Muflon - mam wrażenie że piszemy zupełnie o czym innym. Co bardziej dokładnie mam napisać????
Wersja do druku
Muflon - mam wrażenie że piszemy zupełnie o czym innym. Co bardziej dokładnie mam napisać????
A zresztą... szkoda czasu
Pozdrawiam Panowie. Poczytam lepiej o dslrach
Ale to przecież bardzo proste: gdzie (przykładowe: linki, adresy, cokolwiek jest sensowne w przypadku brokera) i ile - i tu też, nikt Cię nie prosi o dokładną ofertę, pomyl się choćby i o 100%, ale określ choć rząd wielkości. Chodzi o stwierdzenie: No, tak dla przykładu dla sprzętu za 20k to powinno kosztować jakieś 1kPLN na rok, o szczegóły można ewentualnie dopytać tu albo tu. Albo jeśli zebrałoby się Was więcej, to zapytajcie tu albo tu, można się wtedy dogadać na jakąś umowę zbiorową.Cytat:
Zamieszczone przez Dziki
Albo chociaż zaoferuj (jawnie) swoje usługi, jeśli masz taką ochotę - nikt Ci tu złego słowa nie powie, w końcu TiPów mamy również na forum ;-) Ale na miłość Boską nie pisz: "eee, to zależy od towarzystwa" albo "hmm, to się negocjuje" czy "poradźcie się fachowców" - to wszystko wiemy sami. Poruszając temat od tej strony sam się chcąc nie chcąc postawiłeś w roli fachowca. To teraz cierp ;-)
OK.
http://www.polbrokers.pl/navigation/lista_brokerow.html
Każdy może zadzwonić/mailować i poprosić o przygotowanie oferty.
Na pytanie ile już odpowiedziałem:
jeśli chodzi o prowizję 15-20% składki
Jeśli chodzi o składkę też powiedziałem:
nie odpowiem - zapytaj brokera/towarzystwo ubezpieczeniowe
Jeśli chodzi o ubezpieczenie grupowe - też napisałem: będzie taniej, szybciej i łatwiej, tylko grupę trzeba "stworzyć"
Jeśli zaś chodzi o moje usługi, to chętnie pomogę w sprawie np interpretacji konkretnych zapisów w warunkach ubezpieczeń, wymagań stawianych przez firmy ubezpieczeniowe, sposobów na niewypłacanie odszkodowania itp. Zupełnie za free - bo tu też dużo za free się dowiedziałem. Jedyne co z tego chciałbym mieć, to gdybyści tworzyli ww. grupę to też bym chciał ubezpieczenie;-)
No i fajnie :) I o to chodziło od samego początku - zamiast tych wywodów :). Lista jest na tyle długa, że chyba nikt nie będzie miał problemów ze znalezieniem kogoś blisko. To co, kto pierwszy dzwoni? :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Dziki
to czemu Vitez nie zapytał po prostu - gdzie znaleźć brokera?
Vitez (podobnie jak ja) zadał krótkie, precyzyjne pytanie, na które Ty mogłeś odpowiedzieć równie krótko i precyzyjnie: nie wiem, ale zapytajcie tu (lista), zamiast pisać elaboraty. Dobra, nieważne, nie róbmy dyskusji "kto, kiedy, co powiedział i co miał na myśli" ;-) Grunt że jest jakaś informacja.Cytat:
Zamieszczone przez Dziki
Bo zapytalem czy ktos sie orientuje ile taka usluga brokera moze kosztowac (w domysle - z podanymi w tym watku parametrami) a nie gdzie moge znalezc brokera?Cytat:
Zamieszczone przez Dziki
Zauwazasz roznice?
Zanim zaczalbym szukac brokera chcialem poznac orientacyjne kwoty by w ogole miec pojecie - czy warto.
I znowu obszedles akwizytorsko dookola tematu.
Jakbym szuka samochodu tez bym podal kilka interesujacych mnie wyznacznikow i pytal o interesujace mnie kwoty... a ty bys mi wtedy od razu podrzucil adresy dealerow samochodowych i salonow sprzedazy.
Naprawde mnie dziwi cala ta tajemniczosc i odwracanie kota ogonem :?
E to zupełnie nie tak.
Po prostu zapodałem kilka moim zdaniem potrzebnych informacji. Może ważnych tylko z mojego punktu widzenia, a może mam już chorobę zawodową i trzeba mnie tłumaczyć "z polskiego na nasze". Jak zaczniecie dzwonić to się przekonamy:grin:
Ale, jak zauważył Muflon, to chyba nikogo nie obchodzi, a wątek jest o ubezpieczeniach, więc po prostu wróćmy do tematu, jak pojawi się potrzeba.
Odświeżając temat (będąc lekko zaniepokojony wątkiem o uszkodzonym 20d przez "babę") :
Zadzwoniłem do PZU i sprawa wygląda następująco.
- Ubezpieczają tylko działalność gospodarczą
- Samego sprzętu foto nie ubezpieczą
- ale mogą ubezpieczyć cos stacjonarnego (np komputer) + do tego właśnie sprzęt przenośny (np. Aparat ;) )
- Po kilkunastu forwardach na centralce PZU przełączyli mnie do babki która wyliczyła mi że składka na sam aparat foto + obiektywy itp to 368zl rocznie dla wartości sprzętu 10000zł + do tego składka za sprzęt stacjonarny
Czekam na maila od babki z warunkami ubezpieczenia - powiedziała że podeśle info "jak zostać obrabowanym" nie "okradzionym" ;)