Na 5D 28, na 40 w zależności od kościoła 50 albo 85 i nic nie musisz zmieniać.
Wersja do druku
Na 5D 28, na 40 w zależności od kościoła 50 albo 85 i nic nie musisz zmieniać.
Ale pokrywając Ci się ogniskowe o0. Oczywiście pank miał na myśli 50/1.4 ...
Ja robię tak:
Przygotowania:
5d+28, 40d+50
Kościół:
5d+28, 40d+50/85
Wesele:
5d+28/85, 40d+8
Plener:
5d+85, 40d+8
Do mojego 24-70 potrzebuję (czasem) cos jasniejszego 35 f/1.4 mocno drogie, ale nie poza zasięgiem;-) i zastanawiam się czy zakup 28 f/1.8 może mieć sens?
To jest właśnie problem który od pewnego czasu też spędza mi sen z powiek.
Kiedyś nawet trochę się pobawiłem tymi szkłami i zauważyłem sporą przewagę 35L nad 28 f1,8. Przy czym uważam że 28 f1,8 jest już nieco leciwy i nieco przeszacowany. Trzeba będzie zagryźć zęby i kupić 35L. Ale to pewnie dopiero na wiosnę. Może ceny już wrócą do normalności.
Pierwsze szkło które będę wymieniał to właśnie 28/1.8, nie powiem ogniskowa fajna ale mydełko straszne na 1.8-2.5, środek jeszcze ujdzie, ale boki..
Szkoda że nie ma 28L 1.4 ;)
Teraz tylko problem 24L czy 35L.. ;)
więc ustalmy jedno-zestaw na śluby to 5d+24/1.4...później można sobie coś dokupić
IMHO zestaw 24, 50, 85 przy FF i cropie jest całkiem fajnym zestawem ;-)
Nie polecam w takim wypadku 35 bo będzie brakowało szerokości.
Ewentualnie jak pisze Sebcio80 - zakup 35 i sprzedaż 50... ja dodam jeszcze zakup czegoś szerokiego.
Którą wersję 24 L polecacie?
Czy warto zainteresować się wersją I? Cenowo na pewno, ale czy te 2k więcej daje nam proporcjonalnie tyle?
Czy jakość z wersji I powali już na kolana?
ostrosc 24 mkII rowna sie ostrosc 35
24 mkI na pelnej dziurze tak wypas nie jest , co nie znaczy ze jest zle , kwestia wlasnych potrzeb i organoleptycznego ocenienia czy nam pasuje , mi przypasowalo ( po domknieciu do ~ 2.0-2.2 mamy to samo co w wypadku mkII i 35L na pelnych dziurach )
cenowo 50% wartosci szkla w kieszeni..
Hej chciałem was prosić o poradę. Jestem w trakcie kompletowania zestawu foto. Zmieniam system z nikona posiadałem d80 n 17-55f2.8 nikona 80-200 i tokine 11-16. Zmieniam system bo nie stać mnie by w nikonie kupić pełna klatkę i wymienić szklarnię. W systemie canona planuję zakup 5d mkI w marcu doleci 7d i jeśli chodzi o szkła to 85 1.8 70-200 myślę że z is i problem mam jeśli chodzi o szeroki kąt naczytałem się x stron tego wątku i trudno wywnioskować czy lepiej zainwestować w 16-35 mkI f2.8 czy 17-40 f4 co polecacie jeśli chodzi o fotografię ślubną?? Jak z ostrością obu szkieł jak z łapaniem flar i plastyką obrazu? Wiem że oba szkła trzeba sprawdzać przed zakupem ale jako, że nie mam i nie miałem styczności z żadnym canonierem to życzliwie proszę was o podpowiedzi. Nie proponujcie stałek typu 35 i 24L bo to nie ta półka cenowa a szkło oprócz do ślubów ma służyć do pejzażu. Chyba że lepiej po prostu kupić C24-70 i dozbierać za jakiś czas do np tokiny 17mm f3.5 A jest jeszcze 20-35 i 17-35 f2.8 może to nie są złe szkła.
16-35L II i 17-40L to jakosciowo prawie identyczna polka, roznica jest w swietle, co za tym idzie w wadze i rzecz jasna w cenie,
do slubniakow wiadomo ze jasniejsze
w takim razie 17-40 jest lepsze od 20-35 17-35 i 16-35 I wersja... W takim razie pozostanie chyba posiłkowanie się lampą a w przyszłości się wymieni na coś jaśniejszego dzięki za odpowiedź jeśli ktoś jeszcze zechce wtrącić swoje 3 grosze to bardzo proszę bo to dla mnie ogromna pomoc :)
Nic nie piszecie o S10-20, którą zaproponowałem, a ktoś wspomniał o S8mm. Czy ta wspomniana i co najważniejsze już posiadana przeze mnie S10-20 jest do wykorzystania? Światło f/4 przy 10mm i na tej ogniskowej się generalnie pracuje, to od biedy powinno wystarczyć.
Właściwie to raczej dużo się takich "szerokich" zdjęć nie robi (zależy też od upodobań, kilka wewnątrz kościoła, na "wyjściu", rzucanie - muszka/welon i raczej tyle, chyba, że o czymś zapomniałem).
Nie kieruj sie opniami, oba szkla sa swietne.
Kieruj sie tym jaka ogniskowa Tobie odpowiada najbardziej.
17-40 to ciemnica, jesli Ci to nie przeszkadza to spoko,
ja jednak wyciagam to szklo tylko gdy potrzebuje wyjatkowej szerokosci i dopalanie lampa w danej sytuacji jest ok. Jednak 35L najczesniej siedzi na korpusie co nie zmienia faktu ze boli mnie jak mam sciane za plecami i okazuje sie ze to wcale nie tak szeroko.
Super rozwiazanie to 24 i 35 - tak mi sie wydaje.
Jesli wiesz ze 24mm to jest to co lubisz - bierz 24L.
ano właśnie, tylko nie wiem, czy w tym wypadku wyjdzie taniej
Niedawno pytałem was o szkiełko szerokokątne do ślubów. Dużo się naczytałem i chciałem bardzo prosić o podesłanie mi linku bądź zdjęć wykonanych szkiełkiem 16-35 mkII na f2.8 gdzie mógł bym ocenić rozdzielczość najlepiej na 5dmkI ale jak będą z mkII też ok. Będę dozgonnie wdzięczny jeśli ktoś poświęci dla mnie chwilę i coś podeśle (najlepiej coś z daleka jak i bliska-ludzie) email: kostas007@wp.pl Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuje
5D już jest w zestawie. Jak dojdą stałki - 28, 50 i 85 to potestuje.
Pytanie do tych, którzy korzystają z FF i cropa: ile orientacyjnie % robicie zdjęć na ślubach FF, a ile cropem?
Czy staracie się maksymalnie wykorzystywać FF?
Ja przez ten rok miałem 5D i 40D. Myslałem, że będę ich używał "razem", kombinowałem jak tu pozakładać szkła (miałem to co w stopce bez 28 1.8), ale wyszło tak, że 40 przeleżał ten rok w plecaku, bo nie dawałem rady pracować na ff i cropie razem. Użyłem go tylko raz, jak miałem salę tragicznie ciemną, 5D nie dawał rady na żadnym punkcie i siadło mi wspomaganie af w EX580. 40D sprzedałem i na wiosnę kupie drugie ff. Obrazek z 5D był duuużo lepszy. 85 1.8 podpięte na 40D to 136 mm - dla mnie za długa ogniskowa, 50 mm to 75 - takie nie wiadomo co, 17-35 też się robi "średnio-wąsko-standardowe"... Szumy swoją drogą. przy którymś już ślubie z kolei można zaplanować większość pracy tak, że da radę zmieniać szkła szybko i w odpowiednich momentach, 40D okazało się niepotrzebne. Na przyszły rok będzie 2x5D + Zenitar i to co w stopce.
No i potem trzeba będzie wymienić szkła na L-ki - to dopiero będzie zabawa :)
średnio 50% 5d i 50% kiedyś 50-tką,teraz 40tka-zdjęcia z cropa-jako dodatek-bo zawsze są gorsze ;)
...u mnie crop zawsze leżał na zapasie, raz użyłem jak mi na sesji mrzawka leciała i 5d zastrajkował. Teraz cropa sprzedałem, a 5d będzie robił jako wspomaganie 1ds mk3.
till 50mm na CROP'ie w CANON'ie to 80mm
Zgadza się. Pełna klatka w przypadku zdjęć z małą GO zawsze da lepszy obrazek niż CROP.
Wesołych Świąt :mrgreen:
Dzisiaj dostałem Tokinę 28-70/2,8 AT-X PRO SV. Muszę przyznać, że jestem mile zaskoczony. Na 2,8 mydełko. Przy F4 ostrość jak w 17-40L jeżeli nie lepiej. Dużo mniejsza winieta. Nie wiem jeszcze jak pracuje pod światło . Autofocus o dziwo szybki i celny. Minimalnie wolniejszy od USM'a. Ale już nie jest tak super cichy, jakieś tam odgłosy słychać:mrgreen:.
I teraz mam takie pytanko.
Czy zamienić 17-40L na 20/2,8 oraz 85/1,8? Reszta sprzętu tak jak w stopce. Jeżeli Tokina wypada podobnie przy F4 to może zmienić Lke na stałki?
pzdr Adam
Ja bym się jeszcze zastanowił nad Sigmą 20 mm 1.8 (którą sam mam od 3 lat), ale musiałbyś jeszcze potestować AF.
Zresztą u nas jest wątek:
http://canon-board.info/showthread.php?t=5544&page=13
Może lepiej swój temat wrzucę tutaj.
Od około roku, półtora pstrykam pół-amatarsko. Ostatnio wbiła 18, prezenty.. głównie pieniądze. Od jakiegoś czasu coraz częściej zacząłem interesować się tematyką ślubu, fach niby łatwy, lecz wszystko ma swoja drugą o wiele gorszą stronę, jednak chciałbym spróbować swoich sił w takim przedsięwzięciu. Aktualnie na koncie posiadam około 4 tys złotych, jestem na etapie doboru sprzętu i tu zaczyna się moja prośba o pomoc. Pod uwagę biorę trzy modele aparatów:
- 50d
- 5d mk1
- 5d mk1
Na 50d teoretycznie już sobie mogę pozwolić, do piątek lekka pożyczka, do dwójki już sporsza.. jednak czy jest sens? Czy na starcie taki mocny sprzęt się przyda?
Do szklarni marzę o 24 1.4, ale to już w przyszłość, inna pożyczka już :D
hah dobre
a co ty masz do podpiecia pod ff ? skoro nie masz pieniedzy o 5d2 zapomni , wystarczy ci 5d1
To ja Ci powiem tak, na początek nie wchodź w sprzęt klasy profesjonalnej (chyba że masz ze 30 K), musisz mieć 2 body (jedno zapasowe, te które pewnie masz ze stopki), drugie główne klasy 40d / 50d. Obiektywy: 17-55 2.8 IS plus stałki: 50 1.4 i 85 1.8 do tego 580 EX i zapas (który możesz też wykorzystać do doświetleń na naprzykład weselu) 430 EX. To jest sprzęt, który za sensowne pieniądze pozwoli Ci wykonać porządny reportaż. Na głownym body masz 17-55 na drugim 50 1.4 (do fragmentów ślubu i wesela, ale tez i pleneru) i 85 1.4 (plener, może tez wesele i ślub). Ideałem byłoby: 2 x 5dm mk2 + 35 1.4 + 85 1.2/1.8 + 135 2.0 + 24-70 2.8 i do kompletu 50 1.2/1.4 + 24 1.4 - ale to nie na tym etapie :wink:
A gdybyśmy założyli wersję że zdobył bym owe 15 tysięcy (np. z dofinansowania) na 5d mk2 + 24 1.4, taki zestaw byłby jak złoto. Back-up amatorski, słaby.. lecz na starcie i rozruszaniu powinien wystarczyć (400d+50mm+8mm). Oczywiście nie można zapomnieć o lampach, też skądś by się pieniądze wykrzesało (może dofinansowanie dopisze).
Dzięki za pomoc Panowie :) !