Ostatnio jak miał problem to wiedział gdzie go rozwiązać...Cytat:
Zamieszczone przez tadek
Wersja do druku
Ostatnio jak miał problem to wiedział gdzie go rozwiązać...Cytat:
Zamieszczone przez tadek
wie, ale nie jest mu to potrzebne do fotografowania.Cytat:
Zamieszczone przez tadek
niemożliwe?Cytat:
Zamieszczone przez tadek
fajnie, kolejny specjalista. tadek - to zrób szczelinową synchro o czasie 1/500. bo tym centralnym badziewiem zrobisz. niestety. resztą tadek - to już nieistotne - ustaliliśmy, że się nie da. canonem. dalej zdania są podzielone: albo się nie da bo lampy się nie wyrabiają (co jest niestety bzdurą, bo wyrabiają się ze średnim formatem przy czasach 2x krótszych), albo wersja gorsza - canon się nie wyrabia ze zsynchronizowaniem klapnięcia i wyzwolenia błysku. jak masz jakieś doświadczenia nie książkowe i teoretyczne to się podziel, chętnie poczytam, bo jako kolejny teoretyk zupełnie nic nie wnosisz do tematu. albo czytasz od końca.Cytat:
Zamieszczone przez tadek
Ty natomiast niezmiennie nie wiesz gdzie rozwiązywać problemy. podziwiam gorliwość, ale medali za to nie dostaniesz.Cytat:
Zamieszczone przez Auwo
bebop - zdziwisz się... ja nie mam problemów :D Ciebie traktuję jako brzydką maskotkę. Poprawiasz mi krążenie z rana.Cytat:
Zamieszczone przez bebop
Przestańcie się obrażać i wróćcie do meritum sprawy
to wrzuć sobie 'bebopa' do ignorowanych i po problemie. a swoje buractwo z rana zanieś do klopa.Cytat:
Zamieszczone przez Auwo
jakieś dwie strony wcześniej znajdziesz meritum. zresztą: pytanie było do osób, które mają doświadczenie w studiu z 5D etc. w rezultacie zaczynamy rozbierać migawki na czynniki pierwsze i udawadniać, że lampy studyjne o czasach 1/1100 nie wyrabiają się*a canon się wyrabia. informacje ciekawe (KuchateK), aczkolwiek nie do końca przekładalne na problem. bo na lampach 200Ws z czasem błysku 1/1100 zjawisko tak samo występuje. ja obstawiam ograniczenie leżące po stronie canona. i jest to fizyczna przypadłość czyli nic się z tym nie zrobi.Cytat:
Zamieszczone przez pantomas
Tyle że to nie fizyczna przypadłość Canona jako takiego tylko migawek szczelinowych.Cytat:
Zamieszczone przez bebop
Jeśli to do Ciebie nie przemawia to się poddaję i nadal sobie twierdź, że zasada działania różnych rodzajów migawek, czy innych aspektów czysto technicznych, nie jest Ci potrzebna do fotografowania.
Inaczej : czy ktoś odpowie na moje pytanie ( post #68 ) ?
ok. przyjmuję do wiadomości.Cytat:
Zamieszczone przez piast9
piast9, upraszczasz nieco, po prostu wolę fotografować i mieć doświadczenie praktycznie niż tylko teorie z książki. na podstawie samych teorii jednoznacznie nie znajdziesz rozwiązania/odpowiedzi problemu z tego wątku, mam nadzieję, że to widzisz?Cytat:
Zamieszczone przez piast9
tak, to wina migawki. nie wyrabia się.Cytat:
:) Takie niepozorne pytanie umknęło wśród zażartej dyskusji.Cytat:
Migawka na pewno otwiera się całkowicie na 1/200s bo ze speedlitami naświetla ok. Skoro z lampą studyjną jest źle, to znaczy że coś jest nie tak ze współpracą.
No i teraz tylko pytanie, co jest nie tak. Prędzej bym uwierzył, że migawka jednak idzie z dołu do góry i lampa nie nadąża błysnąć, niż że lampa byłska przed całkowitym otwarciem migawki. Przecież na tę drugą przypadłość nie pomagałoby wydlłużenie czasu ekspozycji.