no oczy, obrączki , takie tam
Wersja do druku
no oczy, obrączki , takie tam
aha - to kup macro :)
ale co 100 macro? to wtedy 85 już chyba zbędna, chyba że pierścienie macro? używa ktoś z 85?
gavin - to chcesz emocje i plener, czy makro ? Bo raz piszesz tak, a raz tak :P
85 na minimalnej odległości ostrzenia łapie całą głowę i kawałek szyi, czego chcieć więcej do normalnych zdjęć.
Ja kupiłem sobie 100 makro (nie do ślubów), ale raz wziąłem go z sobą - zrobiłem dosłownie 3 ujęcia (obrączki na dużym zbliżeniu, żeby było widać wygrawerowaną datę, detal sukni i coś tam jeszcze - do finalnego reportażu dałem tylko to z obrączkami). Do 85 możesz sobie raynoxa dcr-250 założyć - skala odwzorowania niewiele mniejsza od 100 makro wychodzi (tak na oko coś koło 1:1.2, 1:1.3), a jakość imo wystarczająca.
Czacha - 200mm na sali da radę doświetlić - mocna lampa (580exII) w sufit lekko do przodu + podciągnąć iso i daje radę - warunki: wielka sala z jasnym sufitem, dość ciasny kadr. Tylko pozostaje kwestia na co to komu ?
100 macro nie zastapi 85tki - po pierwsze nie to swiatlo, po 2gie nie ten AF ..
moze kup soczewke powiekszajaca za 50zl ... chyba ze zdjecia macro stanowia 40% zdjec ktore oddajesz klientom z ich slubu, wtedy inwestuj w optyke do macro
oczywiscie ze da sie robic na weselu 200tka.. nawet dalo by rade 400tka .. tylko po co? ;) juz chyba lepiej 70-200/2.8L IS, przynajmniej bedzie ze stabilizacja, bo swiatlo przeciez takie same jak stalka
bo ja mam taką blokadę żeby bardzo blisko podejść, poza tym ludzie się inaczej zachowują jak widzą taki wielki aparat z lampą pół metra od twarzy
dobra macro odpuszczam, a sprawdzi się w plenerze? jak daleko trzeba odejść żeby zrobić całą postać?
gavin - bo trzeba opanować technikę robienia takich zdjęć, żeby ludzie się nie płoszyli ;)
Ja nawet rybą robię na sali (i bynajmniej nie tylko koszące ujęcia na całą salę) :)
Ostatnio tu cicho a ze targa mna pewna niepewnosc co do kolejnego zakupu pytam.
24L czy 35L?
To pytanie kieruje wylacznie do ludzi ktorzy maja lub mieli obydwa szkla.
Interesuje mnie dlaczego wybraliscie te a nie inne i jesli mysieli byscie zostac tylko z jednym z nich to z ktorym i dla czego.
Zastosowanie to oczywiscie sluby.
I prosze bez przepychanek i starania sie udowodnienia swoich racji.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.