak jest ciepło to da się na nich zrobić mniej więcej 1/2-2/3 tego co na kilkuletnim oryginale canona. Ale jak juz jest zimno to lipa, a na mrozie to do 10 zdjęć maks uda mi sie cuknąć :(
Ja jak zwykle polecę hahnel - są trochę droższe, ale bardziej neizawodne od alkumulatorów canona - przynajmniej w moim wypadku.
:)