Jak rowniez jako zrodlo sygnalu wideo, zarowno analogowego do gniazda jak i cyfrowego po USB do PC. Przy powiekszeniu i dlugim szkle aparat staje sie kamera szpiegowska ;)
Wersja do druku
Jak rowniez jako zrodlo sygnalu wideo, zarowno analogowego do gniazda jak i cyfrowego po USB do PC. Przy powiekszeniu i dlugim szkle aparat staje sie kamera szpiegowska ;)
Widzę, że kupiliście 40D i musicie to sobie teraz jakoś racjonalizować :) Nawet nieźle Wam to idzie :) pewnie nie każdemu się przyda LV z AF, ale LV bez AF, to juz kompletna bzdura. Miło było za to płacić?
P.S.
Tylko nie traktujcie moich wywodów ze smiertelną powagą, bo się jeszcze jakaś awantura zrobi :)
40d ze szklem 500mm i powiekszeniem na LV jest tak wrazliwy na najmniejszy ruch, ze w zasadzie nie da sie w takiej kombinacji poprawnie wyostrzyc ;-) .. najmniejsze dotkniecie obiektywu powoduje drgania..
jak ktos chce to moge po pracy nagrac ktrotki film komorka ;-)
statyw to sherpa 600r - nie wiem o ile lepiej by bylo w przypadku jakiegos manfrotto :-)
ja tam sobie nic nie racjonalizuje bo kupowalem go swiadomie :-) .. i to nie dla LV tylko kilku innych rzeczy :-) .. tym bardziej jest mi obojetny LV z ustawianiem ostrosci jak w kompacie ;-) .. co do placenia to zawsze wychodzilem z zalozenia ze kasa jest po to by z niej korzystac - wierz mi ze nie zastanawialem sie czy targowac sie ze sprzedawca "bo mi LV nie jest potrzebny" ;-)
nawet mi to do glowy nie przyszlo ;-)
Kupiłem 40d, 3 tygodnie temu jako nastepcę mojej 350D (w Japonii ceny są niezłe, w sklepie za nówkę po odliczeniu cashbacka i punktów, zapłaciłem około 1800 złotych).
Pierwsze wrażenie, wygląda i czuje się dużo lepszą jakość.
Jako że mam 350 z gripem to 40D nie jest większy (myślałem o zakupie gripa ale dodatkowe 5 centymetrów i waga ... do 350D grip był koniecznością, tutaj ... hmm, wydaje mi się że można się bez niego obejść, zwłaszcza że kupiłem hand-strap mocowany do gwintu statywu, ale to oczywiście kwestia preferencji i ilości zdjęć robionych w pionie), jest za to cięższy.
Na razie nie miałem dużo czasu na robienie zdjęć, ale przyznam się że na zdjęciach które robiłem nie zauważyłem powalającej różnicy jakości (może to kwestia tematu, albo warunków - prawie wszystkie zdjęcia robiłem w pomieszczeniach) ale nie oglądałem zdjęć w skali 1:1 w celu szukania lepszej/gorszej jakości. Jako że zdjęcia z 350 mi odpowiadały to 40D też, może różnice (dla mnie) wyjdą gdy zacznę używać wyższego ISO albo zdjęcią które będę musiał cropować na komputerze.
Ekranik... wydaje mi się gorszy niż w 350 jeśli chodzi o podgląd zdjęć, w słońcu niewiele widać, a jeśli już widać to zdjęcia są jakby wyprane z kolorów (na komputerze jest wszystko ok), może jeszcze nie oswoiłem się z aparatem, zobaczymy.
Nie zauważyłem zmiany w szybkości ostrzenia na 24-105 i 16-35 (mk1).
Dźwięk migawki jest cichszy (i może być jeszcze cichszy w LV), to jest duży plus, może w końcu będę miał szansę pofocić na koncertach (muzyki poważnej).
Klawiszologia jest zupełnie inna, trochę trudno się przestawić... ale to przyjdzie z czasem.
Jest też kilka nowości które na pewno będę używał (m.in. C1-3), ale na razie muszę oswoić aparat na poziomie 350, a później postaram się rozwijać ...
Przyznam się że myślałem poważnie nad 450 (no 350 mi odpowiadała), ale wybrałem 40D z 2 powodów
1) karty CF w 40D
2) niewielka różnica w cenie (pewnie 450 by mnie kosztował więcej, no bo konieczny grip i nowe karty)
Przepraszam, jest jeszcze 3 powód ( :) )
W końcu to 40D czyli półka wyżej niż xxxD ( :) ) i wygląda lepiej...
Ehh.. wydawac na puche dwa razy wiecej (mam tu na mysli 40D z 30D)..
Mi chodzi glownie o portretowki, wiec 5D wypadlby chyba najlepiej..
Poza tym swoiste reaserch'e doprowadzily mnie do wniosku, ze nie warto z 30D na 40stke.. Cholera, poszukiwanie sprzetu to ciezkie zajecie, i potrzeba sporo doswiadczenia zeby trafic "w desen"..
Poza tym jak Kubak82 zauwazyl - najwazniejsze sa szkla!!! :D
..i coby pucha lezala w rekach dobrze ;)
Kto czeka na 6D? ;D
Dołaczam sie do prośby, ja też czekam i czekam na nową piatkę, a tu nagle dzisiaj budzę się i sobie mówię - może jednak 40D.
Obecnie walczę poczciwym 350D, no ale ile można?;)
Poza tym moje eLe śmiesznie wyglądają z małym korpusikiem i proszą mnie o coś powazniejszego:D