7,75 % składki zdrowotnej, to w tym roku wychodzi 200,92 zł, a nie 193,10. Nie bardziej by Ci się opłacało być na karcie podatkowej ??
Wersja do druku
7,75 % składki zdrowotnej, to w tym roku wychodzi 200,92 zł, a nie 193,10. Nie bardziej by Ci się opłacało być na karcie podatkowej ??
Kurka, byłem przekonany, że 193,10.
O karcie podatkowej też myślę. To wyżej to na razie tylko takie luźne analizy ;) Jak dostanę kasę z UP to pójdę do jakiegoś fachowca, który mi doradzi jaką formę opodatkowania wybrać.
i dziwić się potem, że pełno ofert po 1200zł/slub.. jeśli nawet to skąd te 3 imprezy miesięcznie?? w styczniu, lutym, listopadzie, czy przed Wielkanocą?? Nawet gdyby ten biznesplan był realny to weź chłopie i zatrudnij się jakio kierowca w firmie i zarobisz więcej. Chcesz wyżyć za 1500zł..?? Sorry, ale osobiście nie dałbym ci tej kasy :(
Ja na karcie płacę 60 zł podatku miesięcznie, a co do zusu http://www.pit.pl/odliczenia_skladek...h_firm_686.php.
Koszty 700 pln na 3 ślubach to pomyłka. Chyba ze pani robi w Rossmanie daje odbitki 10x15 w Chińskim albumie.
@marekb
Potraktuję to jako ironię ;)
Zdaję sobie sprawę że za 1500 miesięcznie to nie ma sensu bawić się w ten biznes. Nie wiem czy czytałeś moje wcześniejsze wpisy w tym wątku - zamierzam działać głównie w Warszawie, tutaj ceny faktycznie można proponować wyższe. Natomiast pisząc biznesplan muszę odnieść się do konkurencji działającej w moim rodzinnym mieście, gdzie zarejestruję działalność. I wiecie ile tutaj firmy foto biorą za sesję ślubną? Od 1200 do 2500 zł. Więcej mało kto zapłaci. Takie są realia. I co ja mam teraz wpisać w biznes planie, że przewiduję zarobki w granicach 5000 zł netto/miesiąc? Przecież urzędnicy w UP uznają, że jestem niespełna rozumu ;)
@martyna_p
Możesz mi jeszcze napisać w jaki sposób obliczyłaś sobie te 60 zł podatku na karcie?
@Witold Spisz
W takim razie ile powinny wynieść te koszta? Być może się mylę, ale przeliczyłem sobie to w ten sposób:
50 odbitek zdjęć 15x21 cm = 100 zł
Album na zdjęcia = 100 zł
Płyta DVD z nadrukiem = 15 zł
Razem = 215 zł x 3 śluby = 645 zł
Do tego 50 zł na jakieś dodatkowe drobne koszty = ok. 700 zł
Oczywiście to są koszty orientacyjne, w praktyce może być inaczej.
@ripek
Chodzi o amortyzację?
400 zl ryczlat , na karcie 60 zl , wiec sam przelicz co sie bardziej oplaca jesli chodzi o forme opodatkowania.