a dlaczego przynajmniej 1,4 ?
bo lubisz ładny bokeh ?
Wersja do druku
Co to za dowcip, możesz zacytować ?Cytat:
Wtedy"dowcip", który przygotował jeden gość z forum Nikona na temat nazwy naszego forum rzeczywiście nabierze istotnego znaczenia :lol:.
onan-board i ładnie logo przerobione
Wyjasnijcie mi jedna rzecz. Jak fotografuje z lampa to jakie znaczenie ma maxymalna przyslona 4.0 w 24-105 co niby sprawia ze jest to szklo kiepskie do slubow??? W kosciele w 90% przypadkow uzywa sie lampy a nie jedzie na 1.4 i jeszcze ryzykuje poruszone fotki.
???? Sorry ale nie masz racji..
Po pierwsze głębia ostrości nie zależy od lamopy tylko m.in. od przysłony
Po drugie jak ktoś ma jasne szkła i pojęcie o tym co robi to nie ma potrzeby w tych 90% potrzeby używania lampy..Pomiędzy przysłoną 4 a 1.4 jest trzy działki (4 > 2.8 > 2 > 1.4) co oznacza że przez obiektyw wpada osiem razy więcej światła - co przy całkiem przywzoitym wysokim ISO w puszkach typu 5D czy D3 daje ********ą przewagę.
Mam 24-105 - mam też 50kę f 1.8 i 85/1.8 i nie moge powiedzieć że zoom jest do **** i nie nadaje się do ślubów ale osobiście wszystkie dwa śluby które robiłem (jako dodatkowy fotograf, że tak się określę) zrobiłem tymi stałkami - żoglując nimi na 350D, mimo że mógłbym robić zoomem..
co to znaczy 'uzywa się'? to znaczy kto używa?
żadne 'się' nie robi zdjęć, tylko konkretny fotograf
jeden będzie cały czas używał lampy, a drugi prawie wcale
polecam Ci obejrzec naprawdę dobre zdjęcia ślubne - nie musisz daleko szukać, tu na forum masz takie osoby jak Kalina czy Habakuk - i wyciągnąć wnioski
Ale jesli w danym kosciele jest ciemno to i stalki nie pomoga - a to mialem na mysli. Ja nie rozumiem tylko dlaczego kombinacja 24-105 i lampa nie zdaje egzaminu.
I dzieki, wiem ze GO nie zalezy od lampy tylko od przyslony...mam juz jakies doswiadczenie w fotografii wiec nie traktuj mnie jak malpke. Wiem tez ze jasnosc obiektywu tez nie zalezy od pokrowca.
Super. I co nie uzyska sie ladnego bokehu na 100mm przy 4.0?