yasin, chwilowo linux lepiej obsługuje nowe technologie, np. procesory 64bitowe. I nie jest małym prostym systemem operacyjnym.
A ty wybitnie kręcisz, mówiąc, że nie powstałby nowy system plików, gdyby nie $$$, podczas gdy powstają!
Wersja do druku
yasin, chwilowo linux lepiej obsługuje nowe technologie, np. procesory 64bitowe. I nie jest małym prostym systemem operacyjnym.
A ty wybitnie kręcisz, mówiąc, że nie powstałby nowy system plików, gdyby nie $$$, podczas gdy powstają!
cos mi sie wydaje, yasin pracuje dla M$ ;)
Mi to sie wydaje ze moze nawet pracowac na zytniej... ;-)
nie pracuje dla m$ ani tym bardziej na zytniej :D na wiejskiej tez nie pracuje :) uprzedzajac pytania, no dobra, ale nie wierzycie chyba, ze cala ta technologia powstalaby gdyby to wszystko bylo za darmo, ja pracuje jako programista relacyjnych baz danych MS SQL 2000, Oracle 9i, oraz programista technologi .NET i zapewniam Cie, ze jezeli mialbym to robic za darmo to juz dawno bym to rzucil, to ciezki kawalek chleba, ale dobrze platny, i dlatego sie tym zajmuje (oczywiscie to moja pasja, ale sama pasja czlowiek nie zyje), nie powiedzialem tez, ze nie ma "duzych" dystrybucji linuxa, ani ze nie obsluguje nowych technologii, napisalem tylko ze dla domowego, masowego odbiorcy w tej chwili m$ ma najlepsza oferte, duuzo lepsza od calej reszty nixow, solarisow, macintoshy, itp., a potwierdzaja to dane statystyczne, ilu z waszych znajomych ma na kompie cos innego niz windows(?) przeciez konkurencja jest za darmo, wiec czemu dalej uzywaja windy i czemu Wy uzywacie, bo jest imho najlepsza :) w tym sektorze rynku
Większość.Cytat:
Zamieszczone przez yasin
A w czym win jest lepszy? Teraz tylko i wyłącznie w tym, że programiści i użytkownicy się do niego przyzwyczaili.
hehe, no widzisz :) a wiekszosc moich kolezanek z UW i ludzi uzywajacych kompa do wydrukuj/napisz/browseWWW uzywa windowsa, bo dla nich jest bardziej intuicyjny interfejs w windzie i potrafi sie tym posluzyc, czy zainstalowac
edit:
a lepsza dla domowego uzytkownika od wersji NT 5.0 jest bo ma intuicyjny interfejs (nowe dystrybucje linuxa tez go maja), standardowo wiekszosc multimediow dziala od razu, dzialaja gry, czy filmy divX (dosc popularne w necie), istenieje ogromna ilosc programow dla zwyklych zjadaczy chleba, kazdy moze wybierac i przebierac, mozna dowolnie konfigurowac sprzet, a potem w windzie tylko klik na windows update albo instalka sterownikow ze strony producenta i sprzet dziala, nie trzeba duzej wiedzy technicznej, jest w bardzo duzym stopniu kompatybilny wstecz, czyli to co m$ udalo sie pogodzic, a co moim zdaniem powinni odpuscic na rzecz jeszcze wiekszej stabilnosci, dzialaja nawet stare programy/gry dosowe
pewnie ze lepiej by bylo miec kilka dobrych systemow operacyjnych w tym sektorze, i tego nie neguje, a cala dyskusja rozpoczela sie od moim zdaniem troche niesprawiedliwego standardowego wjezdzania na m$
Szczerze powiedziawszy dla mnie osobiscie najwygodniejszym systemem w uzytku jest jednak OSX - laczy zalety windowsa, z zaletami systemow unixopochodnych, przy czym wprowadza wiele nowych, innowacyjnych rozwiazan, a oprogramowanie typu MS Word, tudziesz Adobe Photoshop tez na niego jest.. Niestety nie udalo mi sie kupic ibooka, ale laptopa pctowego i uzywam na nim xp sp2, ja ktory przez 4 lata nie dotykalem nic poza linuksem :(
Not true. W tej chwili jedyny argument MS vs MacOSX to "no bo przeciez caly swiat uzywa". Merytorycznie Apple zostawilo MS daleko w tyle - i co wiecej, udalo im sie to praktycznie w 3 lata od zera. I wcale mi sie to nie podoba, bo bede sie musial niedlugo uczyc tym administrowac :)Cytat:
Zamieszczone przez yasin
Pod RH9 ze standardowym mplayerem (kompilacja załączona w fedorze) działa mi lepiej niż pod win. Zwłaszcza Qtime i DVD. Pod Win z kolei trzeba instalować całą gamę kodeków, żeby to wszystko ruszyło...Cytat:
Zamieszczone przez yasin
Z grami to zgoda
U mnie na laptopie z oryginalnym XP od pół roku win-update nie działa. A pomoc techniczna nic na ten temat nie wie, i radzi ściągać poprawki ręcznie...Cytat:
istenieje ogromna ilosc programow dla zwyklych zjadaczy chleba, kazdy moze wybierac i przebierac, mozna dowolnie konfigurowac sprzet, a potem w windzie tylko klik na windows update albo instalka sterownikow ze strony producenta i sprzet dziala, nie trzeba duzej wiedzy technicznej,
A to już jest kpina albo ignorancja. Pod win 2k/XP nie działają stare programy i gry dosowe w ogromnej części. Jedyny sposób to programik DosBox, który działa również pod linuxem (IMO lepiej). Także w Fantasy Generala gram pod linuxem...Cytat:
jest w bardzo duzym stopniu kompatybilny wstecz, czyli to co m$ udalo sie pogodzic, a co moim zdaniem powinni odpuscic na rzecz jeszcze wiekszej stabilnosci, dzialaja nawet stare programy/gry dosowe
pod xp z sp1 duzo dziala, sp2 wprowadza szereg zmian, ale duzo tez nie dziala, cos kosztem czegos, ja bym wogole kompatybilnosc wstecz wywalil z poziomu systemu operacyjnegoCytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski