ja podobnie jak himi jestem za 1dmkII i to nie z tego powodu,że w dziale sprzedam mam 1-kę "na wydaniu" .
swoją drogą - himi - przepraszam , że nie podesłałem jpg z puszki, ale - sorry - nie miałem czasu. jeśli jesteś nadal zainteresowany - daj znać - ja nie lubię spamu wrzucać ludziom na skrzynkę...
co do zalet/wad 1dmkII i 7d...
imho - 1dMKII jak dla mnie stanowi wejście w świat dobrego i powtarzalnego af, crop 1.3, jakości wykonania i możliwości konfiguracji sprzętu do własnych celów.
7d jest naprawdę bardzo dobrą puszką, ale jeśli mogłem nabyć 1dmkII w cenie o połowę niższej niż 7d bez gripa - a mam dodatkowo drugą baterię i przebieg do "końca migawki" porównywalny z nowym 7d - to moje pytanie brzmi - dlaczego nie?!
7d kładzie "na łopaty" 1dmkII możliwościami matrycy (iso) sterowaniem lamp, crop 1.6,i jeśli kogoś to rajcuje LCD i filmami.
jeśli wymienione elementy są dla kogoś ważne, to na pewno nie będzie zastanawiał się nad 1dmkII....!
to chyba proste...
ja przedłożyłem 1dmkII nad 7d ze względu na super wykonane body, spust jedynki (wiedziałem jak chodzi spust w eos3 a jak w 30d/50d i to jest zupełnie inna bajka),af, brak kółka nastaw (ostatnio miałem z tym przeboje w holandii), możliwości konfiguracji body pod swoje potrzeby (personal function) i cenę!
zgadzam się z kolekcjoner co do iso w 1dmkII, ale ja w większości potrzebuję niskich iso, a dodatkowo jedna rzecz totalnie odrzuciła mnie od 7d - konieczność nabycia nowych (większych i szybszych) kart pamięci, co niekorzystnie odbiło by się na moim portfelu.
1dmkII pozwala mi na rok/dwa zapomnieć o konieczności inwestycji w nowe,drogie karty pamięci, które to już niedługo zaczną tanieć a wówczas będę mógł ze spokojem dołączyć je do planowanego jednak 1dmkIV , który jeśli sprawdzi się w pierwszym roku eksploatacji przez fotografów na świecie, znajdzie zaciszne miejsce w mojej łapce i plecaku foto...
nie wiem jak to jest, ale seria 1, to jednak coś innego ....
i nie mam tu na myśli budowania własnego ego.... :) ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
dla "wrażliwych"....
dodam tylko ,że planowałem zakup 7d - jest to aparat prawie idealny dla mnie...
i gdyby nie przedstawione wyżej zastrzeżenia (tj. karty, cena, koszt grip'a i dodatkowych 3 baterii, wielkość matrycy w pixlach) , to dzisiaj "cieszył bym się" z posiadana nowego body....
ech te koszty.... :)
i zdrowy rozsądek.. :sad: