Odp: Monitory - porady, problemy itd. część II
Ok, to już nie kombinuje z Nec'iem.
Znajomy ma właśnie Nec'a tylko wersję 27 calowej i sprawował się nieźle, ale faktem jest, że nie mam za bardzo punktu odniesienia.
Chyba po prostu moje "ego" trochę ucierpi, bo kupuje monitor "amatorski" a nie "profesjonalny" :mrgreen: ale jakoś się będzie musiało z tym faktem pogodzić.
Na pewno trzeba go będzie skalibrować po zakupie, ale to inna bajka.
Na co warto zwrócić uwagę przy zakupie monitora?
Serwis Eizo mam w sumie niedaleko, ale wolę dopytać, aby uniknąć ewentualnych problemów.
Lepszy dobry amatorski niż słaby zawodowy. Zwrócić uwagę trzeba przede wszystkim żeby był z polskiej dystrybucji.
Witam! A więc tak ble,ble ble.:cry: żarty na bok. Potrzebuję kupić monitor 7"zasilanie 12V do mojego 5D mkII tylko nie wiem jaki ?Monitor będzie zainstalowany w aucie i połączony przez USB z aparatem ,który zainstaluje na statywie na masce samochodu.Cała zasada sterowania tj.położenia aparatu jest prawie rozwiązana tylko kontrola zrobionych zdjęć i wybór planu ustawienia obiektywu - brak.Proszę o podpowiedzi.
Pytanie do znawców !
Jaki monitor 27" i jaka rozdzielczość, dla zaawansowanej amatorszczyzny? Lata swoje mam, a i wzrok już nie taki, dlatego pytam o rozdzielczość.
Wskazana "lepsza" matryca. Cena do 2500 zł.
Posiadam kalibrator, także odpada kwestia kalibracji.
Za wszelkie podpowiedzi z góry DZIĘKUJĘ.
Nie ma zaawansowanych amatorskich monitorów 27" a już na pewno nie za 2,5 tys zł. Poza tym takie ekrany mają jedną z najmniejszych plamek w historii, więc przy pogorszonym wzorku nie musi być właściwy. Może 24", choć 2,5 tys to też mało. Budżet ogranicza wybór do dobrych amatorskich 22" lub większych ale masówki.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom01
Nie ma zaawansowanych amatorskich monitorów 27" a już na pewno nie za 2,5 tys zł. Poza tym takie ekrany mają jedną z najmniejszych plamek w historii, więc przy pogorszonym wzorku nie musi być właściwy. Może 24", choć 2,5 tys to też mało. Budżet ogranicza wybór do dobrych amatorskich 22" lub większych ale masówki.
Nie chodzi o sprzęt w postaci zaawansowanego amatorskiego monitora, ale o mnie /zaawansowana amatorszczyzna/. Może być masówka, aby na przyzwoitym poziomie, mogę ewentualnie się "szarpnąć" na dodatkowe 500zł, co daje kwotę 3000 zł.
Z tą średnicą plamki, to bardzo cenna i istotna uwaga, którą będę brał pod uwagę.
Proponuję poważnie rozważyć 24" EIZO S2433W. Wszelkie 27-ki w tej cenie to dziadostwo.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom01
Proponuję poważnie rozważyć 24" EIZO S2433W. Wszelkie 27-ki w tej cenie to dziadostwo.
Z tym "dziadostwem" to mnie zmartwiłeś.
Aktualnie posiadam 21" Samsunga SyncMaster 214T/matryca IPS/, prawdopodobnie dziadostwo, ale ja tego nie odczuwam :), i jestem z obrazu zadowolony. Miałem zamiar zmienić na coś większego, a ten oddać wnuczce.
Gdybym kupił przez Ciebie wymienione Eizo, powiększył bym sobie tylko wymiar w poziomie. Rozmiary plamki są takie same.
Czy różnica w jakości obrazu, będzie bardzo znacząca, w stosunku do tego Samsunga ? Ale z drugiej strony wnuczka byłaby hepi, otrzymując starego Samsunga :).
Cytat:
Zamieszczone przez
2marekm
Aktualnie posiadam 21" Samsunga SyncMaster 214T/matryca IPS/, prawdopodobnie dziadostwo, ale ja tego nie odczuwam :), i jestem z obrazu zadowolony.
Ale zmiana, byłoby dobrze, gdyby oprócz rozmiaru, dala przyrost komfortu pracy, prawda?
Cytat:
Zamieszczone przez
2marekm
dybym kupił przez Ciebie wymienione Eizo, powiększył bym sobie tylko wymiar w poziomie. Rozmiary plamki są takie same.
Zmiana z 4x3 na 16x10 przy zachowaniu wymiaru pionowego daje spore zwiększenie obszaru roboczego. Ekran jest szerszy o 320 pikseli, a to akurat żeby pomieścić paski narzędziowe.
Cytat:
Zamieszczone przez
2marekm
Czy różnica w jakości obrazu, będzie bardzo znacząca, w stosunku do tego Samsunga ?
Kolosalna.
Pytanie dotyczące kalibracji. Czy NEC 2490Wuxi (1 wersja) jest kalibrowalny sprzętowo ? Jeśli tak to czy do przeprowadzenia takowej potrzebuję jakiegoś specjalnego oprogramowania?