jak ocena mojego kolejnego zdjątka???:))
Wersja do druku
jak ocena mojego kolejnego zdjątka???:))
Pewnie koledze chodziło o to że pewne sceny których rozpietosc tonalna jest wieksza niż mozliwosc matrycy...
czy to zdjęcie jest poprawnie naswietlone?
smiem twierdzić ze całkiem ok - jak odebrałem odbitki z białą ramką wokół zdjęcia (4mm) to pierwsze co powiedziałem 'zje@#li zdjęcia'
potem porównałem odbitke w kompie - na czarnym tle przepał z lewej strony wyraznie sie odcina i zdjecie sprawia wrazenie całości
z białą ramką wokół wygląda ciulato - jakby plik został niepoprawnie naswietlonyt na papier
a moje zdjęcie??? możecie przestać już o jednym i tym samym rozmawiać? xD taka sugestia z mojej strony
Dokladnie o to chodzi. I to sie zdarza czesto. Dlatego, ze swiatla na histogramie maja czesto cienki "ogon" i tylko fotograf moze zdecydowac gdzie go uciac. Zwykle na male przepaly np. swiatla na chromach samochodu, czy nawet w chmurkach, pozwalamy, bo nie oplaca sie zwiekszac szumow na calym zdjeciu, zeby je zmiescic. Ale jesli wazny jest wlasnie ten chrom, czy chmurka, to naswietlimy mniej. Definicja poprawnego naswietlenia, skadinad sluszna, po prostu nie pomoze. Nie ma takiego aparatu albo trybu, ktoryby automatycznie naswietlal tak, zeby ten caly ogon sie miescil (zero przepalow, nawet najmniejszych).
Ale to przeciez oczywiste, a ze ma niewiele wspolnego z mgla, wiec przepraszam za OT i juz nie bede o tym.