Jest jakieś ograniczenie wielkości pliku, po przekroczeniu którego następuje automatyczne przeskalowanie do 1280p. Mi wchodziły pliki ok. 35 Mb. Najlepiej zwiększ kompresję i spróbuj ponowić.
Wersja do druku
Przeskalowałem zdjęcie o 50%, no i da się nareszcie powiększyć zdjęcie w ISO 40000. Dramatu nie ma, ale już takie "mdłe" to zdjęcie :)
Załącznik 10825Załącznik 10826
Zaktualizowałbym firmware.
w moim przypadku? Mam 1.8.0
a, bo Ty piszesz o "marekjoz", napisał post #3845 więc pewnie skończyło się/skończy się dobrze :)
"Odkryłem" (czytałem o niej w sumie przed zakupem, ale teraz się ujawniła) wadę Rki i EVF. W pełnym słońcu okularnicy patrzący przez wizjer mają słabo, bo wpada słońce i jakby odbija się fioletowa poświata od szkła wizjera przez co wydaje się, jakbyśmy mieli mieć flarę na zdjęciu, lub ogólnie to odbite słońce osłabia widok przez wizjer i poniekąd robi zdjęcie "na ślepo". Jak ściągnąłem okulary to wszystko było w porządku. Dodatkowo w pełnym słońcu wydaje mi się, że optyczny wizjer lepiej się sprawował niż elektroniczny (nie biorąc pod uwagę tej fioletowej poświaty). Za to na plusik dla Rki, że ekran jak rozjaśnimy na maksa, to naprawdę w pełnym słońcu daje radę i wszystko super widać :)
Czy da się w Rce ustawić np pod gwiazdką zmianę AF, ale... tylko między AF z śledzeniem oka i AF 1 punkt? Czy nie da się tego zrobić i muszę przeskakiwać wszystkie tryby autofocusa aby przejść z tego 1 punktowego na AF z śledzeniem oka?
Używam tylko tych 2 trybów i byłoby spoko gdyby dało się to przestawiać 1 przyciskiem, tylko pomiędzy tymi dwoma trybami.
trzeba spojrzeć na to z innej strony - zobacz czy w menu do kastomizacji przycisków można ustawić eye af na gwiazdce jesli można to się daje - pozostaje tylko ustawić na Af-on autofocus i usunąc af ze spustu - i bedzie przełączac z takiego af jaki jest ustawiony na eye af - i można zacząć się przyzwyczajać do back button focusa, a wlaściwie do double back button focusa :mrgreen: tak naprawdę to znacznie wygodniejsze ustawienie jest od standardowego (mz af na spuście czyni aparat nieuzywalnym :mrgreen: no prawie nieużywalnym)
powinno się dać rownież ograniczyć tryby AF do wyboru do tylko 2? - to tak bardziej tradycyjnie i nieużywalnie będzie
zdjęcie af ze spustu ma jeszcze jedną zaletę - zawsze się znajdzie jakiś mędrek który chce robić zdjęcia twoim aparatem - zwykle barzdo szybko mu przechodzi bo "nie działa" i masz z nim spokój - kiedyś używałem kalkulatorów z odwrotną polską notacją (mam nadal) - tez zawsze i błyskawicznie wracają do właściciela bo "nie działają" :mrgreen:
Ktoś mi to już polecał, ale jakoś nie kumam tego setupu. Tzn nie kumam co mi przeszkadza mieć AF i spust pod 1 przyciskiem (jak jest defaultowo) i rozdzielać to na 2 przyciski? Nie mogę sobie tego jakoś wyobrazić, musiałbym się spotkać z kimś, kto pokazałby mi to organoleptycznie.
Co do ustawiania Eye AF właśnie pod danym przyciskiem to właśnie mogę ustawić, ale później jak próbuję użyć to w ogóle to nie działa, nie wiem czemu. Muszą być spełnione jakieś kryteria? Tj próbując użyć tego przycisku naturalnie jestem w innym trybie AF oraz próbowałem to w trybie one shot i w trybie servo. Nie działa nic. Tryb się nie przełącza.
Znalazłem kolejną "wadę" tego aparatu (post oczywiście z przymrużeniem oka, co by nie było). Zabrzmi to może dziwnie, ale macie może tak, że wrzucając RAWa do Photoshopa i cropując go do 100% powiększenia widzicie piksele i wydaje się Wam, że zdjęcie jest nieostre i w ogóle jakość jest fatalna? Następnie po zaakceptowaniu "fatalnego" zdjęcia zapisujemy go w JPEGu na maksymalnej jakości, włączacie zdjęcie na ekranie monitora (w moim przypadku 27 cali) i... zachwycacie się tym zdjęciem, że jest ostrość petarda i w ogóle kolory takie piękne?
To taki post malkotenta, ale jak miałem 6D to nie miałem takiego "efektu Photoshopa". Tj to co widziałem w RAWie na 100% w PSie akceptowałem, zapisywałem w JPEG i nie było tego efektu wow. Ot zdjęcie z grubsza (wyświetlane na monitorze 27 cali, dokładnie tym samym) było takie samo w JPEG jak w RAW podczas obróbki.
Strzelam, że jest to efekt 30mpix matrycy, tj możemy sobie niesamowicie powiększyć zdjęcie i widać ten piksel bardziej (względem 20mpix na 6D). Czy się mylę? Co czują fotografowie R5? :)
Nigdy nie otwierałem rawów w psuju.
Co to jest psuju?
Taki skrót od PhotoShop :)
A ja tam zaufałem Canonowi, bo on twierdzi, że też umie wywoływać RAW-y robione przez jego aparaty :mrgreen:, więc wywołuję je w DPP. Czasami, a zwłaszcza przy wyższych czułościach, RAW wygląda inaczej, niż zaszyty w nim podgląd jpg.
Dzień dobry, dziękuję za przyjęcie, chciałbym porozmawiać z użytkownikiem Canona R z obiektywem 24-105 w zestawie. Mam zamiar zakupić ten zestaw, ale nie wiem ,czy można wyłączyć funkcje sterowania przez dotykowy ekran a ustawiać funkcje przez pokrętła?
Sprecyzuj o co Ci chodzi będzie łatwiej ale generalnie aparat jest całkowicie konfigurowalny i zakładam, że to o co masz na mysli jest do zrobinia poprzez blokadę ustawień lub sposób wyswietlania na ekranie.
Dotytku na ekranie unikam jak ognia :mrgreen: ale są momenty gdy dotyk się przydaje
Czasami jednak się przydaje. Nie zawsze eye af działa prawidłowo i wtedy kadrując przez wizjer korzystam z wyboru punktu przesuwając palec po ekranie. Nie jest to zbyt wygodne ale lepsze nic klikanie wybierakiem. Niestety brak joysticka to spory mankament.
Joystik w canonie rezerwują do puszek PRO amator mazać palcem może :mrgreen:
To ja jestem kompletnym amatorem, bo od 3 lat w zasadzie tylko LV plus ustawianie ( a raczej wskazywanie obszaru ramki) AF na ekranie :) Z joya przestałem korzystać na eRce a w R6 jest mi do niczego nie potrzebny. Nawyki zostały :)
Popieram Robert. Tj po 10000 klatkach jakie zrobiłem od końca listopada 2022 myślę, że mam 60% zdjęć z wizjera i 40% z LV, ale LV rządzi. Naprawdę sporo ciekawych kadrów można uzyskać w połączeniu z obrotowym ekranem. Jak nigdy nie robiłem zdjęć kwiatków, bo nie chciało mi się schylać :lol: tak teraz lubię takie "przyziemne" kadry.
Ja również coraz chętniej korzystam z lv.
Sam wybór punktu af dotykowo w czasie korzystanie z lv jest szybszy i wygodniejszy niż mazanie po ekranie.
Właściwie to mógłbym kupić tańszą i mniejszą puszkę bez evf gdyby taka była. Gdyby r8 miała tylką lepszą migawkę to byłby wybór idealny.
Dotyk w zasadzie używa się rzadko. Tj nie wiem jak Wy, ale ja osobiście dotyk używam chyba tylko jak chcę dać gdzie indziej punkt AF, poza tym mam wszystko skonfigurowane i wszelkie ustawienia aparatu (menu oraz ustawienia podczas fotografowania) są bardzo intuicyjne i konfigurowalne pod siebie, więc osobiście używam do tego przycisków.
Rka przetestowana niemal do skali możliwości. Upadła mojej żonie na asfalt wraz z obiektywem RF85 2.0. Jest twarda. Bateria wypadła, otworzył się slot od karty pamięci. Lewy tylny narożnik uszczerbiony lekko (wielkość uszczerbienia główki od zapałki) oraz wytłoczenie pod przyciskiem śmietnika. Wszystko działa. 6D kiedyś też mi upadł w górach na skałę i też jest twardy.
Gdzieś widziałem jakieś testy, zdjęcia, że R w porównaniu do R5, R6, to niezmiszczalna cegła.
@mystek https://www.fotojoker.pl/produkt/pas...arstek-cuff-v3 lub po prostu inny taki pasek na rękę. Mam przy każdym body ten lub skórzane kupione za 1/3 ceny peakdesign
https://live.staticflickr.com/65535/...13efb791_c.jpg
https://live.staticflickr.com/65535/...c2eef0fd_c.jpg
--- Kolejny post ---
Nie lubię po prostu mieć obitego sprzętu i nie uważam, że jest się czym chwalić, że wypadło dwa razy :twisted:
No właśnie.
Do telefonu również używam etui ze sznurkiem gdy wychodzę na focenie to lepiej gdy mi nic nie wypada z rąk. Zbite szybki przerabiałem w telefonach więc poszedłem jakis czas temu, jak to się mówi, po rozum do głowy. Żona nawet się ze mnie śmieje, że jak dziecko wszystko muszę mieć przywiązane bo upuszczam lub gubię.
Ale z ceną to poszli grubo w tym Peak Design :D poszukam jakiejś alternatywy. A mi spadł 6D dlatego, że sam się w sumie przewróciłem w górach na śliskim kamieniu. Tak to nigdy mi aparat nie upadł. Tutaj upadł żonie. Mam czyste sumienie :D
A mnie kiedyś upadł dekielek.
To jak już przy upadaniu to sigma art35 poleciała na przednią soczewkę 85L w torbie. Obie całe :D
A torba?
Mnie kiedyś upadła motywacja. Ale wróciła cała ;)
Witam Wszystkich na forum. Pytanie: Czy ktoś z Was może miał taki problem: podczas ustawiania ekspozycji na ekranie Canona EOS R samoczynnie włącza się powiększenie obrazu. Będę wdzięczny za pomoc.
Pojechałem szukać widoków i zapomniałem na zmianę aku a ten w aparacie był prawie rozładowany i nagle mnie olśniło, że mogę przecież naładować aku samochodem ;)
To jednak naprawdę fajna opcja, tym bardziej, że ku mojemu zaskoczeniu do 50% dobiła relatywnie szybko.
Załącznik 12621
Mam ładowarkę QC 65W, ale ponieważ nie ma technologii Power Delivery, to nie ładuje RP. Tu nie chodzi o szybsze ładowanie tylko o PD, czyli technologię dostosowującą natężenie i napięcie do konkretnego urządzenia. Muszę sprawdzić w jakiejś ładowarce samochodowej, ale zakładam, że same gniazda zapalniczek PD nie mają i te aparaty nie będą ładowane. P.S. fajne rozwiązanie. Powerbank z PD i aparat można ładować w terenie.