IS działa, jak napisałem powyżej. Właściwie wszystko działa, oprócz tego jednego nadmiarowego zgrzytu w momencie przejścia w standby...
Wersja do druku
No to rób zdjęcia i się nie przejmuj, a jak padnie całkiem to będziesz miał wydatek.
Od kilku dni z wnętrza mojego obiektywu daje się słyszeć szum i delikatne trzaski - ma to miejsce kiedy spust aparatu wcisnę do połowy i jest włączona stabilizacja obrazu. Wydaje mi się że normalnie mechanizm stabilizacji działa tylko w momencie wciśnięcia spustu i potem się wyłącza - dźwięk wydobywający się z mojego obiektywu sugeruje że mechanizm ten działa cały czas kiedy spust migawki wciśnięty jest do połowy.
Mam też zwykłego kita 18-55 IS w którym w/w dźwięki nie występują.
Proszę użytkowników 55-250 IS o sprawdzenie czy Wasze obiektywy też się tak zachowują?
tak jest i tak ma być, to zupełnie normalne
tego sam nie wiem, mam też te 2 obiektywe i w 55-250 jest tak jak piszecie. inni tez tak mają. są z tym tematy
:-DWiesz jest spora roznica miedzy 18-55mm a 55-250mm :) W wide nie potrzeba tak mocnego systemu IS, wiec stawiam, ze jest on tutaj bardziej uprszczony i mniejszy (mniejszy zyroskop, mniejsze szkla is = mniej glosne)
Tam samo USM tez masz w sumie dwa rodzaje - micro i full ring. Pewnie ten IS w 18-55 to cos w stylu "micro IS" :-D
Co ciekawe w 18-55 IS'a nie slychac, a np. w moim starym Canon S2 IS slychac wyraznie.