Odp: Coś szerszego od 50?
No to trafiłeś zepsuty egzemplarz, bo ta sigma jest jednym z ostrzejszych szkieł :). Co do celności, to nie ma z nią problemu w dobrym świetle - działa szybko, pewnie i celnie. Kłopoty pojawiają się przy słabym świetle, gdzie reakcja odczuwalnie się opóźnia i szkiełko wyraźnie ma problemy. Natomiast obrazek, ostrość, winieta i aberracje są super. Takie są moje obserwacje w porównaniu do 35L.
Myślisz, że powinienem spróbować innego egzemplarza, czy odpuścić. Tamten już odesłany. Myślałem czy by nie kupić od Cichego, nie wiem jak Sigmy od niego wypadają.
Jak chcesz, ale jak pisałem, moim zdaniem mając na cropie 50mm zakup 35 jest bez sensu...
Poza Canonem 24 1.4 LII jest coś jeszcze sensownego? Bo ja widzę tylko 28 1.8 USM, które na cropie skrzydeł nie rozwija.
Przy 24LII też możesz być rozczarowany AFem. Trzeba mieć dobrą puszkę (w sensie z pewnym AF jak np. 5DIII), żeby to dobrze działało a nie wiem czym aktualnie focisz. W miarę sensowny jest 24/2.8, ale trochę ciemny jak na stałkę. Za bardzo wyboru w canonie niestety nie ma.
Jak jesteś z okolic Warszawy, to możemy się gdzieś umówić, podepniesz sobie kilka szkiełek i zobaczysz jak działają i czy to Ci odpowiada...
Mam 70D. Niestety do Warszawy mam 250km. Wiem, że w szkłach Canona są braki, dlatego szukałem Sigmy, ale tu też szału nie ma. Sprawdzałem dwie 18-35 miały problem z AF, Sigma 35 1.4 też, choć przyznaje była lepsza od 18-35.
Odnośnie Canona 24 2.8 nie wiem w czym poza ceną różni się STM od USM. F1.4 od f2.8 to dwie działki przysłony, co na cropie robi sporą różnicę iso 400 a iso 1600.
Myślę nad nim od samego początku, cena kusi bo 1000zł w kieszeni. Nie widziałem go na żywo, nie wiem jak u niego z konstrukcją.
Większy i solidniejszy niż na obrazkach w internecie. Konstrukcyjnie nie do zajechania.
Właśnie na obrazkach wydaje się mały i delikatny :), na cropa mógłbym do niego dokupić 24 stm, po przejściu na FF mała strata. Miałbym stałki 24,35,50 i 85 co dla mnie jest zestawem wystarczającym. Testy, testami, ale jak wypada optycznie w rzeczywistości?