w sumie zgadzam się ze wszystkim Kubaman, poza tym że jest to szybkie szkło. jeżeli porówna się do kita plastykowego to tak, ale jak już np do 70-200/4 to już nie jest tak szybkie. zresztą to najwolniejsze ze szkieł jakie mam:)
Wersja do druku
w sumie zgadzam się ze wszystkim Kubaman, poza tym że jest to szybkie szkło. jeżeli porówna się do kita plastykowego to tak, ale jak już np do 70-200/4 to już nie jest tak szybkie. zresztą to najwolniejsze ze szkieł jakie mam:)
nie wiem po co ten tekst z kitem..
porównuję do tego co mam i co mogę zastosować w teatrze. Jest to po 500/4 najszybsze moje szkło, na pewno szybsze od pożyczonego kiedyś od habakuka C24-75/2.8. W każdym razie na 40D nie potrzebuję nic więcej aby po ciemku fotografować biegających i skaczących w szpagaty tancerzy.
po to żeby pokazać że nie jest to wcale demon prędkości.
Zgadzam się w 100% z tym co napisał schabu. Szkło jak na USM jest dość wolne, poza tym fotografowanie nim np. w trybie Servo (fakt, że Servo w 5d ogólnie rzecz biorąc jest takie sobie) to gwarancja spudłowania bardzo wielu strzałów (przynajmniej u mnie tak to wygląda). O wiele lepiej pod tym względem zachowuje się chociażby EF 85mm 1.8 (szybko i zwykle celnie). Z drugiej strony nie kupiłem 135ki do fotografowania sportu i do moich zastosowań (fot. ślubna)sprawuje się idealnie.
Nie wiem nie mialem - jeszcze - ale musi byc szybsze od 85L.... chociaz to poczywiscie zalezy od puchy. bo na 30d 85L chodzila wyczuwalnie wolniej niz na 40d.
no własnie, chciałem to szkiełko kupić między innymi jako szkło na koncerty, ale słysze że kłopoty jakieś z ostrością w ciemnych pomieszczeniach. Niech sie ktoś wypowie na ten temat. ktoś kto pstrykał z małą ilością światła. czy żeczywiście nadaje sie tylko do dobrze oświetlonych wnętrz?
ja nie zauwazylem, zeby chodzilo wolniej od 85/1.8 i tez powiem, ze do sportu jest akurat, nie zauwazylem zeby chodzilo wolniej czy pudlowalo w jakimkolwiek trybie. testowalem je na fmx, wiec raczej dynamiczny sport.
i tez pstrykalem z mala iloscia swiatla. zero problemow.
Jak podłączyłem 85L do 5D spodziewałem się rakiety a okazało się, że to niemal żółw. Widać waga tych szkiełek robi swoje. No i precyzja ustawienia też, bo tam minimalne "wachnięcie" AF-a i już mamy mydło ;)
czy jest ktoś kto robił 135/2 zdjęcia na koncertach?