Odp: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasper
Zauważyłem podobnie do momentu skorygowania ustawień w menu.
A co korygowałeś w ustawieniach menu ? Może czegoś nie wiem i paskudny zafarb zniknie
Nie widzę takiego zafarbu, czasem może za ciepło oddawał daną scenę, ale suwaczek WB załatwiał wszystko
Sporadyczne przypadki
Za to w 5D II częściej musiałem korygować kanał czerwony
Cytat:
Zamieszczone przez
kuuubu
Panowie mam do was pytanie... miałem zamiar kupić starego dobrego 5d ale że dość trudno znaleźć dobrą sztukę teraz skłaniam się ku 5dmkII lub 6d... ale mam jedno pytanie - jak wypada kwestia odwzorowania kolorów przez te dwa aparaty ? ...bo gdzieś czytałem ze obraz z 6d bardzo ciągnie w żółcie a tego nie znoszę z Nikonów. Który da ładniejszy obrazek? (kolor, plastyka) ...kiedyś przez chwile miałem 5dmkII i pod względem kolorów i plastyki był dla mnie świetny :) i dlatego moje pytanie jak jest w 6d...
Masz skalibrowany monitor? To zajrzyj tutaj:
Canon EOS 6D ISO Noise Comparison
Poczekaj aż się wszystko załaduje (musi być pod zdjęciem widoczna lista aparatów wraz z różnymi wartościami ISO) i wtedy możesz sobie sprawdzać kolory.
Metodologia: About the Camera ISO Noise Tests
Z tego co ja widzę na swoim monitorze to kolory z 1D X, 5DIII i 6D są praktycznie na tym samym poziomie, natomiast 5DII daje bardziej "sprane" kolory (już nie wspominając o większym zaszumieniu). Najlepiej to widać na "Green" czyli kolorze zielonym. Żeby takie kolory uzyskać na 6D, to najprawdopodobniej wystarczyłoby wybrać z menu aparatu jako "Styl obrazów" "Neutralny" czyli "Naturalne, przygaszone kolory. Dobry do edycji obr. z komput.".
Nie wiem jak wyglądają jpg, bo ich nie używam, ale obróbka rawów jest dla mnie po przesiadce z 5d2 nieporównywalnie przyjemniejsza. Nie mówię tutaj o możliwości wyciągania z cieni, bo to oczywiste, ale i uzyskanie satysfakcjonującej mnie kolorystyki jest dużo łatwiejsze.
Cytat:
Zamieszczone przez
kuuubu
i tego sie obawiałem... obecnie mam d610 i też leci w żółty... choć dużo mniej niż w d90. W 5dmkII nie widziałem takiego problemu choć miałem go dość krótko, ładny plastyczny , chłodny kolorystycznie obrazek.
to już znamy źródło fobii, kolorystyka nie leci żółty, często odejmuję trochę czerwieni ale to pewnie sprawa typu "tak to widzę" a nie rzeczywista potrzeba, kolorystyka silnie zależy od odrawiacza, użytych profili itp.
Czy do sportu 6d sie nadaje?
Dodatkowo do 7d czy odrazu 5diii
Cytat:
Zamieszczone przez
evjann
Czy do sportu 6d sie nadaje?
Dodatkowo do 7d czy odrazu 5diii
ja pierdziu, napisałeś 2 zdania,edytowałeś je
o one dalej nie maja sensu
może weź słownik?
Dzięki za cenne wskazówki
Wszelkie zasady i reguły mówią:
Kup najlepszy sprzęt na jaki Ciebie stać, nawet z lekkim minusem.
Oszczędzisz sobie wyrzutów typu: a moglem kupić :lol: .
U mnie to działa.
Cytat:
Zamieszczone przez
evjann
Dzięki za cenne wskazówki
Nie wiem czy to sarkazm ale wskazówki kolegi są naprawdę cenne, bo z tego co napisałeś nijak nie wiadaomo o co Ci chodzi.