OK, napisze ci o moich odczuciach. Nie wiem czy jestem fanatykiem ostrosci ale moj nabyty astygmatyzm powoduje, ze odczuwam dyskomfort jak widze w okularach na zdjeciach to co moge zobaczyc w rzeczywistosci bez nich. ;)
Wersja do druku
Wiesz, takiego FF jak ja mam bez okularów (-4D) to żadna Sigma nie ma:)
No to Ci gratuluje! ;-)
Aby zakonczyc juz OT, mnie nie chodzi o zyletke ale zadowolenie.
Tym sie kieruje przy wyborze szkiel. Chce miec komfort uzytkowania 1,8.
Pewnie, ze nie pogardzilbym 24L czy 35L ale na moje potrzeby to przerost ...
Chce dopelnic moja "pszczolke" 28-135 IS (bo pieknie bzyczy) wlasnie 81/1,8 i szerokim / jasnym katem. Dlatego po przeszukaniu sieci / opinii Sigma 24/1,8 lu canon 28/1,8. Ale ...
Od tego Canona (który na 1.8 jest MZ bardziej miękki od Sigmy 24) lepiej już brać S 30 1.4. Ale to nie jest szeroki kąt na 30D. Skoro szukasz szerokiego kąta to jednak 20 byłaby najlepsza. Ale te filtry...
Panowie... jak z fotkami?
również mam "parcie" na jasne i szerokie szkło na Cropa... chodzi cały czas 20 1.8 ale nie trafiłem swojego szkła. Pozostaje 28 1.8 Canona. Ale czekam na foty.
... jeszcze nie kupiłem, nie obiecywałem też.
"mate00sh" do tablicy proszę ... :)
Jak obiecałem dwie próbki na szybko (obie na 1.8 ):
1.
Crop 100%
2.
Crop 100%
Niewyostrzane, prosto z puchy, tylko konwersja z RAW w CaptureOne.
Rozumiem, że na AF? Pytam bo wcześniej pisałes, że używasz manuala więc ...
Dla mnie zdjecia sa ostre i nie mialbym problemy w kupnie takiego szkla. To za ile? :-D
Gdybym wczoraj uzyskiwał takie obrazki to już miałbym cieższy plecak.
Dobry egzemplarz po prostu. Wydaje mi się, że warto poszukać, przebrać kilka i dobrać taki trafiający. Z Canonem też możesz trafić pudłujący, tylko prawdopodobnieństwo jest mniejsze. Znajomy kupił ostatnio 24L i 35L do 5D i oba od razu trafiły na Żytnią do kalibracji.
Ja od kilku dni używam Sigmy 20mm/1.8. Generalnie jestem zadowolony.
Mogę wrzucić jakieś próbki. W pracy znalazłem tylko jedną.
f 4.0