Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Też stoje teraz przed wyborem 2go body. Cały czas myślę o 5D MKII jednakże w 6D kusi rzekomo skuteczny środkowy AF na minus 1/4000s co przy jasnych szkiełkach jest nielada wyzwaniem w plenerowym foceniu i tu mam dylemat. Cena jak na razie też nie zachęca do zakupu tego aparatu.
Bez przesady z tym wyzwaniem To tylko 1 ev
Body z HK tez ok. 6500PLN. Powiem ze o takiej cenie myslalem, trzeba poczekac jeszcze ze 2 msc otworzyc "skarpete"
Cytat:
Zamieszczone przez
gavin
Bez przesady z tym wyzwaniem To tylko 1 ev
A jak inaczej nazwiesz połączenie słonecznej pogody z max otwartą przesłoną przy ograniczeniu 1/4000s ?
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
A jak inaczej nazwiesz połączenie słonecznej pogody z max otwartą przesłoną przy ograniczeniu 1/4000s ?
Może kiepską orientacją w temacie filtrów ND?
Nazwę to ogólnym brakiem wiedzy - można użyć filtra nd2 lub użyć iso 50 lub przysłonić o 1/3 ev, a resztę odzyskać ze świateł w postprocesie, lub nawet można przymknąć szkło o ten 1ev !!! (wiem, wiem nie mieści się to czasem w głowie). ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
gavin
Nazwę to ogólnym brakiem wiedzy - można użyć filtra nd2 lub użyć iso 50
ja generalnie nie jestem pasjonatem bicia piany o waznosci 1/8000s, bo czasow ponizej 1/2000s uzywam moze raz na rok. ale...
z tym ISO 50 bym sie nie rozpedzal, bo o zdaje sie jest nic wiecej jak przeswietlone i niedowolane ISO 100 ;) w tym wypadku rozpietosc w swiatlach jest o ta jedna dzialke mniejsza. czas dluzszy da sie w ten sam sposob zrobic, ale efekt jest mniej wiecej taki sam jak niedoswietlic ISO 100.
co do filtrow - to jest rozwiazanie o ile tylko filtr nie przeklamuje barw. ND2 to zbyt rzadki filtr, zeby nierowne spektrum sprawialo problemy, ale do pewnych zastosowan moze to byc jakims problemem.
Cytat:
Zamieszczone przez
gavin
lub nawet można przymknąć szkło o ten 1ev !!! (wiem, wiem nie mieści się to czasem w głowie). ;)
nie chce generalizowac, ale to wydaje mi sie najczestszym problem. zwlaszcza wsrod kotleciarzy. nie po to kupuja f/1.2 zeby robic na, bron biosie, jakims f/1.4 (cala reszta to "ciemno jak w *")... dla normalnych fotografow to oczywiscie nie jest problem, ale kotletowi sie do tej kategorii nie lapia :)
Cytat:
co do filtrow - to jest rozwiazanie o ile tylko filtr nie przeklamuje barw. ND2 to zbyt rzadki filtr, zeby nierowne spektrum sprawialo problemy, ale do pewnych zastosowan moze to byc jakims problemem.
Pan młody wyjdzie za mało czerwony? :) Bo nie wiem jakie są jeszcze zastosowania pełnej dziury w pełnym słońcu.
BTW to aparat jest pozycjonowany na rynek amatorski. Więc jak ktoś jest pro i potrzebuje 1/8000 to kupi 5D III i po kłopocie. Pro dla Pro, a cesarzowi co cesarskie.
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Pan młody wyjdzie za mało czerwony? :) Bo nie wiem jakie są jeszcze zastosowania pełnej dziury w pełnym słońcu.
ja w landszafcie nie mam takich przypadlosci, wiec nie powiem. rowniez nie spodziewam sie, zeby w kotlecie, gdzie teksanska masakra photoshopem jest nagminna, drobna niezgodnosc kolorow (w oswietleniu, ktore wymaga 1/8000s przy dajmy na to f/1.4) mogla stanowic jakis problem.
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
BTW to aparat jest pozycjonowany na rynek amatorski.
czyli z definicji nie do kotleta.
ja rowniez nie rozumiem tej potrzeby kotleciarzy, zeby kazda jedna premiera odpowiadala ich potrzebom. wiec, otoz, majac na uwadze.... sa tez fotografowie innych dzialek, tez maja prawo miec sprzet skrojony na ich odmienne od kotletowych potrzeby...
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Więc jak ktoś jest pro i potrzebuje 1/8000 to kupi 5D III i po kłopocie. Pro dla Pro, a cesarzowi co cesarskie.
howgh, bracie!
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Bo nie wiem jakie są jeszcze zastosowania pełnej dziury w pełnym słońcu.
W 50% takie same, jak w warunkach low light.
Powyższe stwierdzenie to taka sama ignorancja jak nieświadomość istnienia filtrów ND ;-)