chyba za długo śpię albo za późno włączam trojmiasto.pl.... bo właśnie chciałem też to podlinkować :-)
Wersja do druku
chyba za długo śpię albo za późno włączam trojmiasto.pl.... bo właśnie chciałem też to podlinkować :-)
Gratuluję odzyskania sprzętu.
Właśnie się zastanawiam jak zabezpieczyć swoje mieszkanie przed włamaniem, i po głowie chodzi mi kamerka która robi zdjęcia i wysyła je na serwer.
szczególnie jak poniosą kompa na którym jest zapis ;)
Drzwi, rolety nie pomogą. Teściowe mają to wszystko. Gnój wlazł przez okno dachowe (wysoooko), nie miało rolety, bo trudno(...) ją założyć pod kątem. Akrobata wyniósł z kolegami telewizor, trochę złotek i straty 9 tysięcy.
Wydaje mi się, że nie ma złotego środka. Teraz mają alarm połączony z ochroną. Wyje to jak s****...., ale jak kiedyś źle wpisałem kod, włączył się system, to ochrona nie dojechała. Z wyjącego domu zadzwoniłem do pana dystrybutora przekrzykując alarm (minęło z 5 minut), a on spokojnie ,,właśnie myśleliśmy, żeby kogoś tam wysłać''. Zawodowcom ,,zrobienie'' domu zajmuje około 7 minut. Dłużej to ryzyko. Zrobiliby spokojnie przed przyjazdem ,,ochrony''.
Gratuluję odzyskania sprzętu. Opisz później koleje sprawy, ciekawi mnie to.
Myślę że prawie żadne zabezpieczenia mechaniczne dla zawodowców nie będą trudnością /większą czy mniejszą/.
Natomiast prosty monitoring w jakimś stopniu pozwoliłby na odtworzenie zdarzenia i ewentualne rozpoznanie twarzy /chyba że będą w kominiarkach co nie sądzę/.
Nawet jak kompa wezmą to są tzw kamery IP które potrzebują tylko sieć internetową lub wifi.
http://www.mdh-system.pl/index.php?d=katalog&k_id=85
pzdr
niby na złodzieja nie ma bata, ale każde zabezpieczenie jest pomocne. im więcej tym lepiej. zabezpieczenia okien, drzwi sufitu, scian komina itp. do tego czujniki ruchu w całym domu/mieszkaniu i bardzo głośna syrena dyskretnie zamontowana. (ja mam tam u siebie w mieszkaniu dwie czujki+ głośne 2 dzwonki na klatce) poza tym skumanie się z sąsiadami (flaszeczka co jakiś czas:) )
programatory włączające światło o określonej porze, ważne żeby było ich kilka i różnego typu wtedy bardzo trudno określić 'cykliczność' z jaką się załącza światło ;) skoro dla zawodowca 7 minut to max to jeśli będzie musiał 15 minut się włamywać to może sobie odpuści?
Niedawno włamali się do mieszkania rodziców które stoi puste. puściutkie. drzwi były dosyć solidne. wyłamali zamki. Wyobrażacie sobie jakie musiało być zdziwko złodzieja jak zobaczył puste szafy ? :D hahaha (podobno niektórzy zżyczliwych sąsiadów plotkowali ze chata stoi pusta bo właściciel jest w UK)
jak widać na zdesperowanego złodzieja nie ma bata... będzie chciał podjebac auto to wyniesie z garażu .
co do ubezpieczeń to jestem raczej na nie bo te CH**e i tak nie oddadzą kasy twierdzac że źle był dom zamknięty, albo że nie masz papierów na sprzęt. Lepiej tą kase utopić w sejf bukier etc. (jeśli ubezpieczasz sie na 30 000 to składka roczna jest zapewne spora.)
W!
Ubezpieczenie mieszkania w Gda na kwote 130 tys pln - 480 pln rocznie (w tym ubezpieczenie OC). Coprawda nie do wartosci odtworzeniowej, lecz 40% wartosci ogolnej, ale...
Zdrowko