To już? Szkoda. To był taki piękny wątek. Będzie mi go brakowało :(
Wersja do druku
To już? Szkoda. To był taki piękny wątek. Będzie mi go brakowało :(
Stare 5D na pewno warto zostawić jako backup czy drugą puszkę i nie żonglować tak obiektywami.
Poczekajmy na pełną specyfikację, może chociaż dali prawdziwe AutoISO, albo chociaż takie działające w trybie 'M' :-)
Dopisze sie do slubniakow ze to ideal:). Juz to: widze plener w 21Mpix zabawa na 10Mpix.:)
Widac z nowa pucha bedzie tak jak wiele osob sie spodziewalo: dobry obrazek, ale bez wodotryskow i dalej bez porzadnego AF.
Mogliby jeszcze zrobic tak ze w trybie sRAW bylaby wieksza liczba klatek/s.
Na obrazku z księżycem widać, że guziki i stopka są CHYBA uszczelnione. Luknijcie.
http://www.canon.com/moon/en/index.html
Dobrze, że z filmikami Nikon wcześniej wyskoczył, bo by była afera...
Poprawcie mnie, jeśli się mylę, ale wydaje mi się, że na zwiastunie kółko nastawów po prawej stronie ginie...
Wracając jeszcze do tematu AF to jeśli to jest układ z 50D warto zwrócić uwagę na dwie rzeczy. Skrajne punkty lewy i prawy nie są w pełni krzyżowe i czujnik reagujący na linie pionowe jest tylko po stronie w kierunku środkowego, czyli całość ma kształt obróconej litery 'T'. Po drugie, w 50D to są punkty krzyżowe ale o zwykłej precyzji, i przypięcie szkła f/2.8 nic tej precyzji nie poprawia. W przypadku używania jasnych stałek f/1.2, f/1.4 to się może przy małej głębi ostrości i 21mpix okazać mało precyzyjne.
No, ja mam tylko nadzieję że to nie jest układ AF z 50D (cropa). To co zrobiło Sony to dla mnie nieporozumienie. Po co 9 punktów AF skoro wszystkie są w samym centrum kadru?
o mamusiu, ty musisz tak nieustannie? Toż to nudne niezmiernie.. największe trole wymiekają a ty trzymasz linię..
Ile ta puszka ma wspólnego z 50D? Ja znajduję dwie cechy: lcd i af adjustment. Reszta jest inna:
21.1 mpx
native iso 100-6400
ISO 50
AF z 6 punktami support
ilość klatek/s
obudowa
brak lampy
filmy full hd
wizjer 98%
czy coś pominąłem?
No, jeszcze czyszczałka jest :-) IMHO bez sensu są takie porównania. Każdy aparat ze swej natury musi mieć sporo podobnych do siebie funkcji. W końcu służy fotografowaniu... Jak dla mnie ta specyfikacja jest b. dobra. Daliby jeszcze to AutoISO tak jak w Nikonach co jest tylko kwestią softu i mogłaby to dla mnie być puszka na b. długo. No, ale właśnie dlatego pewnie nie dadzą...
gdyby szumy w MarkII przy ISO 6400 były takie jak w 5D na ISO 1600, nawet na sRAW, to było by mi niezmiernie miło umieścić tą puszeczkę w mojej torbie:)
Witam!
Najbardziej mi zal 19pkt AF który był zapowiadany. Mam obawy ze moze byc kicha dalej z AF. Reszta puchy jest super i nie mam zastrzezen. Trzeba poczekac na testy i sprawdzic AF. Jak dla mnie w 5D to byl najslabszy punkt i tu najmniej zdaje sie poprawili, no chyba ze sie myle i obym sie mylil i dali inny, nowy , lepszy ale tez 9 punktowy.
Pozdrawiam
Paweł
co wy z tymi 19 AF. trzeba bylo byc naiwnym zeby wierzyc ze to dadza. Kto kupilby DS. Bo dla uszczelnien nie iwerze ze ktos wyda 5000$ . no przynajmniej tak mi sie wydaje
Nikon jakoś może dać ten sam AF w najlepszej i gorszej puszce. No ale to jest Canon. Po prostu uważam ze AF to najsłabszy punkt puszek Canona nie licząc 1D i 1Ds i mnie to wkurza ze my to Ci gorsi i sie użerać musimy i tyle. Ale jak będzie taki jak 40D/50D to celność powinna byc ok, gorzej z rozstawem punktów. Jakos trzeba będzie z tym zyc :-).
Pozdrowki
Paweł
Zabawne, że mówi to osoba, która sikała w majtki przez kilka(naście) ostatnich tygodni za każdym razem, gdy Corwin popychał na forum jakąś bajkę o cudach Canona, które jak się na końcu okazało nie będą na razie wyprodukowane.
Nadmuchałeś balonik, to się nie dziw, że ludzie są rozczarowani. To jest dokładnie taka sama reakcja jaką obserwowaliśmy z uśmieszkiem politowania u Ciebie, tyle że teraz będzie przegięcie w drugą stronę.
W 40D jest na prawdę nieźle, w 50D podobno lepiej. Tu będą jeszcze dodatkowe punkty. Więc powinno być co najmniej tak samo dobrze jak w 50D. Problem rozmieszczenia chyba nie jest tak trywialny skoro praktycznie u żadnego producenta FF nie zostało to rozwiązane idealnie.
I tak chyba najlepiej jest w Ds-ie no ale nie mogli go zabić puszką z niższej puszki.
"Ciało puszczone raz, puszcza się cały czas"
Bo Nikon musi od nowa rynek zdobywać. Canon ma już to za sobą - teraz musi tylko walczyć, żeby nie stracić za wiele. Napewno na zdrowie nie wyjdzie mu konkurowanie słabszą puchą z tymi z najwyższej półki.
Kurcze, raz już dostałem czerwoną kartkę za baty na marudzących dzieciakach... żeby nie dostać znowu przemilczę...
... ale choć poczekajcie z tym płaczem aż pucha oficjalnie swoje parametry zaprezentuje... na Boga!!!
prawo Pascala: kto kopie ten zap... :)
skonczylem w podstawowce z 4+ na swiadectwie z fizy jak to wyrecytowalem. i mi srednia obnizylo :lol:
Oj, bo sony dało d**y i też wstawili jakieś nędzne 9 punktów ;-)
He, ja w przedszkolu byłem lepszy ;)
Ubrano mnie koszulkę z naszywką CCCP, kiedy pani przedszkolanka podeszła do mnie i zachwycała się nad koszulką zapytałem ją czy wie co znaczy skrót CCP, oczywiście nie wiedziała więc wypaliłem cep cepa cepem pogania i od tego czasu zawsze miałem dwie porcje budyniu na deser :mrgreen:
Ciało puszczone na łoże traci na oporze. Dwója dla Was ;)
Sony w A900 to zrobiło bardzo dziwny ten AF. W sumie to tych punktów jest 19. Upakowane bardzo gęsto. Z czego tylko jeden tak na prawdę krzyżowy, a te wspomagające przedłużają jakby te główne. Ciekawe jak to się będzie sprawowało w praktyce?
Tak to wygląda:
Mam na dzieję, że mnie chłopaki z KKM-u nie zabiją że to tu linkuję.
to jeszcze jednym sypne: "jak sie popiesci, to sie wszystko zmiesci" :D
hehe... jak juz jestesmy przy *******ach i swintuszeniu, to polecam niezawodnego szefa z South Parku:
http://www.imeem.com/eri/music/r7A7J...no_substitute/
few hours latter
O Canonie pi.....lony to nie mój 5D wyśniony
czekalismy całe lata jak ci nie wstyd za ochłapa ?
Chociaż sensor dałeś wielki nie ma żadnej w nim uszczelki
Autofocus niedomaga - lepszy u żółtego dziada
Znów będziemy więc biadolić zamiast pstrykac trza zgrzędolić
Lecz trzy lata szybko miną wnet uraczysz nas nowiną
3D bedzie doskonały, cudny, piekny i wspaniały.
Bedzie to sprzet legendarny, gdyż fotograf choćby marny
bez wysiłku i bez znoju zrobi zdjecie dla Przekroju :)
no z tymi rymami częstochowskimi to pojechałeś ;) ROTFL...
Bawiłem się obrazkami z imaging-resource. ISO3200. Obrazek z 1Ds MK III (21mpix) odszumiłem, resampel w dół, rozjaśniłem (bo był za ciemny). Zobaczcie w zestawieniu z D700:
21mpix z Dsa daje taki zapas detalu, że nie ma się co bać o następcę 5d, jeśli nawet dostanię matrycę po 1Ds bez usprawnień. Co się łamiesz? :D
No podobno. Ale rozchodzi się o to, że ta stara jest i tak killerska. A nowa nie może być gorsza nie? :D
Jak będzie matryca nie gorsza niż w Ds-ie, to ja mam uszczelki głęboko w d...
Jeśli się sprawdzą te zapowiedzi ...to ja też jestem zadowolony , na to czekałem , chociaż eye control to gadżet którego mi brakuje w cyfrach.(Takie przyzwyczajenie!)
ja nie mam za bardzo cisnienia zobaczymy co canon pokaze (w sensie jakosci obrazka)
jak stare 5d stanieje kompletnie idiotycznie, to lece do tych swoich zydow z focuscamera i kupuje z miejsca a z nowym 5D no nie wiem... poczekam na sample z "zycia wziete" sie mi nie spieszy
Fajnie sie zapowiada nie ma co.
Pozostaje tylko czekać na realne sample...
Osobiście zrezygnowałbym z kilku bajerów dla tych uszczelnień, ale każdy ma swoje preferencje.
paweleverest masz talent :)
Godny następca Bonka: http://canon-board.info/showthread.php?t=6548
Może warto te posty tam przenieść, żeby nie zaginęły w tasiemcu :)
w kwestii uszczelnien widzialem murzyna, stop, przepraszam, afroamerykanina ktory uszczelnil body z obiektywem duct tape'em bo robil foty fokom, stop, przepraszam kobietom z afryki na "plazy" Coney Island i to zdaje sie, zdaje egzamin :)
p.s. uzasadniam to tym ze nawet samochody za 100k$ tym naprawiaja
takze moze byc nowe 5d a uszczelnienia to za pare $ w sklepie kupie (tylko zeby tasma nie zostawiala sladow, chociaz jak dadza nowa wersje 24L 1.4 to ja "zatejpuje" na stale
Poranny wierszyk onanisty sprzętowego po premierze nowego 5D MK II :razz:
No żesz Q... wa ja pi... dolę dziś Canona wy... dolę
Co za H... je i złamasy dali złom za tyle kasy
AF z d... py bez uszczelek i nie dali nowych eLek
że nie wspomnę o prędkości zdjęć seryjnych tej nowości
a ja tyle przeczekałem ze dwa lata na CB siedziałem
i czytałem o nowości aż na żebrach wyszły kości
To już koniec gierek Mości idę sprzedac eLki w złości ;p
No dobra powracając do tematu: co **** dalej? Dalej Canon pogrywa z nami w najlepsze. Ile to już lat dostajemy super aparaty MF a koledzy obok się śmieją w najlepsze i walczą tylko wtedy gdy obiekt wyjdzie poza wizjer...
Canon jak zawsze mega arogancki. To nie jest aparat dla obecnych właścicieli 5D, liczę na 3D w Niemczech, ale ja z matmy...
Canon EOS 5D Mark II: 21MP and HD movies
Wednesday, 17 September 2008 04:00 GMT
http://www.dpreview.com/news/0809/08...n_5dmarkII.asp
Juz oficjalnie:
http://web.canon.jp/imaging/eosd/eos5dm2/index.html