Niech jeszcze wydadza zapowiedziane obiektywy w dwoch dostepnych kolorach i mamy te dziesiec zapowiedzianych nowosci.
Wersja do druku
Niech jeszcze wydadza zapowiedziane obiektywy w dwoch dostepnych kolorach i mamy te dziesiec zapowiedzianych nowosci.
Co do flesza, Olek ma inną propozycję - FL36R stoi gdzieś z dala od aparatu i wyzwalany jest zdalnie wbudowaną lampą (EPL1). Taka lampa założona na małe body średnio pasuje, ale przenoszona w drugiej kieszeni (w pierwszej EPL1) i ustawiona gdzieś z boku, odpalana wbudowaną lampką - czemu nie?
Fakt - takie systemy aż proszą się o małe, w miarę jasne stałki, naleśniki lub niekoniecznie. Co do obiektywów, na razie przoduje micro43 - jest już parę rodzynków - 20/1.7, 7-14/4, 9-18/4-5.6... ewentualnie (ale tylko z body pokroju G1/GH1) 14-140 f/4-5.6. Za chwilę ma wejść 14/2.8 i rybka.
Sony na razie daje ciała. Te atrapy wyglądają ciekawie, ale gotowego produktu jeszce nie ma. Chce zrobić, zamierza... ale może to równie dobrze być za pół roku, za rok, za półtora. Pełnoklatkowe lustro też Sony rodziło dłuuugo w bólach, zanim pokazało gotowy A900. A w takim nowym, zupełnie innym systemie więcej problemów technicznych niż przerobienie lustra z APS na FF.
http://optyczne.pl/2789-nowo%C5%9B%C...ware_1.05.html
Wprowadzone zmiany (lista w linku) raczej odpychają od aparatu i wręcz systemu!
Teraz z FW 1.05 na pokładzie, longNR będzie prać szczegóły już od 1 sekundy (poprzednio od 4).
O! Być może, njus jest tak napisany (+ mój skrót myślowy z testu NX'a optycznych dot. NR/szczegółów), że zrozumiałem jak zrozumiałem.
W ogóle po tym teście moim synonimem NX10 jest extreme NR.
Kolejny (po WX-1) przykład jak zabić swojego dziecka zanim jeszcze trafi do sprzedaży.
Sony zabiło jeden z lepszych kompaktów ostatnich lat (10 kl/s, 24-120, BSI, "paczka fajek") bezczelnym wręcz wyostrzaniem (i brakiem kontroli nad tym procesem w jpg) a Sam brakiem kontroli nad NR, również w jpg.
Szkoda bo oba sprzęty rewelacyjnie się zapowiadały w swoich segmentach.
ale to trend juz niemal wszystkich, jedni to robia mocniej inni delikatniej, sam masz chyba 5D2 i 7D i ingerencja w pliki JPG jest bardzo duza, i z kazdym nastepnym body coraz wieksza
Jotpegi mogą sobie obrabiać jak chcą. Oczywiście fajnie jeśli można poszczególne elementy obróbki wyłączyć.
RAWy niech tylko w spokoju zostawią.
7D już pogoniłem a 5D2? hmmm miało być 3D za $4500...
Niech sobie i wyostrzą na maxa, mam to w de, ale niech menu (jpg) będzie opcja by to dziadostwo można było wyłączyć. Poza tym WX-1 i NX10 to są aparaty pozycjonowane pod jpg. O ile jeszcze Sony jestem w stanie zrozumieć (też nie do końca bo zestaw ficzerów jest pod prosumera) o tyle Sam ostro daje ciała - niby pod jpg ale $700, niby consumer ale z brutalną (patrz obrazki na www stronie) wobec m/43 reklamą gloryfikującą niby większy aps-c, ale strasznie kulawo (patrz E-PL1, GH1, 7D, D300s) zaprogramowany.
Tymczasem sorki Sam, ale B&H podniosło cenę vapoura ;) z 650 na 700 a mój GF1 zostawia mi więcej micro detali powyżej 1600. Panas trochę zamazuje i wychodzi taki cyfrowy syf (jpg, nawet na -2), ale Oly pięknie nawiązuje ziarnem do analoga czy 7D a i takie małe wyśmiewane przez Sam m/43 ma IBIS, z każdym szkłem, cholera! Damn Oly :)
Czyżby Samsung miał być pierwszy? FF bez lustra? Oby jak najszybciej!