Rozumiem ze niepochlebne opinie o Twoim foto zasluguja tylko na sarkazm, uswiadom mnie wiec jak tez mozna zrobic takie zdjecie?
Wersja do druku
Moze znowu cos napisze bo widze ze ciagle nieco bladzicie.
Wydaje mi sie ze za bardzo skupiacie sie na ciasnych kadrach i samej twarzy rozjasniajac ja bardzo. W waszych fotografiach praktycznie w ogole nie wykorzystujecie tla, ubioru, rekwizytow.
Mam dawny numer Foto Kuriera - 7/2001
http://www.foto-kurier.pl/WYDAWNICTWO/2001/NR7-01.htm
I w nim sa doskonale przyklady-zdjecia z warsztatow Jos'a Sprangers'a - znakomity przyklad jak dla mnie techniki High i Low key w portrecie grupowym i fotografii slubnej.
Jak bede mial chwile to wrzuce skany z tego numeru.
U niego twarze sa normalnie naswietlone - a nie jasno. Korzysta on bardziej z tla, ubioru i naswietlenia.
Kilka przykladow z jego strony www.sprangersfoto.nl:
szwayko, ależ to co pokazałeś to jakieś straszliwe fotoszopowe maziaje są ... Poważnie, podoba Ci się to?
Hie hie, patrzcie co piszą:
A te wszystkie portrety są identyczne i bez wyrazu!Cytat:
Our goal is for each portrait to reflect the personality of our subjects, so that the viewer is emotionally moved.
I znowu sie wszystko rozbija o gusta;)
To tlo tak jest pomazane - w jakis sposob wypelnia kadr zamiast pustki.
Chcialem pokazac glownie przyklady calych postaci - zeby bardziej pracowac ubiorem i wystrojem, a twarze naswietlic w miare normalnie. Jak chcesz cos znalesc pod tym haslem w necie to masz glownie wyjarane albo rozjasnione twarze czy tylko jej czesci. A gdzie ten caly encourage.
Przesadzasz - grupowe sa ciekawie ustawione. Po za tym wrzuce niedlugo te z warsztatow - moze bardziej sie przekonasz.