Odp: [christof] Gorce, Tatry, ... i Suwalszczyzna
Cytat:
Zamieszczone przez
Eloi
To forum NIE jest forum sprzętowym. Wiem że wielu ludzi, włączają paru modów, używa to jako tanią wymówkę przed własną twórczą ignorancją, ale to forum jest takim jakie czynią go forumowicze. A kłam Twojemu stwierdzeniu daje fakt że jest tutaj publikowane wiele znakomitych prac które powinny służyć jako wzorzec dla innych.
Sorry za mój bardzo krytyczny ton, ale był on sprowokowany bezmyślnymi zachwytami forumowiczów nad bardzo, bardzo przeciętnymi pracami, a często nawet bardzo słabymi.
Gdyby reakcja była odwrotna, czyli jakby Twoje prace miały opinie wyłącznie negatywne - jak moja, to wtedy przyjąłbym pozycją odwrotną i starałbym się napisać konstruktywne i zachęcające uwagi. Jednak uznałem że dostałeś już wystarczającą dawkę pozytywizmu od innych, więc była pora na "reality check".
Przepraszam za odgrzebanie, ale nie mogłam się oprzeć....największym nieszczęściem w fotografii jest właśnie to, że są ludzie, którzy wykorzystują sprzęt tylko po to, aby zrobić coś "technicznie idealnego" gubiąc przy tym całą ideologię stojącą za tym, dlaczego człowiek wynalazł aparat fotograficzny: potrzebę uwiecznienia chwili, oddania emocji, dzielenia się obrazem, pokazania innym oczom tego, czego sami nie mogli zobaczyć. To jest fotografia. Taki jest jej cel. Nie jest jej nadrzędną wartością "powalać artystycznie". Żal mi Ciebie Eloi, człowieku, który piszesz, że to "NIE forum sprzętowe"...Ty jesteś sprzętowy, technicznie dobry, ideologicznie pusty. Tak właśnie świadczą o Tobie Twoje komentarze - ich forma i to, co wniosły w ten wątek. To ty jesteś "zwykły i nic nie znaczący" - i powiem Twoją formą - jako 'fotograf' rozumiejący podstawy tej dziedziny, jej wartości i cele i jako krytyk - jesteś totalnym dnem. Przyjąłeś "konstruktywną" krytykę? Powodzenia w dalszym doskonaleniu!
Jestem na tym forum od wielu lat, jak widać dużo czytam, mało piszę - ale nie umiem przejść obojętnie obok czegoś takiego bo właśnie takie osoby niszczą całą ideę jakichkolwiek "form społecznościowych", które przede wszystkim powinny być miejscem gdzie ludzie DZIELĄ się swoją PASJĄ a nie licytują techniczną doskonałością.
A to jest właśnie jeden z wątków, który bardzo chciałabym oglądać, i proszę o więcej. I mam nadzieję, że dla Autora przede wszystkim ważne będzie to, że jest tu dla takich ludzi jak ja i wielu tych, którym się podobało. Mam nadzieję, że nie z powodu Eloia wątek umarł, bo takie osoby powinny budzić przede wszystkim współczucie.
Pozdrawiam
MW
Cytat:
Zamieszczone przez
malwes
Przepraszam za odgrzebanie, ale nie mogłam się oprzeć....
A to jest właśnie jeden z wątków, który bardzo chciałabym oglądać, i proszę o więcej. I mam nadzieję, że dla Autora przede wszystkim ważne będzie to, że jest tu dla takich ludzi jak ja i wielu tych, którym się podobało. Mam nadzieję, że nie z powodu Eloia wątek umarł, bo takie osoby powinny budzić przede wszystkim współczucie.
Dzięki, w sumie trochę wątek właśnie umarł przez to, myślę, że podcięło mi skrzydła. Skoro są jednak jeszcze osoby, które oglądną parę zdjęć to chętnie dodaję. Zmobilizowałeś mnie - dzięki! Wrzucam parę (jesiennych) zdjęć z Tatr i świeże z Dolomitów:
Dolina Pięciu Stawów
49.
50.
Tre Cime di Lavaredo
51.
52.
53.
54.
Przepiękne krajobrazy. Szczególnie 51-sze ma niesamowity klimat. Mam wrażenie, że parę kroków i za mgłą, za głazem, dostrzegłabym Czarnoksiężnika Merlina (nie ten kraj oczywiście, ale co tam;). Tatry są mi bliskie, w tym roku pierwszy raz pojechaliśmy tam z synkami. Starszy to już duży piechur ale mały dopiero rozwija skrzydła...wprawdzie zawiedziony był Kasprowym bo nad szczytami nie latały SMOKI (a z jakichś powodów powinny:/) za to wszystkie potoki, mostki, głaziki w dolinkach były jego....wspaniałe uczucie kiedy można dzielić swoją pasję z małymi ludzikami.
Powodzenia i czekam na więcej.
Cytat:
Zamieszczone przez
malwes
Przepraszam za odgrzebanie, ale nie mogłam się oprzeć....największym nieszczęściem w fotografii jest właśnie to, że są ludzie, którzy wykorzystują sprzęt tylko po to, aby zrobić coś "technicznie idealnego" gubiąc przy tym całą ideologię stojącą za tym, dlaczego człowiek wynalazł aparat fotograficzny: potrzebę uwiecznienia chwili, oddania emocji, dzielenia się obrazem, pokazania innym oczom tego, czego sami nie mogli zobaczyć. To jest fotografia. Taki jest jej cel. Nie jest jej nadrzędną wartością "powalać artystycznie". Żal mi Ciebie Eloi, człowieku, który piszesz, że to "NIE forum sprzętowe"...Ty jesteś sprzętowy, technicznie dobry, ideologicznie pusty. Tak właśnie świadczą o Tobie Twoje komentarze - ich forma i to, co wniosły w ten wątek. To ty jesteś "zwykły i nic nie znaczący" - i powiem Twoją formą - jako 'fotograf' rozumiejący podstawy tej dziedziny, jej wartości i cele i jako krytyk - jesteś totalnym dnem. Przyjąłeś "konstruktywną" krytykę? Powodzenia w dalszym doskonaleniu!
Jestem na tym forum od wielu lat, jak widać dużo czytam, mało piszę - ale nie umiem przejść obojętnie obok czegoś takiego bo właśnie takie osoby niszczą całą ideę jakichkolwiek "form społecznościowych", które przede wszystkim powinny być miejscem gdzie ludzie DZIELĄ się swoją PASJĄ a nie licytują techniczną doskonałością.
Pozdrawiam
MW
Myślę że poprzez taki personalny atak robisz dokładnie to co tak piętnujesz. Proszę nie idź tą drogą. To się nadaje na kartkę :roll:.
Nie wchodze w uzasadnienie "powrotu" - najwazniejsze, ze bedziesz pokazywal swoje zdjecia -a zawsze lubilem je ogladac. Byles kiedys aktywnym forumowiczem i takie powroty sa dobre dla forum - nie mozna sie tak szybko zniechecac :-) (a Eloi tez mial duzy wklad w to forum w przeszlosci - przynajmniej nie bylo z slodko i nudno....:-))