Rowerek i siłownia się kłania, w naszym wieku może być tylko gorzej :D.
Wersja do druku
Moja torba lekka nie jest, posturą nie przypominam Rambo ale zakwasów od focenia nigdy nie miałem :) Prędzej bóle kostno/stawowe ;) właśnie od kucania czy niekonwencjonalnego wicia się jak Boa po parkiecie :)
Czy ktoś z Was fotografuje studniówki? Napiszcie, czy powinnam brać na siebie takie zlecenie, jeśli na sali będzie 170 osób (i tylko jedna fotografka czyli ja...) Napiszcie proszę, jak ogarniacie te wszystkie ujęcia... włączając zdjęcia grupowe, grupkowe itp... Z góry dziękuję za pomocne info.
Samemu będzie bardzo ciężko. Mniej czasu jak na weselu, a młodziki chcą więcej fot w "grupkach". Jak masz kogoś w miarę czającego do pomocy to powinnaś dać radę.
170 osób :shock: ? To jest strasznie dużo. Mi przy 30 parach wychodzi więcej zdjęć niż przeciętnie robię na weselu. To znaczy,że obrabiam więcej zdjęć. Przy takiej liczbie nie brałbym się sam za robotę. Szkoda migawki :D , a i tak nie każda para będzie miała np zdjęcie z tańca bo się powymieniają*partnerami, albo pójdą na fajkę akurat, a potem powód do narzekania będzie .
http://www.canon-board.info/fotograf...dniowce-98521/ zajrzyj tutaj :) tutaj kolega nawet 160 par robi :)
W tym wątku trochę dyskusji na ten temat: http://www.canon-board.info/fotograf...21/index3.html
170 osób tzn 85 par, czy liczysz z nauczycielami? Ile klas?
PS
widzę, że Salas mnie uprzedził - coś mi się net zacina
Liczę z nauczycielami. Teraz kwestia, w jakiej formie oddam zdjęcia. Czy wystarczy jeśli wszystkie zdjęcia będą na płycie (każda z osób dostanie jedną płytkę), czy format papierowy też? No i cena... czy płatność z góry?
Zaczynasz negocjacje od jedenj plyty na klase i niech sobie kopiuja. Jak chca taniej to w tej samej cenie dorzucasz odbitke 15x21 kasowego zdjecia dla kazdego. Jesli nadal za drogi dorzucasz plyte ze zdjeciami dla kazdego ucznia (nie kazdej osoby na studniowce). Grunt to nie schodzic z ceny za szybko i nie oferowac zbyt wiele na poczatku. Jasno okreslic zasady typu zdjecie klasowe, zdjecia z zabawy przykladowo 600 zdjec oraz zdjecia indywidualne na zyczenie. W podanym watku opisalem jak samemu ogarnac studniowke na 160 par.
Witam.
Na obecną chwilę posiadam 3 tyś zł z przeznaczaniem na jasną stałkę 35mm, ale przydała by mi się też lampa Canon 580exII (obiektyw nowy, lampa używana).
Do wyboru ma Sigmę 35 1.4 (około 3200zł) lub Canona 35 2.0 IS (około 2200zł) i zostało by na lampę.
Doradźcie proszę czy warto dokładać tysiaka do tej Sigmy, czy wziąć Canona i lampę?
Duża jest różnica w GO między tymi szkłami na pełnej dziurze (nie chodzi mi o wyliczenia w kalkulatorze tylko obrazek w praktyce)
Obecnie posiadam C 430exII i YN 568 jednak na salach weselnych nie dają rady dlatego myślę o C580exII.