Odp: Jaki statyw AD 2012-2014
Rzeczywiście, za Befree przemawia kilka faktów :
- jest Manfrotto
- nowa konstrukcja
- jest ewidentnie "podróżna" a znacznie więcej czasu statyw nosimy na plecach niż z niego fotografujemy
Nie wiem jakie będą obiektywy stawiane na tym statywie. Ale jeśli długoogniskowe i/lub dobrej klasy oraz ważna jest maksymalna szczegółowości na zdjęciu to czy nie warto zrobić tego prostego testu ze wskaźnikiem laserowym ?
Kolega zrobił (Benro) i już wiadomo, że gdy stawia (5D2 + 105mm) to powinien kucać, dolna część nóg wsunięta.
Ma do wyboru, albo stoi i ma nieporuszone, albo kuca i ma dużo szczegółów
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
kupisk3
Proszę osoby korzystające z 5d mk II + 24 -105L + Manfrotto Befree aby podzieliły się swoimi wrażeniami z użytkowania zestawu.
Manfrotto Befree zamierzam kupić na wyjazdy, ma dobre parametry (wysokość 144 cm, waga 1,4 kg, udźwig 4 kg, długość po złożeniu 40 cm.)
Z braku czasu robiłem tylko szybki test 50D/5D + 100-400 i nie jest źle (z wężykiem).
- jest bardzo mocno "plastikowy" (w zasadzie z "plastiku" nie są tylko same nogi oraz kula i śrubki) ale "plastik" nie musi być zły
- nie ma odciągu na kolumnie centralnej (z drugiej strony przy jego max obciążeniu czy to ma sens?)
- głowica nie jest szczytem ergonomii ale przy małej wprawie daje się używać jej do panoramowania bez zmiany położenie tego co na głowicy stoi
- nie daje się go idealnie złożyć z założoną płytka
- jest super ultra mini turbo kompaktowy (po złożeniu maleństwo)
- nogi po złożeniu są idealnie spasowane z głowicą
- zbyt mocno przyciągająca uwagę torba
680 zł - w tej cenie daje się złożyć mały statyw Sirui lub Triopo z parametrami i jakością wykonania zapewne lepszą od Manfrotto, jednakże może nie być tak ultra miniaturowy i spasowany w pakiecie jak Befree. Z drugiej strony trzeba pamiętać jak wiarygodne są obciążenia podawane przez producentów bo papier wszystko przyjmie... Takie ultra kompaktowce w tej cenie mają wg mnie sens tylko jako drugi statyw.
kmeg
Wierzyłbym w dane Manfrotto, to jest poważna firma, żyje ze statywów i głowic, i nie może podawać lipy.
Gdyby się okazało że łga, a konkurencja na pewno by to rozgłosiła, to straty wizerunkowe a w konsekwencji finansowe były zauważalne dla firmy.
Nie jestem pewien czy Triopo, Sirui ma lepsze produkty niż Manfrotto, na pewno miały jakość odczuwalną lepszą od starych produktów Manfrotto.
Ale targamy te statywy nie dlatego że są fajne, łagodniej "chodzą" itd.
Statyw powinien łatwo wchodzić do kieszeni plecaka i nie zanadto wystawać.
jest super ultra mini turbo kompaktowy (po złożeniu maleństwo)
Nie odczuwam potrzeby aż takiej kompaktowości, ... no ale gdyby zmieścił się do kieszeni kurtki to wtedy... kto wie ? :p
jp
jak poruszam sie rowerem to biore torbe biodrowa lowpro, i tmoj benro ze swoimi 34 cm idealnie pasuje od spodu do troczków, nic nie wystaje
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
jak poruszam sie rowerem to biore torbe biodrowa lowpro, i tmoj benro ze swoimi 34 cm idealnie pasuje od spodu do troczków, nic nie wystaje
Sorki za OT, ale jaki to model? Inverse 100 czy 200?
Co Ci tam wchodzi? Potrzebowałbym coś takiego na body 5D2 + 24-70 + 70-200/4..
Czy body z 24-70 wejdzie? Czy w 100AW zmieści się 70-200?
Witajcie.
Czy ktoś mógłby podać mi rozmiar śruby służącej do przykręcenia głowicy w Triopo c-158. Awansem (by nie pisać: z góry) dziękuję za odpowiedź.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
kmeg
Wierzyłbym w dane Manfrotto, to jest poważna firma, żyje ze statywów i głowic, i nie może podawać lipy.
Gdyby się okazało że łga, a konkurencja na pewno by to rozgłosiła, to straty wizerunkowe a w konsekwencji finansowe były zauważalne dla firmy.
Nie jestem pewien czy Triopo, Sirui ma lepsze produkty niż Manfrotto, na pewno miały jakość odczuwalną lepszą od starych produktów Manfrotto.
Ale targamy te statywy nie dlatego że są fajne, łagodniej "chodzą" itd.
jp
Użytkowałem statywy manfrotto, triopo, sirui i z mojego punktu widzenia jest tak:
Podawany przez producenta udźwig statywów jest wiarygodny w kolejności: manfrotto, sirui, tripo, jakość wykonania: sirui, triopo=manfrotto. Natomiast do podawanego udźwigu sirui, triopo biorę wskaźnik 0,5 i raczej to się sprawdza.
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
Sensowny argument, ale 34cm to z głowicą czy bez ?
Wozisz po "polach/łąkach" w jakimś pokrowcu ?
jp
bez głowicy i bez pokrowca(najczęściej)
głowica wchodzi do bocznej kieszonki
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
bez głowicy i bez pokrowca(najczęściej)
głowica wchodzi do bocznej kieszonki
Jeśli jest "zatrzaskowy" to chyba może być, ale jeśli zakręcany to "wymyśliłbym" jednak jakiś pokrowiec.
Gitzo w każdym nowym wydaniu statywów dodatkowo ciągle uszczelnia mechanizm blokady sekcji nóg.
A jazda na rowerze w Twoim położeniu statywu to spore wyzwanie dla tego elementu konstrukcji.
Zarówno dla żywotności jaki i pewności działania.
jp