Pan Jan byłby szczęśliwy gdyby tylko wiedział ile trzeba korygować w sofcie te nowe kity i szerokie... Toż to fotografia obliczeniowa...
Wersja do druku
Judasz od drzwi jest lepszy niż nowe kitowe wynalazki. Rozumiem że obliczeniowo i w ogóle pewnie coś można, że iso lepsze ale zoom f4-7.1? Nie dziwota że potem iphone daje rade :D
--- Kolejny post ---
Z drugiej strony w weekend miałem w ręku czyjeś rf 70-200/4L. Nie wiem czy tam w środku jest coś szklanego, ciężar na to nie wskazuje i takie jakieś to zabawkowe w dotyku. Spojrzałem do środka przez przednią soczewkę a tam coś w środku krzywo... podobno stabilizowana ruchoma soczewka. Hmmm
--- Kolejny post ---
Kurde chyba już za stary jestem na te nowe wynalazki. Załamałem się :mrgreen: jak żyć?
--- Kolejny post ---
Ale może i dobrze, nie mam po co zmieniać swego EF 70-200/4L IS, mały ale solidny. Nie umiałbym chyba z tym RF.
Artykuł Canona z dziś o bagnecie RF https://www.fotopolis.pl/opinie/anal...natywna-optyke
to bardzo fajnie, tylko nijak nie odpowiada na pytania stawiane canonowi od przynajmniej 3 lat
Bagnet RF na początku artykułu jest bramą, potem nazywają go wrotami, żeby w kolejnym akapicie zmienić się już w autostradę. Zabrakło mi jakiegoś stwierdzenia typu 200 procent normy czy podróż w świetlaną przestrzeń fotografii.
wszystko fajnie, tylko że obiektywów ciągle brak
O autostradach to na tym forum pisał JP, więc od razu jak ktoś mówi o autostradach to mi podpada ;)
"Artykuł powstał na zlecenie firmy Canon Polska" to chyba tłumaczy te autostrady.. ;) i ciągle wyższe pozycje Sony w rankingach sprzedaży... choć redakcja opisuje to jako oczywiście dla dobra klienta.. :))
...Zamknięty, znaczy niezawodny
Często dyskutowanym na forach internetowych oraz w mediach społecznościowych tematem jest to, dlaczego Canon nie pozwala firmom trzecim na projektowanie obiektywów kompatybilnych z mocowaniem RF. Naszym zdaniem odpowiedź jest bardzo prosta. Ponieważ nie mógłby zagwarantować swoim klientom, że wszystkie opisane powyżej funkcje będą wciąż dostępne i będą realizowane poprawnie, (zwłaszcza, po kolejnych aktualizacjach oprogramowania). Siłą zamkniętego systemu Canon EOS R jest w końcu niezawodna współpraca wszystkich jego elementów, gdzie optyka jest nie mniej ważna niż sam aparat...