A tak z ciekawości, jakie to wady ? :)
A propos cropa - pstryknąłem coś takiego na f=1.4 . Światło kiszka, bo deszcz leje, ale coś widać.
http://img224.imageshack.us/img224/3558/img0301mzw2.jpg
Wersja do druku
A tak z ciekawości, jakie to wady ? :)
A propos cropa - pstryknąłem coś takiego na f=1.4 . Światło kiszka, bo deszcz leje, ale coś widać.
http://img224.imageshack.us/img224/3558/img0301mzw2.jpg
Sampel z poczciwej już 24-ki. Dwie godziny fotografowania tą stałką i jestem przekonany o zakupie tej ogniskowej (mark II). Starsza wersja sprawiła mi przyjemność w pracy więc poprawiona i do tego uszczelniona będzie następnym zakupem. Co zwróciło moja uwagę to "kompaktowe" rozmiary tej L-ki. Jest chyba najmniejszą z eLek.
Cichy. Jak będziesz taki dobry i miał okazje to następny mini test 24 ? :)
f/1,6 na 5D
Dzięki ! :-D
Nie jest w cale tak źle, jak opinie krążące w sieci. Widać co prawda, że rogi będą dużo słabsze od środka, ale i tak jakość/ostrość jest na przyzwoitym poziomie. Jak się domyślam nic lepszego o takiej ogniskowej nie ma, więc chyba się przymierzę :mrgreen:
Pod cropa lepsza może być Sigma 30. Na 40D mi się bardziej podobała. No ale wiadomo, szkło nieprzyszłościowe (nie FF) oraz może się zdarzyć gorszy egzemplarz i będzie źle.
EDIT: Przykład 24L na 40D
f/1.4, 1/2500sec, ISO100 (USM 100, 0.3, 0 po zmniejszeniu)
crop 100% z punktu ustawienia ostrości, bez USM
Wiesz tzw. opnie z netu są fajne ale sam widzisz ile ludzie nawet na tym forum pisze jak to im AF - nie działa, aparaty zdjęcia robią nieostre, niedoświetlone itd. Później nierzadko okazuje się, iż przyczyna raczej leży po stronie delikwenta ;), a nie sprzętu no ale fama już idzie w świat. Najlepiej samemu sobie sprawdzić. W końcu to forum jest też i po to żeby nawiązywać kontakty.
dokładnie!!!Cytat:
Wiesz tzw. opnie z netu są fajne ale sam widzisz ile ludzie nawet na tym forum pisze jak to im AF - nie działa, aparaty zdjęcia robią nieostre, niedoświetlone itd. Później nierzadko okazuje się, iż przyczyna raczej leży po stronie delikwenta , a nie sprzętu no ale fama już idzie w świat. Najlepiej samemu sobie sprawdzić. W końcu to forum jest też i po to żeby nawiązywać kontakty.
pzdr;)))))
ja tez sie wypowiem:). SZklo swietne, ostre od 1,4 (choc 35mm ostrzejsze, przymkniete do 1,6 juz super) kiepskie pod swiatlo. SWIETNA sic! wineta (chyba ze 4 EV na 5d w rogu - nieba ni eprzepala:)). Af tak jak w 35L moglbybyc lepszy. jedyne takie szklo szeroko a bokeh:). ja zamienilem 35L na tandem 24L 50L.
oczywiscie wszystko na 5d. raz zapialem do 30d i na 1,4 bylo nieuzywalne.
a wg Was od jakiej przesłony na cropie są faktycznie ostre 24L i 35L?
jaka jest różnica w tej kwestii pomiędzy FF a cropem?