Odp: Tani i "dobry" monitor do obróbki - prośba o poradę
Cytat:
Zamieszczone przez
mareq78
Pytanko: EIZO CS240 za 1400 ? Ma 9 miesiecy, uzywany w domu.
Co za różnica gdzie używany, ważne jak używany i jak świeci obecnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
Co za różnica gdzie używany, ważne jak używany i jak świeci obecnie.
Sugeruje się wiekim, w takim monitorze niewiele powinno się stać złego w tak krótkim czasie.
A jak na szybko sprawdzić świecenie?
Sent from my D5803 using Tapatalk
Ktoś kupił monitor za ponad 3 tys, trzymał pod pierzyną kilka miesięcy i sprzedaje za mniej niż połowę ceny, aby jakiś szczęśliwiec znalazł okazję? Trzeba być mocno naiwnym aby w to uwierzyć.
Nie przetłumaczysz... monitor jest dobry bo tani, jak tanie wino... ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom01
Ktoś kupił monitor za ponad 3 tys, trzymał pod pierzyną kilka miesięcy i sprzedaje za mniej niż połowę ceny, aby jakiś szczęśliwiec znalazł okazję? Trzeba być mocno naiwnym aby w to uwierzyć.
Czyli ze co? miał go włączonego 24/7 przez 9 miesięcy i już do niczego się nie nadaje? zapytałem jak sprawdzić jak najlepiej w domowych warunkach zużycie monitora. Jakieś rady odnośnie sprawdzenia?
Sent from my D5803 using Tapatalk
Przecież to niespełna 6500h pracy ciągłej - O ILE TO JEST NAJPRAWDZIWSZA PRAWDA, a nie korekta liczników :)
źródło: http://www.eizo.pl/faq/jaka-jest-zyw...onitorow-eizo/
Pytanie:
Jaka jest żywotność monitorów EIZO?
Odpowiedź:
Żywotność monitorów EIZO jest określana w gwarancji. Jeśli gwarantowana ilość godzin pracy monitora to 30.000, taka sama jest jego żywotność i oznacza to, że zaprojektowano go do bezawaryjnej pracy przez co najmniej 30.000 godzin.
Jade jutro obejzec ten monitor. Znacie jakies sprawdzone programy do testowania ? Albo sposoby ?
I tak Pan nie odróżni czy to okazja, czy składany z trzech. Takim podejrzanym rodzynkom trzeba zlecać ekspertyzę w firmach, które mają o tym jakieś pojęcie.
Mogę polecić Eizo. Sam jestem posiadaczem tej marki, jednak ważniejszą sprawą jest kalibracja monitora aby być pewnym kolorystyki.
Cytat:
Zamieszczone przez
saxjas
Mogę polecić Eizo. Sam jestem posiadaczem tej marki, jednak ważniejszą sprawą jest kalibracja monitora aby być pewnym kolorystyki.
No to jest bardzo pomocny post :)
I wszystko stało się jasne.
( nie sądzisz że jest spora różnica między FlexScan EV2450 a CG243W - oba to eizo )