@N00bek
dzięki, wpadłem na ten pomysł po wygotowaniu swoich koszulek, tak jakby się skurczyły ;)
Wersja do druku
@N00bek
dzięki, wpadłem na ten pomysł po wygotowaniu swoich koszulek, tak jakby się skurczyły ;)
W tym budżecie to jedynie 24TSE w wersji I (L) lub 45 TS-E. Oczywiście w używkach, ale to AF-u nie ma więc nie problem
24 powinno ci styknąć do wielu wielu zadań.
Można też fiszem lub samym jangiem 14mm i potem prostować, no ale
pozdrówka
24mm do architektury na cropie ?
A co to jest szeroko dla Ciebie?
Bo piszesz o Lkach, a szerokie Lki to chyba głównie 16-35 i 17-40, a na cropie to nie jest bardzo szeroko...
Jak chcesz szerzej niż 15mm na cropie to albo Sigma 10-20 (dowolna wersja), albo Canon 10-22.
Tamron 11-18 jest kiepski, 10-24 lepszy ale z Sigmami i Canonem przegrywa.
Chyba że potrzebujesz światła 2.8 (ale do architektury chyba nie potrzeba?) to jedynie Tokina 11-16, ale dla mnie to za mały zakres, 10~20 jest dla mnie optymalny.
Co to znaczy szeroko? powiedzmy właśnie w granicach 10-20. Generalnie w grę wchodzą trzy szkła: C 10-22, Tokina 11-16 (OK krótko ale zawsze można zrobić krok do przodu) oraz sigma 10-20 (tu poraza srednica filtra 82mm).
Który byłby najlepszy? Ciekawą opcją wydaje się tokina - co o niej myslicie? nigdy nie mialem z nimi do czynienia. No i czy canon 10-22 to jednak lepsza opcja niz sigma 10-20?
Przerabiałem to miesiąc temu. Odniosę się tylko do sigm i canona. Stara sigmę w ogóle odrzuciłem na starcie (ostrość). Porównanie nowej sigmy i canona wypada podobnie. Cenę można traktować na równi, chyba, że nie będziesz kupował filtrów, wtedy Canon kilka stów droższy. Natomiast z powtarzalnością u Sigmy sam wiesz jak jest, jeśli ci nie przeszkadza to wybieraj i ciesz się zyskiem F 0,5 z wyjątkiem szerokiego i F1na długim. Dla mnie akurat te ostatnie wartości nie miały aż takiego znaczenia pomimo, że często będę focil w słabym świetle.
Jak dobrze poszukasz to w necie gdzieś krąży test oby dwu sigm i canona.
Sent from Galaxy S
Miałem na 50D obie Sigmy i Canona. Zamienilem 50D na 7D i zdecydowałem się zostawić C 10-22, bo najbardziej solidna konstrukcja i najładniejsze oddanie kolorów :)
Polecam wybierac pomiedzy 10-20 a Tokina.
Tokina jest fajna, ale zakres mniejszy. A znowy 2,8 a 3,5-4,5 to nie taka duża różnica. Ja bym brał Canona
Canon 10-22 to docelowe szkło na cropie, takie eksperymenty jak fitry 82mm to deko poronione pomysły. Jak trzeba 2.8 to pozostaje tokina. Patrząc bardziej ogólnie to praktycznie każdym UWA daje się robić fajne zdjęcia.