Zgadza się, sam narzekałem po wyjęciu z pudełka i wciąz narzekam (np. do bani Serwo - mój poprzedni, chyba najstarszy z EOSów był bez zarzutu). Kanon po prostu skiepścił co nieco, ale bez przesady.Cytat:
Zamieszczone przez Tytus
Wersja do druku
Zgadza się, sam narzekałem po wyjęciu z pudełka i wciąz narzekam (np. do bani Serwo - mój poprzedni, chyba najstarszy z EOSów był bez zarzutu). Kanon po prostu skiepścił co nieco, ale bez przesady.Cytat:
Zamieszczone przez Tytus
a niektorzy wnikaja wlasnie w wartosci artystyczne!Cytat:
zrobione przed chwila, max co moge zrobic na moim kiepskim aparacie i obiektywie (max zoom) f 5.6, w wartosci artystyczne nie wnikam, kiepska lampka kompletnie nie ustawiona.
a na moim zdjeciu odleglosc ok 7 cm miedzy lalkami!Cytat:
odleglosci miedzy kasetami: 10 cm
a na moje 8 cm...Cytat:
odleglosci miedzy kasetami: 10 cm
a na moim zdjeciu odleglosc ok 7 cm miedzy lalkami!
ufff... ok...
lalki ladne, ladne swiatlo, ciekawie pomyslane itp. itd. brawa dla autora, ale sorry, to zdjecie nie jest argumentem na glebie ostrosci...
zrobilem swoje takie by bylo to (glebie) najlepiej widac i przy swietle slabym ale czytelnym... ok?
dobra... szkoda czasu.. nie chce udowadniac nikomu wyzszosci Św. Wielkiejnocy nad Św. B. Narodzenia (zreszta to jest oczywiste - doslownie i w przenośni), tylko uwazam że 300d jest aparatem dobrym, ale majacym sporo dosc bolesnych wad. Licze na to ze pojawi sie jego nastepca i mam nadzieje ze C. porawi to co spieprzył (to tak choc minimalnie w topicu by siedzialo, choć mowa o 10d, a tematyke 300d nie ja zaczalem).
I tyle.
Jak chcesz to zrob podobne jak moje - porownamy i mozemy dyskutowac o nich, domyslam sie ze bedzie lepsze i ok (odleglosci miedzy przedmiotami podalem, jak chcesz moc i odleglosc lampki - służę).
Ale domyslam sie że choćby człowiek stanąl na głowie na czubku góry to i tak bedzie beeeee.. bo to forum Canona i najmniejsza krytyka (choc uwazam konstruktywna i poparta argumentami) jest niemile widziana. Polecam chocby listy na znanym zapewnie dpreview.com: cytuje z pamieci w wolnym tlumaczeniu to co ostatnio wyczytalem: "Oly8080 jest bdb do zdjec wide i w plenerze, a Nikon D70 (przepraszam) do tele, portretow i w b. slabym swietle - i podpisuje sie pod tym obiema recami i wszystkimi placyma tyle ze D70 smialo bym zastapil takze 300D ale z dobrym obiektywem, nie kitem oczywiscie - dla dociekliwych sluze linkiem
pozdrawiam
P.
highpc, poczytaj troche podrecznikow od fizyki.. poczytaj tez o glebi ostrosci.. od czego zalezy.. bo pieprzysz glupoty jak malo kto..
zrozum, ze ani C8080, ani F828 ani zadna inna hybryda nie da takiej glebi ostosci jak dSLR z mnoznikiem 1.5-1.6x .. nie wspominajac o mniejszym mnozniku..
zapamietaj, ze na glebie wplywa cos takiego jak przekatna elementu ktory rejestruje obraz.. w przypadku hybryd czy tego chcesz czy nie, przekatna jest mniejsza niz w DSLR.. i to sporo.. dlatego nigdy nie uzsykasz z takiego aparatu takiej glebi jaka daja lustrzanki cyfrowe... sorry vinetou..
PS. przejzyj uwaznie manual od swojego aparatu.. i zobacz jakie wartosci ogniskowych posiada twoj obiektyw w realu.. nie zaden tam ekwiwalent.. to ze widzi tak jak 100mm.. nie znaczy ze obraz z niego uzyskany bedzie taki sam jak z prawdziwych 100mm.. i z ciekawosci sprawdz do jakiej wartosci max. mozesz przymknac obiektyw w hybrydzie.. a do jakiej w lustrzance.. f5.6 z hybrydy = mniej wiecej f11 z (d)slr'a
Nie w 300D... w nim nie da sie dowolnie ustawic trybu pomiaru swiatla :? .Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
nie dowolnie nie ale w trybach man i p-automat mozna poprzez blokade ekspozycji, to zawsze przelancza aparat w pomiar punktowy....Cytat:
Nie w 300D... w nim nie da sie dowolnie ustawic trybu pomiaru swiatla .
pomiar punktowy to...gwóźdź do trumny tego aparatu, przez to są te wszystkie czarne drzewa i białe niebo na zdjęciach, zwłaszcza stosując z konieczności centralny AF i przekadrowanie, bierzesz pomiar i ostrość z jasnej postaci, przekadrowujesz i przy kontrastowych kadrach jest lipa...Cytat:
Zamieszczone przez Przemek Białek
300D ma straszne trudności z wyważeniem naświetlenia, ja bym chyba chciał na stale wielopolowy sobie włączyć.....
zawsze można zablokować ekspozycję na innym elemencie niż ostrość, ale wielopolowy byłby niezastąpiony, to fakt.Cytat:
Zamieszczone przez Tytus
no tak, ale daj potem ciotce aparat do reki, bo chcesz jedno na 100 zdjęć mieć ze swoją piękniejszą połową i powiedzCytat:
Zamieszczone przez wizja
ciociu, najpierw ciocia złapie parametry naświetlania na te drzewa za nami, zablokuje ekspozycję, ustawi ostrość na nas i przekadruje tak, byśmy byli z lewej strony kadru i cyknie taką śliczna fotkę :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
ludzi zatyka jak już biorą to ustrojstwo do ręki, o kombinowaniu nim nie wspomnę :? :? :?
Hehe :) Ja niedawno płynąłem z żoną statkiem i chcieliśmy sobie zrobić zdjęcie na dziobie - kotwica, dzwon, takie tam... Wymierzyłem, ustawiłem wszystko na totalny manual - tylko wycelować i wcisnąć. Ale i tak niełatwo było przekonać kogokolwiek do wzięcia aparatu do ręki :)Cytat:
Zamieszczone przez Tytus