Mam banalne chyba pytanie...
Obrabiam naście zdjęć w LR - i teraz chciałbym dla wszystkich jednocześnie zastosować sharpen na 100 -> jak to zrobić hurtowo ?
Wersja do druku
Mam banalne chyba pytanie...
Obrabiam naście zdjęć w LR - i teraz chciałbym dla wszystkich jednocześnie zastosować sharpen na 100 -> jak to zrobić hurtowo ?
prawym na zdjeciu na ktorym ustawione jest sharpen na 100 -> develop settings-> copy settings zaznaczasz Sharpen -> OK, zaznaczasz wszystkie zdjęcia na tasmie i wklejasz ustawienia tym samym sposobem
A nie da sie po prostu z CTRL zaznaczyc wybranych zdjec? Ja nie wiem bo jeszcze nie procesowalem hurtowo zadnych zdjec.
Ale rzeczywiscie strsznie mi zwlania komp jak pracuje w LR2. Van - masz jakies porady apropos ilosci plikow w folderach i katalogu? Bo mi naprawde zwalnia wszytsko jak tylko otworze LR.
Jedna z metod:
- zaznaczasz wybrane zdjecia
- przechodzisz do modulu DEVELOPMENT (o ile w nim nie jestes)
- na prawym panelu masz dwa przyciski: "Sync" i "Reset", wciskasz klawisz CONTROL - zmienia sie one na "Auto Sync" i "Reset" - wtedy klikasz raz na "Auto Sync"
Od tej pory wszelkie zmiany beda dotyczyc wszystkich zaznaczonych zdjec.
Po zakonczonej operacji nie zapomnij kliknac jeszcze raz na "Auto Sync" - wtedy LR znowu wyswietli oryginalny napis "Sync". W przeciwnym wypadku - gdy w przyslosci zaznaczysz kilka zdjec - tryb "Auto Sync" bedzie znowu aktywny i "poprawisz" wszystkie zaznaczone na raz ;-)
@Flanel
(W module Develop)
Zaznacz w dolnym pasku (filmstrip) wybrane zdjęcia do których chcesz zastosować wyostrzanie i na dole panelu po prawej kliknij Synchronize. Z okienka wybierz które ustawienia mają być synchronizowane i kliknij OK.
Źródłem ustawień jest zdjęcie zaznaczone i aktywne (to bardziej podświetlone) - ustawienia z tego zdjęcia są pobierane i stosowane do reszty zdjęć.
co do dzialania LR... ja usuwam z biblioteki zdjęcia, które już obrobiłam dośc dawno i zajmuja tylko miejsce... szybciej mi chodzi, ale to może tylko u mnie ;)
Ja mam ok. 90 giga RAWów. LR chodzi dokładnie tak samo średnio i ze 100szt. i z kilkoma tysiącami.
Pomaga jednak:
1. Optymalizacja pliku katalogu.
2. Podobno też duży rozmiar cache dla RAWów - choć to zależy dużo pewnie od stylu 'zabawy'.
Czy jest możliwość ustawienia wyświetlania wartości RGB w sposób tradycyjny 0-255 a nie procentowy ?
Ja mam pytanie odnośnie dość nietypowego problemu.
Otóż wszystkie pola tekstowe w lightroomie wykazują ciekawą właściwość: Kiedy w trakcie pisania wciskam prawy alt + a, zamiast litery ą kasuje mi całą zawartość pola i dopiero umieszcza ą. W skrócie wciskając alt+a zamieniam cały wpisany tekst na jeden znak "ą". Ktoś spotkał się może z takim problemem? (Kwestia dotyczy PCta z vistą, na macu nie mam tego problemu.)
Co do zamiany % na wartości 0-255 to było by to logiczne tylko jeśli lightroom operował by na 8-bitowym obrazie, zastosowane w lightoomie wyświetlanie w % jest dostosowane natomiast do obrazów o różnej ilości bitów na kolor - w wypadku rawów 12 lub 14, tifów 8 lub 16 itp.
jakies fajne tutki do LR 2.3 mile widziane... dzieki