Odp: Canon 7D MarkII w praktyce:zdjęcia,ustawienia i inne rady
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Po prostu nie wierzę aby dwa te same modele były walnięte pod względem kółka.
Jak sam przyznałeś kilka postów wyżej twoje kółko także idealnie nie działa :)
"zrobiłem eksperyment, kłade kciuk na godz.12 i kręce w prawo i koło godz. 3 zaczyna byc minimalnie głośniej, potem jak dojade (nie przerywając) do godz. 6 jest ciszej, reasumując, wydaje mi sie że to kwestia jakiegos połozenia koła nastaw (minimalna ruchomośc w kilku płaszczyznach) i róznego nacisku kciuka na nim, bo jak przesuwac po jednym "kliku" to cały czas jest cicho."
napisałem spoko, wstawiłem emota, naprawde nie chce sie kłocic...
oglądałes filmik, kolegi?, ja tak, i moje kółko jest niesłyszalne w porównaniu z jego, pisząc swojego posta nie miałem swiadomości o jakich dzwiekach jest mowa (filmik pojawił sie dopiero wczoraj) i zapewniam Cę raz jeszcze to nie są te same dzwięki/rodzje dzwieków o głosności juz nie wspomne
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
oglądałes filmik, kolegi?, ja tak, i moje kółko jest niesłyszalne w porównaniu z jego, pisząc swojego posta nie miałem swiadomości o jakich dzwiekach jest mowa (filmik pojawił sie dopiero wczoraj) i zapewniam Cę raz jeszcze to nie są te same dzwięki/rodzje dzwieków o głosności juz nie wspomne
Ależ ja także nie chcę się kłócić :)
Filmik oglądałem. Oglądałem także filmik jakiegoś usera który nagrał działanie AF w jakiejś elce twierdząc że jest głośne. Wystarczy czuły mikrofon i przypuszczam, że działanie twojego kółka na filmiku wyszłoby tak samo głośno. Ale dajmy spokój. Kółko jest, działa i to jest najważniejsze.
W takim Nikonie w ogóle nie ma kółka i wszyscy są szczęśliwi :mrgreen:
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
Ależ ja także nie chcę się kłócić :)
Filmik oglądałem. Oglądałem także filmik jakiegoś usera który nagrał działanie AF w jakiejś elce twierdząc że jest głośne. Wystarczy czuły mikrofon i przypuszczam, że działanie twojego kółka na filmiku wyszłoby tak samo głośno. Ale dajmy spokój. Kółko jest, działa i to jest najważniejsze.
W takim Nikonie w ogóle nie ma kółka i wszyscy są szczęśliwi :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
zrobiłem eksperyment, kłade kciuk na godz.12 i kręce w prawo i koło godz. 3 zaczyna byc minimalnie głośniej, potem jak dojade (nie przerywając) do godz. 6 jest ciszej,
Przed chwilą zrobiłem jeszcze raz taki macalny eksperyment w 6D. Jest dokładnie tak jak piszesz. 7D nie mam więc nie sprawdzę.
Tak bardzo nie chcesz się kłócić, że aż dwa razy to napisałeś;) A wracając do tematu, to moje pokrętła też wydają nieraz dziwne dźwięki. Te nowe puszki są jakoś oszczędnie wykonane.
Kłótnia jest a fotek nie ma :(.
Brakuje mi możliwości podglądu CR2 w oknie folderu Windowsa 7. Udało się komuś znaleźć jakąś aktualizacje do Windowsa?
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Tak udany że mówiąc wprost nie wyobrażam sobie żeby mogło być lepiej. Tego nie da się opisać, to trzeba spróbować samemu :) Mówię o pracy AF. A jakość obrazka.... No na pewno zdecydowanie bliżej 6D niż 60D. Pomimo pogody w jaką nikt normalny zdjęć nie robi kilka wyszło naprawdę fajnie. A ISO 3200, przy dobrym naświetleniu, czyściutkie jak łza. I jeszcze jedno. Współpraca z konwerterem. Mam Kenko 1.5. AF pracuje minimalnie wolniej niż bez konwertera. Trafia idealnie. Czego chcieć więcej ? :)
Możesz podzielić się opinią o współpracy tego tandemu, jakie stosujesz ustawienia przy pracy na AIServo, czy nadal jesteś zadowolony.
Niestety ja po przejściu na 7DMII z 7D zauważyłem, że moje fotki są nieostre strzelane w tym tandemie. Tak sobie pomyślałem, że może konstrukcja obiektywu konkretnie USM nie nadąża za AF w 7DMII. Byłbym wdzięczny za Twoją opinię
Cytat:
Zamieszczone przez
niemar
Brakuje mi możliwości podglądu CR2 w oknie folderu Windowsa 7
Dlaczego nie używasz do podglądu czegoś normalnego sprawnego,sprawdzonego: np IRFANVIWEW ?
Mam prośbę. Czy mógłby ktoś u siebie sprawdzić czy przy podpiętym obiektywie z silnikiem USM i z załączonym IS po przełączeniu się na podgląd Live View w trybie foto słychać iż cały czas pracuje IS pomimo tego iż nie dotykamy żadnego przycisku na aparacie? Ja tak mam w 5DS. 7D Mk II to poza matrycą bliźniacza puszka dlatego się pytam, wiedziałbym wtedy czy jest to normalne zachowanie czy też nie. Z góry dziękuję za pomoc.
"to poza matrycą bliźniacza puszka" w sensie różnicy w fizycznej wielkości matrycy, gęstość pikseli upakowanych na obydwu matrycach o ile dobrze pamiętam pozostaje ta sama. No i oczywiście 7D Mk II jest znacznie szybszy od 5DS jeżeli chodzi o zdjęcia seryjne.
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Mam prośbę. Czy mógłby ktoś u siebie sprawdzić czy przy podpiętym obiektywie z silnikiem USM i z załączonym IS po przełączeniu się na podgląd Live View w trybie foto słychać iż cały czas pracuje IS pomimo tego iż nie dotykamy żadnego przycisku na aparacie? Ja tak mam w 5DS. 7D Mk II to poza matrycą bliźniacza puszka dlatego się pytam, wiedziałbym wtedy czy jest to normalne zachowanie czy też nie. Z góry dziękuję za pomoc.
Nie wiem czy to dobrze czy to źle, ale IS działa normalnie, czyli nie cały czas.