Odp: Zakup nowego 6D - pomoc w doborze odpowiedniego szkła
Cytat:
Zamieszczone przez
bejzbol
To będzie mój pierwszy zakup używanego obiektywu, jakieś wskazówki na co zwrócić uwagę poza oczywistymi uszkodzeniami widocznymi gołym okiem?
Zwróć uwagę na :
-zuzycie elemntów plastikowych, napisów
-rysy na szkłach
-stan bagnetu
-stan pierścienia pod oslonę przeciwsłoneczną
-ostrość obiektywu na wszystkich przesłonach
-szybkość ostrzenia
-celność ostrzenia
-ślady zapiaszczenia
-ślady zawilgocenia/zamoczenia
-czystośc soczewek, paprochy
-uszkodzenia powłok na soczewkach
-sprawdż jak działa silnik AF
oczywiście ważna jest tez data produkcji i to w jaki sposób był obiektyw używany, dobrze jak ma udokumentowaną historię i oryginalne akcesoria, opakowanie, dobrze jak jest od pierwszego własciciela
kup obiektyw wysyłkowo od firmy, będziesz miał 14 dni na zwrot
Witam
Ostatnio przerzuciłem się z Sony a500 na Canona 6D. I mam pytanie czy jest jakiś adapter, który mogę podłączyć do Canona i korzystać ze szkieł Sony? Chodzi mi o nazwę lub model Najbardziej mi zależy na Samyangu 8mm fisheye. Z góry dzięki z pomoc
P.S. Jeśli w złym wątku zadałem pytanie to przepraszam, ale nie wiedziałem w którym temacie je zadać.
Cytat:
Zamieszczone przez
duuchuu
Witam
Ostatnio przerzuciłem się z Sony a500 na Canona 6D. I mam pytanie czy jest jakiś adapter, który mogę podłączyć do Canona i korzystać ze szkieł Sony? Chodzi mi o nazwę lub model Najbardziej mi zależy na Samyangu 8mm fisheye. Z góry dzięki z pomoc
P.S. Jeśli w złym wątku zadałem pytanie to przepraszam, ale nie wiedziałem w którym temacie je zadać.
http://photo.stackexchange.com/quest...non-ef-adapter
Samyang 8mm nie pokryje obrazem całej klatki 6d.