Jeżeli przez kukułkę rozumiesz lampę wbudowaną w aparat to nie da rady. Taki urok Canona, że E-TTL z tego dziadostwa nie wyłączysz, więc i nie będzie synchronizacji błysku.
Wersja do druku
A właśnie że wyzwalanie Nissina Di622 wbudowaną lampą w aparat działa bez zarzutu. Kupiłem tą lampkę i jestem zadowolony. Za te pieniądze jest bardzo ok :) Ale:
1. Jak ktoś napisał można by się ew. przyczepić że nie ma HSS, ale z tego co wiem w konkurencyjnych produktach w tej cenie (~530zł) też tej funkcji nie uświadczymy.
2. No i lampa na E-TTLu zdaje się mieć tendencję do lekkiego niedoświetlania przy palniku na wprost, z odchylonym palnikiem i światłem odbitym od jasnych powierzchni doświetla już bez zastrzeżeń.
3. Dioda wspomagająca AF świeci trochę za wysoko od środkowego punktu AF - tzn. punkt środkowy jest dosłownie na krawędzi obszaru podświetlonego przez diodkę przynajmniej w moim 1000D - dla użytkowników aparatów z wieloma punktami krzyżowymi AF może się okazać przydatne przełączenie punktu AF na górny.
PS. witam na forum :)
witam
czy próbował ktoś z Was wyzwalać radiowa nissin 622 ? mi nie działa masakra jakaś, nawet fotocela nie pyknie po błysku z z 580 II(też pod radio podpięta) ????
ja mam zamiar dopiero spróbować, pisałem do gości z foto-tipu bo chciałem się w PT-04 zaopatrzyć, rzekli mi że bezproblemowo będzie wyzwalało a czy to prawda nie omieszkam sprawdzić na dniach u nich w sklepie :)
Witam.
Mam taki mały problem i bardzo proszę o pomoc. Jestem szczęśliwym posiadaczem tej lampy, póki co nie mogę jej wiele zarzucić aż do dziś, choć jestem przekonany, że to ja robię coś źle a nie ja :). Otóż zamówiłem wyzwalacz do lampy na podczerwień. Montuję Nissina na statyw, wyzwalacz podkręcam w aparat i.. i ****. Lampa nie błyska :/ Wbudowana lampa w aparat (eos 350d) natomiast radzi sobie z tym zadaniem. Czy Nissin może być wyzwolony przez na podczerwień? Już nie wiem co robić, proszę więc o pomoc.
a robiłeś próby na SLAVE ?
od jakiegoś czasu jest już następca tej lampy http://www.optyczne.pl/1696-nowo%C5%...fessional.html
cena w Niemczech to około 280 euro
W Polsce miała być początkowo na początku maja, później przeniesiono termin na połowę czerwca i w jakimś sklepie czytałem że znów przenieśli termin premiery tylko nie będą ujawniać kiedy tylko powiadomią o tym dopiero gdy wprowadzą do sprzedaży
a propo nissina 622 to posiadam go od miesiąca, jak narazie super, jeszcze zobacze jak na ślubie będzie,ale za taką cene to super :)