Ale do czego tu się ustosunkowywać? Mam 17-55 i tego B+W i u siebie winiety nie widzę. Zresztą sam zobacz - fotka zrobiona na 17mm (ze spaceru, więc proszę nie komentować tego pstryka):
Wersja do druku
Ale do czego tu się ustosunkowywać? Mam 17-55 i tego B+W i u siebie winiety nie widzę. Zresztą sam zobacz - fotka zrobiona na 17mm (ze spaceru, więc proszę nie komentować tego pstryka):
Znacie jakies strony z testami filtrow polaryzacyjnych?
Witam, szukałem, szukałem ... ale nie znalazłem :-)
Mam założony filtr UV i zamierzam kupić filtr plaryzacyjny.
Moje pytania:
1. Jak sprawdza się filtr polaryzacyjny w pomieszczeniach?
2. Czy "noszenie" obu filtrów cały czas nie będzie kłopotliwe?
3. Czy lepiej zakładać filtr polaryzacyjny tylko doraźnie (np. gdy robie fotki na zewnątrz)?
Domyślam się, że właściwa odpowiedź to #3, ale chciałbym się upewnić.
Pozdrawiam!
1. pewnie tylko będzie zabierał Ci światło, ewnetualnie likwidował odblaski na szkle i błyszczących powierzchniach
2. noszenie obu na obiektywie zbędne
2. Oprocz tego ze zbedne, to moze byc i szkodliwe (tracisz na ostrosci, zyskujesz na flarach);)
3.Zakladaj wg potrzeb, bo przeciez nie zawsze jest uzyteczny:)
Mam problem, tzn wydaje mi się , że go mam :D
FIltr polaryzacyjny który posiadam jeszcze w zeszły wtorek przy kręceniu dawał duże efekty, tzn rozpiętośc była widoczna i to bardzo. Testowałam go stojąc na zacienionym balkonie celując w chmurki na pieknym błękitnym niebie. W ostatni weekend znowu chcialam sie pobawić ale efektów nie było az tak widocznych. Tym razem stałam na balkonie odsłoniętym ale w podobne chmurki celowałam. Co się z nim stało? :( Efekty co prawda są ale naprawdę mikre:/
Polar dziala najsilniej, kiedy jest skierowany prostopadle do promieni slonca, czyli jezeli masz slonce albo w kadrze, albo za plecami, to efekty dzialania tego filtra beda marne:)