Odp: Czy warto kupować nowego Canona R w listopadzie 2020...
Cytat:
Zamieszczone przez
Tomasz Macherzyński
brakuje mi lepszej jakości w krajobrazie. Szykuje mi się kilka zleceń na pejzaże, więc w tym kierunku poszukuję usprawnień. Czy matryca z R da mi zauważalnie lepszy obrazek przy jednocześnie większych możliwościach pracy z RAWem? Jakie są Wasze odczucia?
R wydaje się być idealne właśnie do krajobrazu i portretu.
Krajobrazy z tej matrycy obrabiają się bardzo dobrze. W stosunku do 5DII, który miałem wcześniej, postęp jest bardzo duży.
Zdjęcia ze słońcem w kadrze, które wymagają silnej korekty przy naświetlaniu dają ładne detale w cieniach po wyciągnięciu w postprocesie.
Matryca gęsta, daje dużo detali.
Ogólnie nie mam nawet najlżejszego parcia na zmianę R.
Gdybym jeszcze nie miał R to za tę cenę brał bym w ciemno.
A tymczasem wrócili do starej ceny... Trzeba było nie zwlekać [emoji3525]
Wysłane z mojego Mi MIX 3 5G przy użyciu Tapatalka
Nie za bardzo chciało mi się wierzyć że to prawidłowa cena za nowego R. Nawet gdyby się zamówiło po tej cenie i tak by nie doszło do sprzedaży...
Używane są po 6k zł. Najczęściej z bardzo małym przebiegiem.
Tak czy inaczej dzięki za komentarze [emoji6]
Wysłane z mojego Mi MIX 3 5G przy użyciu Tapatalka
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Używane są po 6k zł. Najczęściej z bardzo małym przebiegiem.
Kluczowym elementem cenotwórczym stał się adapter :lol:
Dokonujący upgrade do R6/R5 niechętnie sprzedają R z adapterem.
Z kolei na dziś najtańsza opcja zakupu nowego R to chyba 6,5k bez adaptera i 6,9k z RF24-105/4-7,1.
Cytat:
Zamieszczone przez
christof
Jeśli można to bym prosił. Chciałem mojego 6D zmienić na RP lub właśnie R, jednak mam opory przed pójściem w RP - strata ergonomii, chyba nie zyskam wiele na jakości obrazka, a interesuje mnie przede wszystkim landszaft i makro. W RP kusi funkcja wbudowanego Focus Stackingu, ale w R jednak matryca z 5D IV i ten wizjer, nie wiem jak to będzie bez optycznego.
Dzięki!
Wysłałem na priw link do kilku zdjęć w RAW, takich samych ujęć z puszki 5dmkII, 6dmkII, eosR. Porównanie ISO 100, 1600, 6400 ma obiektywie Canon 50 1.8
Pokazała się recenzja RF24-105/4-7.1:
https://www.cameralabs.com/canon-rf-...-1-stm-review/
To o tyle ciekawe, że zakup R z tym szkłem ale bez adaptera to najtańsza opcja zakupu R - poniżej 7k.
Jeżeli komuś wystarcza cokolwiek w tym zakresie ogniskowych to może to jest droga. Wychodzi, że to najtańsze szkło RF - jakieś 500 PLN w kicie z R.
No i cena Eosa R z adapterem znowu poszybowała w górę, w chwili obecnej kosztuje 8799 zł (cyfrowe.pl, fotoplus.pl), za to w sklepach takich jak Euro RTV AGd jeszcze jest stara cena ale sądzę, że to kwestia dni, jak zostanie podniesiona.