Przyznam, że na to właśnie liczę :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez marcingreen
Wersja do druku
Przyznam, że na to właśnie liczę :mrgreen:Cytat:
No to widze ze to w sumie o mnie, trzeba by cos napisac...
Tak? Gdzie? Zadam przykladow! :twisted: :DCytat:
Zamieszczone przez szwayko
Dla niektorych jest zagadka jak to sie dzieje ze nie mozna kadrowac na ekraniku, wiec... W sieci jest naprawde wszystko ladnie opisane. Wystarczy poszukac.Cytat:
Skoro czytales to pewnie to (albo przynajmniej jedno):
http://canon-board.info/showpost.php...06&postcount=1
http://canon-board.info/showpost.php...9&postcount=57
W obu wyraznie odsylam do zrodla informacji:
http://cps.canon-europe.com/articles...ticleId=100262
A tam jak byk pisze co i jak... 3/4 tego tekstu to lopatologiczne wyjasnienie tego co tam napisali pracownicy Canona, ktorzy o tym wszystkim wiedza pewnie wiecej od wszystkich na forum razem wzietych, wiec... Ja naprawde nie biore tego co tu pisze z powietrza i nie wymyslam sobie w/g wlasnych obserwacji co jak powinno byc. Jesli juz to obserwacjami staram sie udowodnic to co napisal Canon tu czy tam. Nie bede kolejny raz przepisywal zdania po zadniu zeby Ci udowodnic gdzie co napisalem i jak sie to do tego OFICJALNEGO tekstu odnosi...
Zaraz zaraz? Jakie aparaty? Czy ty wogole pracowales nieco dluzej jak godzine z puszka z e-ttl'em II? Moja propozycja... Idz najpierw kup puszke albo ja pozycz na dluzej jak masz gdzie, pobaw sie i potestuj. Potem bedziemy polemizowac i porownywac. Narazie to starasz sie mi udowodnic glopote porownujac piernik do wiatraka, jablka do pomaranczy i nie do konca wiadomo na co liczysz...Cytat:
Licz sie z tym, ze na tym forum jest cala masa ludzi ktorzy przesiedli sie z jednego na drugie odczuwajac wyrazna poprawe, wiec nie wiem co tak naprawde sie starasz NAM udowodnic...
Nie myslalem, ze beda mna straszyc na forum... Ale dobrze choc ze nie male dzieci :DCytat:
No i jak ja mam wam dogodzic?Cytat:
Zamieszczone przez Raf_1975
Nawet gdybym chcial robic dokladne porownania to jedna puszka jaka mam niestety to bedzie tylko nedzna symulacja i udawanie (choc nadal w miare odzwierciedli prawde)... Jak mi sie uda zorganizowac jakiegos "starocia" i czas to moze... A jak nie to posymulujemy :mrgreen:
A teraz klasyk...
Tak tak, dlugie ;)
To nie jest poezja klasyczna tylko technika. Nauka scisla. Tutaj trzeba konkretow nieco wiecej. To nie jest "sredniowieczni autorzy cos tam" tylko konkretnie "ten i ten to i to"... Co ja Ci mam tu napisac? Cyfry? Analogi? Jakie?Cytat:
A to kompletnie nie ma znaczenia przy pomiarach przez obiektyw (ttl -through the lens)...Cytat:
Rozumiem obawy na poczatku, kiedy zaczynalem pisac o tym systemie niedlugo po wyjsciu 20'stki na rynek. Ale obecnie jest uzytkownikow tego systemu po przesiadce ze starego na tyle duzo ze to jest kompletnie niezrozumiale. Ja sie moge mylic, ale setka (co najmniej) zadowolonych?Cytat:
W zaleznosci od puszki dana rzecz moze byc prawda lub nie. Niestety moj tekst w zasadzie wogole nie odnosi sie do analogow. Calosc to 300D/10D i 20D/350D/5D, wiec prosze konkretniej...Cytat:
To nie aparat ma byc madry. Nie licz na ta madrosc, bo jesli tak to niestety zly system sobie wybrales :D To nikon ma dusze (pewnie i wlasna madrosc) ;)Cytat:
Niestety aparat trzeba zrozumiec. To tylko glupia maszyna. Do momentu w ktorym zrozumiesz dzialanie danego mechanizmu wszystko wydaje sie losowe, chaotyczne i bedzie stwarzac wiele problemow. Potem dopiero ulozy sie w zbior zaleznosci ktore w danych warunkach dzialaja tak lub inaczej...
Zalezy czym, gdzie i co. Znowu brak konkretow.Cytat:
Ech... Calosc jest naprawde prosta (o czym juz wiele razy pisalem w roznych watkach).Cytat:
Jesli to pomieszczenie to +2/3-1EV na lampie i tyle Cie interesuje. Nie ma znaczenia gdzie skierujesz lampe, gdzie ja postawisz, jaki masz obiektyw.
Jesli powiesisz na lampie softboxa albo inny duzo zjadajacy dyfuzor, pracujesz z palnikiem na wprost i masz info o odleglosci wskazana jest tez dodatkowa korekta na plus dla tego dyfuzora.
Jesli to na zewnatrz i lampa nie jest glownym oswietleniem jak w pomieszczeniach pomijasz "korekte pomieszczeniowa" na plus, mozna ja nawet zmienic na to samo w minusie.
Wystarczy? Trudne?
Caly numer polega na tym, ze do momentu az nie wezmiesz puszki z nowym i nie zaczniesz pracowac "po nowemu" nie przekonasz sie jak duza jest roznica. Ja Ci tu moge napisac dlugasny poemat a i tak nie odzwierciedli to stopnia w jakim zmienia sie wszystko na lepsze...Cytat:
Zaraz zaraz... Pomiar zastanego nie ma tu zadnego znaczenia do lampy.Cytat:
A to ze w CF'ach gdzies jest zakopana zmiana e-ttl'a z evaluative na partial sie nie liczy przy rozpatrywaniu tego systemu, bo zmiana tego jest malo wskazana, to raz. A dwa, ze przestawienie tego cofa nas do "po staremu" wiec jak liczyc na poprawe?
Matryce ida do przodu. Pomiary sie poprawiaja.Cytat:
To sobie naprawde marny wybrales model... Co Ci to da? Mniej lub bardziej szara sciane? To nie tu tkwi sila dobrego i inteligentnego pomiaru.Cytat:
Tak. Wlasnie o to chodzi. Zeby byly inaczej naswietlone. Nie zmienia sie calkiem pomiaru jak by efekty mial byc tak samo kiepawy jak do tej pory.Cytat:
Jesli szklo bylo manualne albo z wylaczonym AF'em to miales pomiar centralnie wazony (partial). Ale to jeszcze bardzo daleko do e-ttl'a II.Cytat:
W 300D zreszta szkla manualne a z wylaczonym AF'em zachowuja sie calkiem inaczej. Jesli uzywales tego zestawu pewnie wiesz ze z m42 brakuje czesto z 5EV z lampa. Nawet obrocenie szkla w bagnecie minimalnie (zeby puszka przestala je widziec) kompletnie psuje pomiar blysku.
Zauwaz tez, ze e-ttl II bierze tez info o swietle zastanym i do niego potrafi odniesc pomiar blysku. Pisze wyzej po co mu to...
O zaraz zaraz... Dowody! Bo teraz to ty pleciesz...Cytat:
Jesli sie nie pomylilem (a nie wydaje mi sie, bo czytalem wiele razy te swoje gnioty i sa juz poprawione :D) to nigdy nigdzie nie pisalem, ze jest mozliwosc przejscia z e-ttl II na e-ttl. Nie ma!
Jesli juz pisze o mozliwosci przejscia to tylko w kontekscie "a po co to robic?". Tylko dlatego, ze staram sie udowadnic wielu ludziom, ktorzy ubzdurali sobie, ze jak nie ma np. info o odleglosci, czy wrecz 580'tki to ma e-ttl II i jest e-ttl. Nie, nie, nie!
A przejscie w ostatnich analogach z E-TTL'a II na TTL to co innego jak przejscie z e-ttl'a II na e-ttl. Roznica pomiedzy E-TTL'em a TTL'em jest kolosalna.
Zauwazyles ze juz podobny eskperyment przeprowadzilem i opisalem powyzej?Cytat:
Ale ok... Skoro tak to zaczniemy sypac przykladami, bo widze ze to chyba skuteczna metoda bedzie...
O czym ty dokladnie piszesz?Cytat:
Bo pomieszane tutaj jest i stare i nowe i jeszcze zastane z lampa.
Mozna powiedziec ze gdzies dzwonia, tylko nie do konca wiadomo gdzie...
Lepiej nie sluchaj tylko znajdz dobre i pewne dokumenty. Linki juz tutaj wklejalem, kolejny wkleje...
http://cps.canon-europe.com/articles...=6202&pageId=2
Ja sie unosze? To Ty sie unosisz w przekonaniu do czegos. Nie podales ani jednego konkretu, zrodla. Jakies tam "a bo ja sobie robie tak" i "slyszalem". Jak bym tu napisal co slyszalem to...Cytat:
Ja tu podalem zrodla informacji o wszystkim o czym pisze. Sa cytaty z dobrych zrodel. Ja to jedynie tlumacze nieco obszerniej. To nie jest "slyszalem" i "bo mi sie wydaje" albo "nie jestem przekonany" tylko wszystko konkretnie z dowodami. Dokladnie informacje istnieja, wiec nie trzeba sie opierac na zaslyszanych "rewelacjach"... Wystarczy poczytac. Konkretniej prosze jak tylko "bo glopoty piszesz". Bez wytkniecia konkretnego bledu to nie ja tu plete...
Cytat:
Zamieszczone przez Raf_1975
KuchateK - ja po prostu lubię poczytać co napiszesz i traktuję Cię tu jak eksperta od Canona (zwłaszcza E-TTL'a). Nie znam prawie wcale angielskiego, więc jesteś moim tłumaczem źrodłowych tekstów :D I za to Ci dziekuję! A jeśli chodzi o ETTL II to nie mogę się doczekać przesiadki :) Szkoda tylko, że nie odniosłeś się bezp. do moich pytań...Cytat:
Zamieszczone przez KuchateK
Ok, Mimo ze biala sciana nie pokazuje co i jak dokladnie to cos tam pstrykne, zeby nie bylo ze sie wypieram przykladow i co pisze nie przeklada sie na praktyke.
Poniewaz 8 obrazkow mozna wkleic a ja tu ich mam nieco wiecej dziele wiadomosc na pare kawalkow...
Sprzet: EOS 20D, 24-70 f/2.8 L, 580ex
Ustawienia: Tryb M, ISO 400, f/8, 1/250, "pomieszczeniowa korekta" na lampie +1. Zoom na lampie M (50mm) aby zapobiec zmainom przy wypieciu obiektywu i wymuszaniu ignorowania info o odleglosci.
Odleglosc od sciany ~1.5m. Ponizej metra info o odleglosci nie jest brane pod uwage, wiec nie podchodzic za blisko przy powtarzaniu eksperymentu :D W pokoju tez nie jest kompletnie ciemno (nieco slonca przez przymknieta zaluzje). W kompletnych ciemnosicach system ma tendencje do wiekszych odchylek.
Obiektyw manualny symulowany "wypieciem z przymknieciem" elki (czyli dalej jest f/8 ).
Ignorowanie info o odleglosci symulowane przycisnieciem przycisku obracania palnika na lampie (znika linijka zasiegu).
Badania najlepiej przeprowadzac z podgladem histogramu. Widac na nim nieco lepiej roznice i to czy jest ona duza czy mala. Zdjecia wrzucam na republike (z duzym ograniczeniem transferu), wiec jak nie widac to znaczy ze go braklo :D Exify sa zachowane, wiec mozna sobie pozagladac.
Biala sciana, lampa na wprost:
AF (141)
MF (142)
Oszukanie info o odleglosci (143)
Wypiety obiektyw (144)
Pisalem kiedys jak wykazac ze korekta zle sie sprawdza przy dyfuzorach...
Za dyfuzor posluzy nam 8 warstw zwyklego papieru z drukarki (bialy to on jak widac w teorii tylko jest :D). Nieco
rozprasza oswietlenie, wiec prosze to uwzglednic przy ocenach.
Biala sciana, lampa z "ogranicznikiem":
AF (170)
MF (171)
Oszukanie info o odleglosci (172)
Wypiety obiektyw (173)
A teraz to samo co powyzej z modelem w kadrze...
Biala sciana, lampa na wprost:
AF (178 )
MF (179)
Oszukanie info o odleglosci (180)
Wypiety obiektyw (181)
Biala sciana, lampa z "ogranicznikiem":
AF (174)
MF (175)
Oszukanie info o odleglosci (176)
Wypiety obiektyw (177)
Wnioski?
Jak widac info o odleglosci nie poprawia za bardzo "normalnych fot". Dlaczego? To tylko korekta. Jesli wszystko jest w normie nie ma co korygowac. W sytuacjach ekstremalnych moze poprawic, ale jak widac moze i zaszkodzic. Zaszkodzi z softami zjadajacymi swiatlo na lampie (trzeba dorzucic nieco na plus), pomoze kiedy w scenie bedzie duzo odbijajacych elementow badz swiatel i wszystko wczesniej zglupieje. Przyklad na jednej ze stron z cps'a.
http://cps.canon-europe.com/articles...00262&pageId=3
A teraz kolejny eksperyment... Dowod na to ze pomiar odleglosci to nie tylko AF. Ustawimy nasz obiektyw MF przelacznikiem... Ale bedziemy krecic pierscieniem ostrosci (odczyt odleglosci "na oko" z okienka w obiektywie).
Z ogranicznikiem na lampie...
Macro (minimum) (brak info, ponizej metra)... (188 )
Okolo metra... (189)
Trzy... (190)
Nieskonczonosc... (193)
Do oporu ponad nieskonczonosc... (191)
To samo bez ogranicznika...
Macro (minimum) (brak info, ponizej metra)... (194)
Okolo metra... (195)
Poltora... (203)
Trzy... (196)
Nieskonczonosc... (197)
Do oporu ponad nieskonczonosc... (198 )
Wnioski?
Z ogranicznikiem jak widac jest ciemniej jak powinno byc gdyby odleglosc nie byla brana pod uwage. Lampa swieci "na dana odleglosc" a nie aby naswietlic poprawnie. Za to bez ogranicznika ustawienie ostrosci za nasz obiekt czyni go przeswietlonym (lampa swieci dalej jak nasz obiekt). Gdy podniesc nieco palnik (info o odleglosci nie jest brane pod uwage) wszystkie zdjecia sa poprawnie naswietlone (niezaleznie od ustawienia ostrosci) w granicach bledu dokladnosci lampy (0.1EV dla 580'tki). Zarowno z ogranicznikiem jak i bez.
Zreszta oto przykladowa seria... Na ktorej zreszta widac ze podniesienie palnika ustawionego na 50mm daje ladna winiete w oswietleniu :D (204-209)
Z "ogranicznikiem" jest podobnie, roznice pomijalne.
Cos jeszcze?
Jak mi sie zachce to w nastepnej czesci dowody na to ze zawartosc kadru i wzorce pomiarowe nie robia "dzikiej jazdy" jak w e-ttl'u. Wtedy bedzie chyba komplet jesli chodzi o udowodnienie ze ten system (moze z wyjatkiem paru problemow z odlegloscia) jest dosyc przewidywalny i prosty w opanowaniu (bez FEL'i, pilnowania AF'a czy kadru).
P.S. Numerki w nawiasach to notatki wlasne... Numery plikow.