Ja sprawdzałem, matówka z Prakticy nawet po rozdzieleniu (też jest podwójna) jest zbyt gruba do 350D.
Wersja do druku
Ja sprawdzałem, matówka z Prakticy nawet po rozdzieleniu (też jest podwójna) jest zbyt gruba do 350D.
I co wymieniał ktoś już matówkę w 300D na Żytniej bo ja jestem tym bardzo zainteresowany .... i zaciekawiony...
kurcze, przy takich kombinacjach jak tu koledzy odstawiacie to ceny uszkodzonych obiektywów pójdą w górę:)
A czy Szanowny Pan posiada ta sewisowke w jakieś postaci elektronicznej i moglby ja ewentualnie.... udostepnic ?Cytat:
Zamieszczone przez KuchateK
właśnie ... ja też poproszę ...
Ewentualnie mogl bym :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez adminkg
A w sprawie matowki i blaszki do niej...
Strona 20 pdf'a o wdziecznym tytule Canon_Digital_Rebel_300D_parts_catalog.pdf (10 w/g numeracji na stronach).
Jest tam czesc CB3-1098-XXX (ta blaszka), gdzie XXX to przedzial grubosci od 005 (dla 0.05mm) do 050 (dla 0.5mm). To jak by ktos znalazl jakiegos niedobrego fokusa na matowce. Tez mozna podregulowac :D
Dzieki bardzo KuchateK. Piekna rzecz taka sewisowka.
... tu nie mogę nic narazie pomoc. Mam na oku używanego 300D lekko uszkodzonego (tego co mam nie chce rozbierac) i w nim zamierzam dokonac kilku przerobek. Chcę wdlubac z niego filtr IR i zamontowac matowke.Cytat:
Zamieszczone przez KuchateK
Pozdrawiam
U mnie dokładnie w ten sam sposób jest mocowana matówka tzn. jest sprężynująca blaszka dociskowa. Dzieki temu myslę ,że niewielkie różnice w gr. matówek bedą przez to niwelowane.
Witam serdecznie.
jestem bardzo nowy;> (zarejestrowalem sie specjalnie po to by "podysputowac" w tym watku).
Mam pytanie (kusilo mnie....:))....
Czy oprocz zenita FS12 (czy podobnego) udalo sie komus powalczyc z innym SLR'em radziecko-demoludowym (czy to zenit [XP?] czy practica) w celu transplantacji matowki do 300d?
pozdrawiam wszystkich i z gory dziekuje za odpowiedz
Michal
PS: pozdrowienia Panie Jerzy:) (ojciec tez ma dosc defaultowej matowki)
Mam dodatkowa prosbe:(
Moglby mi ktos podeslac (mail lub link na forum) "serwisowke" do canona 300d?
"tamta wyzej" juz jest nieaktualna:(
jeszcze raz dziekuje