No właśnie wyjątkowo precyzyjnie zostały podane parametry oświetlenia 2-3 EV - to dosyć ciemno.
Wersja do druku
W ogóle nie chciał wyostrzyć, po angielsku mówią na to "hunting".
Jeden statyczny punkt jest ograniczający w fotografii tańca. Tak pracowałem na lustrzance i chciałbym od tego odejść.
A one shot AF, tak mi się wydaje, jest wolniejszy niż servo AF, bo szuka maksimum ostrości przeostrzając a Servo szuka punktu wystarczającej ostrości (czyli tak jak to robi Sony). Takie przynajmniej mam wrażenie i będę to jeszcze testować.
To jedno pomieszczenie to sala na jakieś 200 tańczących osób, z różnym oświetleniem w różnych miejscach, więc warunki nie są stałe. Do tej pory robiłem na manualu, i z tym się czuję komfortowo, ale chcę żeby aparat był w stanie zareagować, gdy światła jest nagle dużo więcej, bo bezpośrednio zaświecił reflektor.
--- Kolejny post ---
Tak, miałem negatywną kompensację, ale to tylko pogarszało sytuację. Jak dawałem na plus to było trochę lepiej, ale nie idealnie i w końcu dałem manual. W domu jak to testowałem to działało super, a na imprezie nie, więc jeszcze będę kminić i testować. Pomiaru nie wybierałem, więc chyba "evaluative".
Kwestia osobistych wyborów. Teraz chyba są w identycznych cenach i 5DIV mi nawet przeszedł przez myśl ale tylko przez 5 sek., bo przekonują mnie zalety bezlusterkowców. Do takich zdjęć wizjer elektroniczny jest super i większa dowolność w ustawianiu, gdzie aparat ma ostrzyć.
Dual Pixel Cmos AF tak nie działa; to przeostrzanie jest charakterystyczne dla AF kontrastowego. Dual Pixel nie przeostrza, bo "wie" gdzie jest ostrość. Tak to działa w teorii na statycznym obiekcie. W warunkach braku światła i obiektu w ruchu, może być tak jak piszesz, ale przetestowałbym to jeszcze w różnych warunkach oświetleniowych i z różnymi szkłami. "Szukanie" ostrości może nastąpić tylko w momencie kiedy aparat "nie widzi" na co ostrzy, a w przypadku R to musi być już mega ciemno. Teoretycznie w one shot AF R ostrzy mega szybko: 0,05s, ale dotyczy to szkieł z silnikiem nano-usm (np; RF 24-105), dlatego może się okazać, że wybór szkieł w wypadku Twojej fotografii może być kluczowy.
Piszesz, że pomieszczenie to sala gdzie tańczy 200 osób ze zmiennymi warunkami oświetleniowymi. Zwykłą małą lampą reporterską to raczej tam nie dasz rady. W takich warunkach to wypadałoby przynajmniej z dwa przenośne Reportery 200/godoxy AD200 dać po bokach.
Cześć Wszystkim!
Pytanko do użytkowników canon r. Czy w aplikacji mobilnej można ustawiać ostrość? Miałem tak w starym canonie tylko że podłączony kabelkami, co nie jest wygodne. Zastanawiam się teraz nad zmianą albo 5dm4 albo canon r albo sony 7IIIr. Interesuje mnie właśnie możliwość ustawiania ostrości poprzez aplikację mobilną, z podglądem na ekranie telefonu/tabletu. A nie widzę nigdzie żeby apka canon miała taką opcję.
Pozdrawiam
@dexone a jeśli porównasz procent trafionych zdjęć w takich warunkach z R i d800 to, który lepiej wypada?
Co do szkieł to bardzo mnie zaskoczyłeś z tą S85/1.4. Byłem przekonany, że to raczej wolne szkło. Bardziej do portretu niż takich reporterskich warunków.
Działa w pełni dotykowo AF w iOS na iPhon’ie i iPad’zie.
Mam kilkanaście takich imprez na koncie, i efekty są raczej udane :-) Przecież jest jakieś oświetlenie na sali, błysk mi tylko doświetla pierwszy plan.
(Ale tak, zacząłem eksperymentować z dodawaniem własnego światła, tylko że w tę sobotę sala była powiększona i z jednego końca na drugi to było ze 40m, więc musiałbym przenosić lampki a nie bardzo mi się chciało, bo już wystarczająco dużo było nowości).
--- Kolejny post ---
W D800 nie miałem dużego problemu z nieostrością przez niedokładny AF, bo ostrości bardziej szkodzą punkt AF w złym miejscu (50%), szum (25%) i motion blur (25%). Lepsze ISO i wykrywanie twarzy temu trochę radzą dlatego lepiej jest w Rce.
Miałem kiedyś Sigmę 85/1.4 EX - rysowała pięknie, ostrzyła super szybko (ale trafiała co dziesiąte zdjęcie), więc ja nie jestem zaskoczony.