Sam kupilem 1dmk2 w tej promocji. Ponoc Canon przewiduje obnizke na stale ceny tego aparatu wlasnie do ceny promocyjnej na jesieni.Cytat:
Zamieszczone przez snowboarder
Ten aparat juz zarobil na siebie z okkladem.
Wersja do druku
Sam kupilem 1dmk2 w tej promocji. Ponoc Canon przewiduje obnizke na stale ceny tego aparatu wlasnie do ceny promocyjnej na jesieni.Cytat:
Ten aparat juz zarobil na siebie z okkladem.
co z tego, ze w analogu 17-35 bylo super? juz nie jest. analog to juz historia. wielu tego nie chce zaakceptowac ale to widza. wypisuja na forum nikona duperele o aparatach z duszą. puszka to tylko puszka, a artysta to moze byc fotograf. nikon zamiast duszy powinien zaczac robic rozsadne matryce, bo od sonego juz pewnie ich nie dostanie.
Juz Ty sie nie martw o kase Canona. w zeszlym roku canon mial 25 miliardow euro obrotu i 2,5 miliarda zysku netto. nie znam cyfr nikona, ale mam nadzieje , ze przynajmniej nie doplacil do interesu:)Cytat:
Zamieszczone przez iczek
300, 400, 600 VR to zadna rewelacja, bo to wszystko dawno ma canon. nikon wypuscil swietne szklo 200-400/4
absoluntnie zgadzam sie z toba, ze canon daje ciala ze szklem, ale prawdopodobnie naplyw rzeki kasy za body przyslonil im reszte swiata:)
ty sie iczek nie martw o canona, ty sie martw o nikona bo ja tez jestem umoczony :)
Hmmm... Ciekawe teorie... Zobaczymy...
Ja tam narazie szkiel chce a nie puszek...
Nie ma się co dziwic strategii Canona. Mają spory wybór szkieł, w które kiedyś zainwestowali sporo kasy. Teraz chcą maksymalnie wyciągnąć zyski a fachowo nazywa się to ROI. Być może a raczej napewno mają nowe szkła ale nie puszczają ich na rynek bo to co jest i tak dobrze się sprzdaje. Poza tym użytkownicy mają do wyboru trochę producentów niezależnych więc nie ma problemu. Interesem są puszki więc w to firma inwestuje i z tego zbiera pieniądz i ma dobre ROI co bardzo liczy się w "zarządzaniu przez słupki". Napewno możemy się spodziewać coraz lepszych puszek a szkieł pewnieteż ale nie wiadomo kiedy.
to nie do konca prawda co piszesz. puszki beda coraz tansze, a koszty zwiazane z opracowaniem nowej puszki (i nowych matryc) sa wysokie. kase robi sie na osprzecie, ale teraz to jeszcze walka na puszki. kto sprzeda wiecej puszek ten wiecej kasy zarobi w przyszlosci, dlatego podstawowe modele lustrzanek z czasem beda sprzedawane ponizej kosztow ich produkcji. jak ktos kupi tania puszke i zainwestuje w podstawowy osprzet, to juz raszej nie zmieni systemu.
Brawo Andrzej! Czekam z niecierpliwością na efekty.Cytat:
Nie chodzi o to co ma Canon, ale czego nie mial Nikon :)Cytat:
Zamieszczone przez sven
Przeciez wiesz, ze jedynie w Europie pozycja Canona jest tak zdecydowanie silniejsza od Nikona. W Stanach sprzet Nikna uwazany jest za zdecydowanie lepszy i zdecydowanie wiecej zawodowcow uzywa sprzetu N niz w Europie.
Nowe szkla z VR skierowana sa wylacznie do tej grupy i tutaj N umocni swoja pozycje - choc nadal bedzie za Canonem.
To mialem na mysli.
A co do 200-400/4.... wszyscy sie tym bardzo podniecaja, a le cena jak za taki zoom jest ciut przegięta. Poza tym f:4 na krótkim koncu to zdecydowanie za duzo w XXI wieku :)
Mialbym zastrzezenie do tej tezy. Jak widac na przykladzie D2H, 1D oraz np. 20D konstruowanie nowych puszek odeszlo w hisotrie.Cytat:
Zamieszczone przez sven
To aparaty oparte na od lat nie zmienianej kontrukcji szkieletowej swoich analogowych poprzednikow.
Ja nie widze nieczego nowego od lat w kwestii design'u puszek.
Kolejne mutacje z dodawaniem literek: s,D,II to przeciez liftingi.
Nie widze zadnuch kosztów dla firmy.
Natomiast szukalbym kosztow opracowania technologii przetwarzania obrazu.... piksle, matryce, szumy, filtry. To jest studnia na baksy...:)
Ja juz nie :)Cytat:
Zamieszczone przez sven
Zaszumiony D2H, pomimo, ze jest najlepszym aparatem jaki miałem w rękach, poszedl juz do innych nikonowcow.
Ostatnie boje z 1dmkII dowiodły, że ten aparat jest naprawde swietnie zrobiony.... ale za drogi.
Naprawde czekam na te nową puszkę Canona, wiele oczekuje.