Odp: Canon 7D MarkII w praktyce:zdjęcia,ustawienia i inne rady
Dzięki za sprawdzenie. U Ciebie jest wszystko w porządku, u mnie niestety nie. Puściłem info w grudniu 2015 na jedyne firmowe forum Canona czyli canoncommunity USA gdzie ktoś mi zasugerował że to może być taka opcja ("Sounds like a feature to me.") i że ponieważ zawsze mogę sobie wyłączyć IS to on nie widzi w tym problemu.
Sprawdzałem to wcześniej na EF 35mm f/2 IS USM, EF 16-35mm f/4L IS USM a teraz dorzuciłem jeszcze Canon EF 70-300mm f/4-5.6L IS USM:
https://1drv.ms/v/s!Asmd3i9rvqAbkUx7I3eFNPieWxjz
Jest to krótki filmik z iPhone. Siedząc w dobrze wyciszonym pokoju trzeba podkręcić głośność na maksa i dostawić ucho do głośnika albo robić odsłuch przez słuchawki. Jak dla mnie to jest firmware bug do usunięcia jakimś update firmware.
Okazuje się że u mnie też jest wszystko w porządku (według Canona bo ja nie jestem zbyt szczęśliwy z tej opcji). Napisałem przez weekend do supportu Canona i uzyskałem odpowiedź tak w największym skrócie "weź se Pan otwórz instrukcję obsługi na stronie 278 i przeczytaj co trzeba". No to sobie przeczytałem.
Sprawdziłem kilka innych modeli po instrukcjach obsługi. Coś takiego nie występuje w 7D Mark II (instrukcja obsługi strona 311), 5D Mark III (instrukcja obsługi strona 218) oraz zapewne wszystkich starszych modelach aparatów natomiast występuje też już poza moim 5DS w 80D (instrukcja obsługi strona 291).
W M3 było podobnie w przypadku obiektywów podłączanych przez adapter. Takie zachowanie w przypadku korpusu, który sam w sobie pożerał mikrą baterię było mało przyjemne. Ale nie śledziłem tematu (czekam na M4 ;) ) i nie wiem czy zmieniono to za pomocą nowszego firmware'u.
Wtedy potraktowałem to jako potknięcie, ale widzę Canon chce "wynalazkiem" uszczęśliwiać już wszystkich użytkowników nowych korpusów? Ciekawe skąd ten pomysł...
7dmII + 70-200 2.8
ISO 1000, 200mm , f/2.8 , 1/640
fajna fotka :),może odrobinkę ostrości na suwaczku ?
taką akcję to i 5d I spokojnie mozna robić, przewidywalny jednostajny ruch. Ale zdjęcie ok.
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemasl1985
taką akcję to i 5d I spokojnie mozna robić, przewidywalny jednostajny ruch. Ale zdjęcie ok.
Po części tak i po części nie.
7dmII jest o wiele szybszy niż 5d i nie daje mu zbytnio szans w fotografii sportowej.
Pojedyncze kadry owszem , ale już serii nie zrobisz tak dobrej.
Żużel fotografowałem 1dmIII i teraz 7dmII i 1d również zostaje sporo z tyłu.
Poprostu 7dmII to rewelacyjna puszka do sportu.
Przede wszytkim AF w tej puszcze jest na bardzo wysokim poziomie, do tego szybkostrzelność, budowa.
Dobry aparat.
majkel1980 kusisz tym body, jeśli mówisz że AF lepszy niż 1d3 to do przyrody nie ma się co zastanawiać. Pchać się w nie wiadomo jak uzywane 1d III czy VI to chyba rzeczywiście sprawić sobie 7d II. Boję się tylko że obraek bliski jest temu z 7D. Ma ktoś sample porównawcze na wyzszych iso?
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemasl1985
Ma ktoś sample porównawcze na wyzszych iso?
Porównawczych nie mam, ale mam kilka fotek w galerii na ISO 6400 i dało się osiągnąć dobry efekt bez specjalnych zabiegów.
W razie potrzeby pisz na priva.
Niektóre fotki zrobione z ISO 1600 lub 3200 nie różnią się jakością od tych z ISO 640.
Nie doszedłem dlaczego i mi to nie przeszkadza :) .