ale zescie sie rozkrecili :mrgreen:
pozdrawiam
Wersja do druku
ale zescie sie rozkrecili :mrgreen:
pozdrawiam
Trampek ma absolutnie 100 % racji
Całkowity koszt zjechania z taśmy puszki typu 30 D jest max 10-12 % droższy niż np 350 D
Tylko że firma wie że modelu 350 D sprzeda powiedzmy 1500 % więcej niż 30-tki w związku z tym marża jednostkowa jest o wiele niższa
Tak bez związku z fotografią. BMW serii 5 jest w produkcji droższe o ok 2000 euro od BMW serii 3 o porównywalnym wyposarzeniu
Jaka jest cena końcowa? no comments
Czyli w skrócie odpowiadając na pytanie trampka "kiedy tak się stanie ? " - nigdy
Cytat:
Zamieszczone przez muflon
hmm całkiem ciekawe - najtansze oferty sa o pare stówek tansze niz w Polsce
np 24-105 wychodzi jakies ~3400...
to tak jak z lodami :mrgreen: Algidy - myslicie ze koszt produkcji magnum albo solero jest duzo większy niż np bigmilka? guzik prawdaCytat:
Zamieszczone przez Driver
koszty sa naprawde porownywalne a finalna cena byla by podobna gdyby nie bylo np tyle reklam i spotow na magnum/solero :-)
System bracia i siostry - system. jeśli fotograf lub też agencja foto ma w swoim posiadaniu duużo szkłą do Canona to przenigdy nie przejdzie w inny system - czyt. Sony. Profesjonalisty nie przekona szkło Zeissa - to nie ma znaczenia przy zoomach, którymi powyżsi się zazwyczaj w swojej pracy posługują... Sony spełnia właśnie swoje zachcianki związane z działem foto - mają tak rozbudowany i zdyweryfikowany rynek produktów, że dział foto mogą teraz traktować jako pole doświadczlne lub plac zabaw - taką piaskownicę.... stać ich.
zanussi: nieprawda. :)
za dużo ludzi się przesiada/przesiadało na canona/nikona byś miał rację.
Zatem jeśli sony zbuduje takii AKTUALNIE PRODUKOWANY system jak canon/nikon, który będzie oferował coś, dizekin czemu fotografujący C i N będą mieli powód sie przesiąśc - 100% że ludzie sie będą przesiadali.
I ja sądze że dwie mocne puszki (dynax9d i dynax9ds ;) ) + szkła G + szkła zeissa - mogą być tym, czego niektórzy będą oczekiwać.
aha i jeszce poprawiony system błysku - na poziomie conajmniej canona.
Wiesz to prawda ale po pierwsze tylko przy założeniu, że sony się uda zbudować taki system i canon zupełnie "siądzie na laurach". Może jeszcze w segmencie semipro gdy sony wypuści na prawdę coś sensownego ale w pro to będzie bardzo trudne.Cytat:
Zamieszczone przez adamek
Tylko czy semi-pro nie jest lepszym wyznacznikiem (i rynkiem) niż pro? Obecnie?
troche mnie nie bylo a widze ze rozmowa sie rozkrecila. jeszcze dodam ze dziwie sie takim firmom jak sony, olympus, pentax samsung, panasonic ze bedac w tyle jezeli chodzi o sprzedaz nie konkuruja cenami z C i N nawet kosztem przynoszenia strat w pewnym okresie. bo wlasnie system ma to do siebie ze na body sie nie konczy....
Sorry, widac, ze koledzy nigdy Minolty nie mieli ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Dzygit-Dublin
To sa zywcem szkla Minolty, jedyne dwa, ktore maja silnik w srodku
i ktore zawsze kosztowaly wiecej niz Nikon i Canon (nawet, jak
nie mialy USM). Optycznie sa swietne.
Nie ma o czym dyskutowac, nie ma ich do czego przypiac,
a na Minolte/Sony z gornej polki nie radze czekac...
A co do kosztow/cen aparatow.
Przeciez to sa podstawowe prawa rynku, sprzedajesz za taka cene,
jaka rynek przyjmie, koszty nie maja znaczenia...
Z innej dziedziny - ja czesto zmieniam sprzet snowboardowy
(ciagle moja najwieksza pasja :-) ). Deski na poczatku sezonu w tej chwili
kosztuja lekko $600 i wiecej, te same w kwietniu sa za 50% taniej.
Zagadka - jaki jest koszt produkcji - blizej $300 i producenci
"oszukuja" klientow czy blizej $600 i producenci ponosza straty...?
Bliżej 100$?